Ovatko luottokenkäsi tennarit? Jalkaterapeutti varoittaa yleisestä mokasta

Tennareita näkyy katukuvassa niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin jaloissa paljon keväästä syksyyn. Jalkaterapeutin mukaan moni sortuu tennareita valitessaan jalkojen terveyttä merkittävästi heikentävään virheeseen.

Converset, Vansit ja muut tennarimallit voivat olla ilo silmille ja tyylikkään pukeutujan valinta, mutta jalkaystävälliset kengät ne harvoin ovat.

Jalkaterapeutti Reeta Eskelinen Helsingin jalkaterapia Oy:sta kertoo törmäävänsä omien asiakkaidensa kanssa usein siihen, että ihmiset valitsevat käyttönsä liian pieniä jalkineita.

Tennarit ovat yleensä aika kapeita. Ne eivät mahdu kovinkaan monen jalkaan kunnolla, mutta niitä ostetaan siitä huolimatta ja yritetään saada kapea kärki venymään käytössä.

Jos tennareita välttämättä haluaa käyttää, pitää varmistaa, että koko on riittävä. Kapeakärkisissä kengissä kannattaa valita normaalia isompi koko.

Moni juuttuu ajatukseen, että jos yhdessä kengässä koko 39 on sopiva, se olisi aina sopiva. Todellisuudessa jalan koko voi vaihdella jalkineen mukaan esimerkiksi koosta 39 kokoon 41. Näin esimerkiksi itselläni on.

Tästä syystä tennarit ovat monille pienet

Eskelisen mukaan tennareiden suurin ongelma on se, että kenkä lähtee kapenemaan kärkeä kohti liian aikaisin, etenkin isovarpaan puolelta. 

Se ohjaa isovarvasta pahimmillaan vaivaisenluun asentoon. Sitä ennen tennarit kuitenkin usein aiheuttavat hiertymiä, hankaumia ja erilaisia kiputiloja.

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Kun ukkovarvas kääntyy väärään asentoon, sen tyvinivel ja limapussi kipeytyvät ja turpoavat.

Eskelisen mukaan osassa suosituista tennarimerkeistä on myös liian jäykkä pohja.

Se estää kenkää taipumasta, mikä taas estää jalkaa rullaamasta kävelyn aikana varpaille ja johtaa kävelyn kompensaatioon. 

Kävelyn kompensaatiolla tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi väärät lihakset ovat käytössä kävelyn aikana. Väärä kävelytekniikka voi johtaa jalkoja virheasentoon ja kipuihin.

Lue myös:

    Uusimmat