Toimi näin ennen metsäretkeä – etsijöiden vinkeillä pärjäät luonnossa, vaikka eksyisit

Hyväkuntoisenkin kannattaa varautua siihen, että metsäretkellä voi sattua haveri.

Etenkin koronapandemian myötä moni suomalainen on innostunut liikkumaan luonnossa. Olipa metsässä samoilun syynä marjastus tai retkeily, on hyvä valmistautua siihen, että jotain voi sattua.

– Vaikka olisit hyväkuntoinen ja osaat kulkea metsässä, esimerkiksi nilkan nyrjähtäminen voi pidentää retkeä useilla tunneilla, sanoo valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta Suomen Punaisen Ristin tiedotteessa.

Etsijöiden vinkit – toimi näin ennen retkeä

Tutustu Vapepan etsijöiden vinkkeihin. Vinkkien avulla pärjäät luonnossa tunteja suunniteltua pidempään, jos metsäretki syystä tai toisesta pääsee venymään.

1. Kerro jollekulle, minne olet menossa. Kerro myös, kauanko aiot viipyä.

2. Puhelin kannattaa ehdottomasti mukaan: lataa puhelimeen maastokartta - ja 112-sovellukset.  Hanki myös virtapankki, lataa se täyteen ja ota mukaan sopiva johto.

3. Kevyet eväät auttavat jaksamaan, jos harhaudut tutuilta poluilta.

4. Pitkähihainen vaate on järkevä lisävaruste myös kesällä. Retken pitkittyessä yöllä voi tulla kylmä. Avaruuspeitto on kevyt kantaa. Se lämmittää illan kylmyydessä, suojaa sateelta ja toimii istuinalustana.

5. Vesipullo ja päähine. Juomalla ja suojautumalla auringolta ehkäiset kehon ylikuumenemista. Pakkaa myös hyttysmyrkky, aurinkovoide tai talvella pakkasvoide.

6. Ota mukaan pilli herättääksesi huomion, jos eksyt vieraaseen maastoon.

7. Tulentekovälineistä voi olla eksyneelle hyötyä, jos hallitsee tulenteon.

Luonnossa liikkuminen lisääntynyt, mutta myös eksymiset

Vaikka eksyminen voi tuntua epätodennäköiseltä, koronapandempian lisäämän luonnossa liikkumisen ohella yhä useampi on Vapepan mukaan myös joutunut harhateille. Viime vuonna kadonneita etsittiin etenkin kesän marjastusaikaan tavallista useammin.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun etsijät hälytettiin apuun 265 kertaa. Kaikkiaan Vapepa hälytettiin viranomaisten avuksi noin 550 kertaa. Määrä on kymmeniä kertoja enemmän kuin edellisvuosina.

Apua Vapepalta sai noin 2 500 ihmistä. Vapepan hälytysryhmissä on 11 000 vapaaehtoista auttajaa ympäri Suomea.


Lue myös:

    Uusimmat