Hyviä uutisia shoppailun ystäville! Uusien kenkien hankinta on terveydellisestikin perusteltua.
Tällä ei kuitenkaan tarkoiteta korkkareiden hamstrausta, vaan tukevia arkikenkiä. Fysioterapeutti Niina Saarman-Bartholdin vastaanotolla nimittäin näkyy, että suomalaiset lintsaavat arkikenkien uusimisesta. Mukavaksi kuluneissa, löysissä kengissä läpsyttely saattaa näkyä jalkojen terveydessä.
– Vanha kenkä on monesti löysä, siinä ei ole tukevuutta. Pohja painuu kasaan ja siitä tulee kova, kengän iskunvaimennusominaisuus häviää. Pohja myös kuluu, siinä alkaa näkyä askellusta, Saarman-Bartholdi listaa.
Seurauksena voi olla hankausta ja erilaisia ärsytystiloja.
– Vanhat kengät voivat näkyä jalkaterän toiminnallisuuden heikkenemisenä. Jalan toiminnallisuus perustuu siihen, että annetaan lihaksille mahdollisuus tehdä töitä. Monet unohtavat, että jalat ovat meidän työvälineemme, olimme liikkuvaisia tai emme, sillä seisomme jalkojemme päällä koko ajan.
Mistä sitten tietää, että kenkien käyttöikä on tullut täyteen?
Erityisesti juoksukengille kertyy kilometrejä, joten ne pitäisi uusia säännöllisin väliajoin.
– Jos kaapissa on kaksi vuotta vanhat lenkkarit, jotka jalkaan vedettäessä tuntuvat löysiltä ja ”aamutossumaisilta”, niin lenkille en laittaisi niitä jalkaan. Niitä voi käyttää sitten vaikka pihahommissa, Saarman-Bartholdi toteaa.
– Ohjesääntö, jota itse noudatan, on 500 kilometriä per kengät.
Tyynyä suositellaan vaihtamaan vuoden välein, ja kampaajat kehottavat vaihtelemaan shampoomerkkejä. Vaihtelu virkistää myös jalkoja, Saarman-Bartholdi muistuttaa.
– Jos kaksi kesää kävelet samoilla kengillä, niin ne ovat varmasti loppuunpalaneet. Kannattaa kävellä erilaisilla kengillä ja vaihdella kenkiä. Jokaisella kenkiä varmaan kaapissa on, ottaisi vaan ja käyttäisi.