Miksi autovarkaat jäävät kiinni, mutta pyörävarkaat eivät? Poliisi kertoo, miten voit kampittaa kriminaalit

1:43imgKatso videolta, kuinka nopeasti pyörävarkaat voivat viedä jopa lukitun fillarin.
Julkaistu 24.05.2022 17:56

Ville Järveläinen

Poliisi muistuttaa, että edessä on polkupyörävarkaiden kuumin sesonki. Se toivoo pyöräilijöiden huolehtivan myös omalla toiminnallaan varkauksien kitkemisestä.

Rikosylikonstaapeli Toni Harju Oulun poliisista kertoo tiedotteessa, että puheet siitä, ettei poliisi tutkisi polkupyörävarkauksia, eivät pidä paikkaansa.

– Me poliisissa kyllä tutkimme pyörävarkauksia parhaamme mukaan. Kuitenkin suuressa osassa polkupyöräjutuista meillä on edessä tutkinta, jossa ei ole minkäänlaista johtolankaa, joka auttaisi rikoksen selvittämisessä, kyseisiä varkauksia itsekin tutkiva Harju kertoo.

Oulun poliisin mukaan toinen yleinen kysymys on se, miksi autovarkaat jäävät usein kiinni, mutta pyörävarkaat eivät, vaikka laadukas polkupyörä voi olla helposti autoa arvokkaampi.

Lue myös: Oululaisen Antin turvakameraan tallentui härski Cannondale-varkaus – joukkovoima palautti anastetun omaisuuden

– Yksi syy on se, että auto on rekisteröity ja yksilöity rekisteritunnuksella ja valmistenumerolla, joilla se voidaan etsintäkuuluttaa, poliisi kertoo tiedotteessa.

Nykyautojen tekniikka on myös kehittynyt niin, että niitä on vaikeampi varastaa.

– Polkupyörien kohdalla näin ei ole, vaan pyörä on helppo napata mukaan ja muuttaa rahaksi myymällä se eteenpäin.

Näin voit kitkeä polkupyörävarkauksia

Poliisin mukaan kansalaiset voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon polkupyörärikollisuutta tapahtuu.

1. Älä osta varastettua polkupyörää

Poliisin mukaan jokaisen käytettyä pyörää ostavan tulisi miettiä, voiko myynnissä oleva pyörä olla varastettu.

Hälytyskellojen tulee soida, mikäli hinta on epäilyttävän alhainen muihin vastaaviin pyöriin verrattuna, kuittia ei ole tai myyjä ei osaa kertoa pyörän alkuperästä uskottavasti.

Lue myös: Nämä polkupyörät ovat "varkauslistojen kärjessä"

2. Runkonumero ja valokuvat talteen

Kun ostat polkupyörän, kirjaa ylös sen runkonumero. Kyseessä on yksilöivä tunniste, jonka perusteella pyörä voidaan tarvittaessa etsintäkuuluttaa. Poliisi muistuttaa myös valokuvaamaan pyörän varmuuden vuoksi.

3. Lukitse pyörä kunnolla

Pyörän omistajan tulee huolehtia, että pyörässä on toimiva lukko, mieluiten kaksi. Pyörän oman runkolukon lisäksi pyörä tulee kiinnittää lähellä olevaan kiinteään esineeseen, kuten vaikkapa katuvalotolppaan.

Pidä pyörä lukittuna myös sisätiloissa, kuten esimerkiksi taloyhtiön pyörävarastossa.

4. Nosta kiinnijäämisriskiä

Havainnoimalla ympäristöään ja kiinnittämällä huomiota epäilyttäviin asioihin voi nostaa polkupyörävarkaiden kiinnijäämisriskiä. Mikäli huomaat jonkun yrittävän avata pyörän lukkoa muulla kuin pyörän avaimella, voit ilmoittaa asiasta poliisille soittamalla hätänumeroon 112.

Poliisi kehottaa soittamaan hätänumeroon myös silloin, jos näet tai kuulet asuinalueelle yöaikaan hitaasti etenevän ja pysähtelevän auton.

– Poliisi voi käydä varmistamassa, onko kyseessä postinkantaja vai polkupyörävaras. Jos kyseessä on polkupyörävaras, saattaa auton kyydistä löytyä useita anastettuja polkupyöriä.

Lue myös: Video paljastaa, kuinka nopeasti pyörävarkaat toimivat – jopa poliisilaitoksen pihalla isketty: "Ei ole paikkaa, missä pyörät olisivat turvassa"

Lähde: Oulun poliisi

Tuoreimmat aiheesta

Polkupyörät