Älä käytä kirkasvalolamppua näin – "Se on väärin"

shutterstock_167924393
Kirkasvalohoidossa ihminen viettää joka aamu 30–60 minuuttia kirkkaassa keinovalossa silmät auki. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 26.11.2022 07:15

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kökötätkö kirkasvalolampun ääressä koko työpäivän? Jos vastasit kyllä, kannattaa valohoidon merkitystä pohtia uudelleen.

Kirkasvalohoitoa käytetään erilaisen kaamosoireilun hoitoon. Nimensä mukaisesti kirkas keinovalo voi auttaa esimerkiksi kaamosrasitukseen, -masennukseen ja -unettomuuteen. Pimeänä vuodenaikana kirkasvalolamppu herättelee, vaikkei varsinaisista kaamosoireista kärsisikään.

Kirkasvalohoidossa ihminen viettää joka aamu 30–60 minuuttia kirkkaassa keinovalossa silmät auki. Riittävän tehon saa 2500–3000 luxin lampusta. Olennaista hoidossa on myös ajoitus – mitä aiemmin, sen parempi. Tehokkainta valohoito on, jos se otetaan aamuisin kello 5.30–9.

– Joskus näen työpaikoilla, että kirkasvalolamput hohkaa siellä koko ajan. Se on väärin, sanoo unilääketieteen erityispätevyyttä suorittava lääkäri Eeva Löfgren Terveystalosta.

– Eli kirkasvalossa aamuun annos tai muuten jätetään käyttämättä.

Kirkasvalohoito alkaa vaikuttaa noin viikon hoitojakson jälkeen. Hoitoa jatketaan päivittäin vähintään pari viikkoa. Hoitoa voi myös jatkaa keskeytyksettä läpi pimeän vuodenajan eli käytännössä maaliskuuhun saakka.

Juttu on uusinta marraskuulta 2021.

Lue myös: Tiesitkö? Melatoniiniin voi jäädä koukkuun – näin vieroittaudut

Lue myös: Yksi asia kohentaisi lähes kaikkien unta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Videolla vinkkejä marraskuun harmauden selättämiseen

8:13img

Tyypillisiä syksyn ja talven aikana iskeviä oireita ovat muun muassa voimattomuus, makeannälkä, lihominen sekä surullisuus. Psykologi Marjo Tossavainen Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä kertoo, että oireilun taustalta löytyy useita syitä.

Osittaislähde: Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Uupumus