Halpislenkkarit himojuoksijoiden suosiossa? Fysioterapeutti opastaa juoksukenkien valintaan

lenkkarit
Hyvä juoksukenkä on kevyt jalassa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 20.03.2015 19:01

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Kevät innostaa lähtemään lenkille ja aloittelemaan juoksuharrastusta. Ennen juoksutreeniä kannattaa kuitenkin katsahtaa kenkiin, sillä juoksu jos mikä on välineurheilua.

Fysioterapeutti, ammattivalmentaja Niina Saarman-Bartholdi muistuttaa, että kengillä on väliä – etenkin juostessa.

– Juoksukenkä on ainoa asia hyvän tekniikan lisäksi, joka vaikuttaa juoksun mukavuuteen. Jos kenkä on huono, ei juokseminen ole miellyttävää.

Juoksufoorumilla intohimoiset harrastajat kehuvat Asicsin kalliiden lenkkareiden ohella esimerkiksi Lidlin 20 euron halpiskenkiä. Myöskään Saarman-Bartholdin mukaan hinta ei ole laadun takuu.

– Vaikka kalliissa kengässä olisi hienoja ominaisuuksia, voi olla, etteivät ne sovikaan oman jalan rakenteelle. Halvemmalla voi löytää omaan jalkaan sopivamman mallin.

Hyvä juoksukenkä on kevyt jalassa. Pohja ei kuitenkaan saa olla liian ohut, ja esimerkiksi kivet eivät saisi tuntua läpi.

Hyvän ja sopivan kengän tunnistaa Saarman-Bartholdin mukaan vain kokeilemalla – ja monesti vasta muutaman lenkin jälkeen.  Kengän tulisi tuntua kuin toiselta sukalta.

– Jalan malli ratkaisee paljon: onko kantapää leveä vai kapea, entä päkiä? Onko korkeaholvisuutta? Onko vaivasenluita tai vanhoja vaivoja? Asiantuntevat kenkämyyjät osaavat suositella helppoja, hyviä aloitusmalleja.

Hyvästi hiertymille

Rakot ja hiertymät voivat olla merkki vikaostoksesta. Malli saattaa olla esimerkiksi liian kapea, sauma voi olla huonossa kohdassa tai reuna liian korkea.

Myös koon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Käyntivaraa ei saa olla liikaa, sillä kenkä ei saisi liikkua jalassa, mutta liian pienissäkin popoissa on riskinsä.

– Juostessa jalat turpoavat pitkää suoritusta tehtäessä. Itselläni maratonia juostessa sopivilla tossuilla kuusi kynttä lähti irti, kun jalat turposivat niin paljon. Jotkut suosittelevat valitsemaan puoli numeroa todellista kokoa isommat juoksukengät, jotkut suosittelevat yhtä kolmasosakokoa väljyyttä.

Saarman-Bartholdi uskoo, että nappiin valitut kengät voivat jopa auttaa liikunnanilon löytämisessä. Välineiden merkitys kannattaa pitää mielessä myös muussakin urheilussa.

– Asiaankuuluvat välineet tuovat suoritusmukavuutta, mielekkyyttä ja halua tehdä. Vaikka oma kunto ei ole ihan parhaimmalla tasolla, tällaisilla ”pienillä” isoilla asioilla voidaan vaikuttaa liikunnan harrastamisen mielekkyyteen.

Lenkille lähdössä? Hio tekniikka kuntoon – katso video!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Juoksu