Halvat hinnat ja laaja valikoima merkkituotteita houkuttelevat yhä useammin tilaamaan kosmetiikkaa ulkomaisista nettikaupoista. Sokkona ostetuissa tuotteissa piilee kuitenkin väärennysten vaara.
Tuoteväärennöksiä tehdään lähes mistä vain. Kuluttajalle vakavimpia ongelmia aiheuttavat kosmetiikkakopioiden ainesosaluettelo – sisällöstä ei voi koskaan olla varma.
– Hankkimalla tietoisesti tuoteväärennöksen saattaa vaarantaa oman tai läheisensä terveyden tai turvallisuuden ja tulee hyvin suurella todennäköisyydellä tukeneeksi kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, lapsityövoiman käyttöä ja mahdollisesti jopa ihmiskauppaa, ohjeistaa tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.
– Ulkomailla on ollut tapauksia joissa esimerkiksi väärennetystä kosteusvoiteesta on ollut syövyttäviä aineita ja kuluttajan iho on kärsinyt pahoja palovammoja, kertoo Pakkanen.
Feikkikosmetiikka voi oireilla iholla myös kutinana, kirvelynä tai allergisena reaktiona. Tällöin voi olla varma, että kylpyhuoneessa majailee väärennetty tuote.
Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin
Jos epäilet kosmetiikkaostostesi aitoutta, vertaile pakkausta aidon tuotteen ulkoasuun. Pakkauksesta voi puuttua tuotemerkin logo tai tuotteen nimi voi erota aidosta.
Myös epäilyttävän halpa hinta arvokkaasta merkkituotteesta voi olla merkki väärennöksestä. Esimerkiksi merkkihajuvedet ovat usein kosmetiikkahyllyjen kalleimmaista päästä. Hajuvesien kohdalla kopion tunnistaa hajusta.
Varsinkaan, jos ei ennen ole törmännyt kosmetiikkakopioihin, voi aidon tuotteen tunnistaminen olla vaikeaa. Merkkituotteita ostaessa hämärän oloisilta myyjiltä kannattaa olla tarkkana yksityiskohtien kanssa: onko aidossa luomivärissä esimerkiksi merkitty sävyn nimi tai numerosarja pohjaan? Mitä materiaalia mukana tullut sivellin on?
Nettikaupoissa kannattaa harrastaa harrasta vertailua ja harkintaa. Löydätkö nettikaupan yhteystiedot sivuilta helposti? Minkälaisia kokemuksia asiakkaat ovat jakaneet ostokokemuksistaan keskustelupalstoilla?