"Älä nyt pienistä suutu" – myrkylliset tavat, joihin vanhemmat sortuvat jopa huomaamattaan

Surua perheessä (5)
Kuvituskuva.Alena Ozerova COLOURBOX
Julkaistu 05.02.2016 08:31

MTV LIFESTYLE

Llifehack.org listasi tavat, joilla myrkyllinen vanhempi voi vaikeuttaa lapsensa elämää.  

"Ja niin kun olen raatanut..."

Myrkyllinen vanhempi muistaa aina muistuttaa jokaisesta uhrauksesta, jonka on lapsensa eteen tehnyt. Jos äiti rakastaa balettia, mutta tytär ei, äiti saattaa saarnata omasta lapsuudestaan ja siitä, miten hän joutui luopumaan kaikesta ja taistelemaan. Tyttären sietäisi olla kiitollinen siitä, mitä saa.

Samaan tapaan vanhempi voi kieltää lapselta asioita, koska ei itsekään saanut nauttia niistä lapsena.

Surua perheessä

Kuvituskuva.

"Ei maailmassa mitään saa ilmaiseksi!"

Joillekin kuri ja pärjääminen "kovassa maailmassa" ovat tärkeimpiä kasvatuskonsteja. Epäonnistumisella pelotteleminen ja tiukka kuri voivat kuitenkin johtaa siihen, että vastoinkäymiset pelottavat ja lamaavat.

Lue myös: Näin viisaat ihmiset kohtelevat myrkyllisiä ihmisiä

"Mikset saanut kymppiä?!"

Melkein jokainen on kuullut vanhempiensa suusta lauseen "Mitä ihmettä sinulla on päälläsi?" Kritisoimisen ei kuitenkaan tulisi olla jokapäiväistä. Liika kritiikki saa ihmisen uskomaan, ettei hän osaa mitään, eikä voi koskaan onnistua miellyttämään vanhempiaan.

"Katso minua, kuuntele minua, kiinnitä huomiota minuun"

Lapsi on oma ihmisensä, ei äidin tai isän tarpeiden jatke. Surua perheessä (2)

Kuvituskuva.

"Älä nyt pienistä suutu"

”Oletpas sinä läski. Äidin pikku lullukka! Kyllä miehet tykkää, kun on vähän pömppää!” Päälle naurua ja klassinen ”vitsi, vitsi”.

Kiusaaminen on väärin, vaikka sen takana olisivat hyvää tarkoittavat vanhemmat. Vitsi on vitsi vain, jos se naurattaa kaikkia osapuolia. Tylyn vitsin tarkoitus on saada toinen epäilemään itseään ja omaa arvoaan.

"Nyt loppui se parkuminen!"

Myrkylliset vanhemmat eivät anna lapsen ilmaista tunteitaan. Kaiken tulee olla mukavaa ja kepeää – vihan ja surun kokemukset tukahdutetaan. 

Positiivisen asenteen opettaminen on asia erikseen: nyt kyse on lapsen tunteiden ohittamisesta ja nollaamisesta. Vaikka vanhempi tekee lopullisen päätöksen asioista, lapsen tunteet tulee ottaa huomioon.

"Minä olen sinua parempi!"

Myrkyllinen vanhempi valtaa lapsen projektit ja haluaa osoittaa, että osaa ja pystyy paremmin. Hän maskeeraa tekonsa kiinnostuneen vanhemman toimiksi, vaikka tarkoituksena on yleensä vain oman kilven kiillottaminen.

Surua perheessä (1)

Kuvituskuva.

"Kiittämätön kakara..."

Jokainen teininä kapinoinut on tuntenut syyllisyyden piston sydämessään, mutta syyllistäminen on myös eräs myrkyllisen vanhemman kasvatustapoja. Jos lapsi kapinoi tai ei saavuta tavoitteitaan, vanhempi ryhtyy dramaattiseksi: "Kaiken tämän olen sinun puolestasi tehnyt, ja sinä vain heität sen menemään!"

Syyllistämistä tapahtuu myös kalliiden lahjojen avulla: äitisi antaa sinulle upean puseron, mutta pian oletkin hänelle jotakin velkaa – ja jos et tottele, olet kiittämätön kakara.

"En puhu sinulle"

Mykkäkoulu on lapsellinen tapa suhtautua riitoihin. Mykkäkoulua pitävä vanhempi varmistaa, että lapsi syyllistyy ja yrittää korjata tilanteen, johon ei välttämättä ole syyllinen.

"Ei meidän kodissamme ole suljettuja ovia!"

Rahat ja yksityisyys kuuluvat elämään. Jos vanhempi jatkuvasti tonkii teininsä huonetta ja pakottaa hänet näyttämään tekstiviestinsä tai tyhjentämään laukkunsa sisällön jokaisen kaupunkireissun päätteeksi, jokin on pielessä.

"Älkää pliis tulko kylään..."

Huonot välit myrkyllisiin vanhempiin saavat myös aikuisen lapsen välttämään heidän seuraansa. Soitto tai viesti vanhemmalta ahdistaa. Samalla lasta seuraa syyllisyys siitä, että hän on huono lapsi.

"Sinun vikasi!"

Lapsi saattaa kasvaa uskoen, että vanhempien ilkeys tai suoranainen väkivaltainen käytös ovat hänen syytään: hänhän on paha ja tuhma. Totuus on kuitenkin toinen. Vanhempien väärät teot eivät koskaan ole lapsen syytä.

Kerro tarinasi myrkyllisestä ihmisestä lähipiirissäsi

kysely: myrkylliset ihmiset

Tässä totuuksia lasten suusta!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Lifehack.org

Tuoreimmat aiheesta

Lapset