Älä pilaa korujasi! Vihkisormukset kultasepän huollettavaksi kerran vuodessa

korujen huolto
Sormusten istutukset löystyvät ajan myötä, joten säännöllinen kiristys on tarpeen.Lehtikuva
Julkaistu 20.02.2015 15:05

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Tiesitkö, että korulippaan aarteet kaipaavat säännöllistä huoltoa? Päivittäisessä käytössä olevat korut keräävät likaa, naarmuuntuvat ja tummuvat ajan kanssa.

Eniten käytetyt korut, kuten sormukset ja rannekellot, keräävät itseensä yllättävän paljon likaa, bakteereja, rasvaa ja kemikaaleja. Kotipuhdistus onkin tarpeen tehdä noin kerran kuukaudessa, jotta bakteerit eivät pääse leviämään. Pinttynyt lika voi myös ajan myötä tummentaa metallien ja kivien pintaa.

Kolhujen ja naarmujen välttämiseksi korut kannattaisi säilyttää omissa pakkauksissaan toisista erillään, eikä sekaisin samassa korulippaassa. Erityisesti pehmeämmät metallit saattavat naarmuuntua, jos korut pääsevät kolhimaan toisiaan. Jokapäiväisessä käytössä korut kuitenkin naarmuuntuvat, jolloin käynti kultasepällä on tarpeen.

Kovuudestaan huolimatta jalokivet voivat lohjeta, jos ne pääsevät putoamaan esimerkiksi kovalle lattialle.

Metalli tummenee ajan myötä

Metallit hapettuvat myös luonnostaan ajan myötä, mikä aiheuttaa niiden tummentumista. Hapettumista aiheuttavat muun muassa ilmassa oleva rikki sekä iholta erittyvät suolat. Kosmetiikkatuotteet ja hajuvedet edesauttavat korujen tummumista. Korut kannattaisikin pukea aina vasta hiustenlaiton ja meikkaamisen jälkeen.

shutterstock_32168548

Hopea tummuu jalometalleista herkimmin.

Hopeakorut tummuvat erityisen herkästi, sillä hopea yhtyy rikkiin ja muodostaa hopeasulfidia. Yhdistelmä tekee hopean pinnalle kellertävän kalvon, joka ajan myötä paksunee ja tummuu lopulta mustaksi. Hopeiset korut ovat myös usein lakattuja. Lakkapinnan kuluminen aiheuttaa myös tummumista.

Kotipuhdistus on tarpeen kerran kuukaudessa

Kerran kuukaudessa olisi hyvä tehdä korujen puhdistus. Puhdistukseen sopii esimerkiksi astianpesuaine. Korut voi jättää likoamaan astianpesuaineveteen yön yli ja harjata seuraavana päivänä ne puhtaiksi esimerkiksi vanhaa hammasharjaa käyttäen. Jos korut eivät ole päivittäisessä käytössä, kannattaa ne säilöä aina puhdistuksen jälkeen ilmatiiviisti esimerkiksi Minigrip-pussiin.

shutterstock_170055803

Käytä puhdistukseen erittäin pehmeää hammasharjaa.

Kotipuhdistuksessa on tärkeää varmistua korun laadusta ja kivien materiaalista. Esimerkiksi safiirit, rubiinit ja timantit voi huoletta pestä astianpesuaineella. Vanhojen korujen puhdistuksessa kannattaa kuitenkin olla varovainen. Liimatut kivet tai peilikivet eivät kestä kuumaa vettä, vaan vesi irrottaa kivet.

Helmien puhdistukseen ei saa käyttää hammasharjaa. Liika hankaaminen vaurioittaa herkästi helmien pintaa. Helmet puhdistuvat kostealla tai kuivalla säämiskällä pyyhkimällä. Jos helmet ovat kovin likaiset, voidaan ne pestä miedossa saippuavedessä ja kuivattaa pesun jälkeen kunnolla. Helmisilkki venyy kosteana ja kerää likaa, joten helmiä ei saa käyttää ennen kuin ne ovat täysin kuivuneet.

Kultaseppä huoltaa korut ammattimaisesti

Korujen puhdistukseen varta vasten tarkoitettuja puhdistusaineita saa myös ostettua kultaliikkeistä. Niitä käyttäessä on kuitenkin tärkeää lukea ohjeet huolellisesti. Esimerkiksi helmien puhdistuksessa ei saa käyttää jalokivien puhdistusainetta, sillä sen sisältämä ammoniakki voi vaurioittaa helmen pintaa.

Korut kannattaa puhdistuttaa kerran vuodessa kultasepällä. Kultaliikkeissä puhdistuksessa käytetään aineita, joita ei saa edes säilyttää kotona niiden haittavaikutusten takia, mutta jotka puhdistavat korut todella tehokkaasti. Kemikaalein tai mekaanisesti tehty puhdistus palauttaa metallien kiillon ja kivien alkuperäisen hehkuvan värin.

shutterstock_92620933

Timanttien istutukset tulee myös tarkistaa säännöllisesti.

Kultaseppä tarkistaa puhdistuksen yhteydessä myös kivien ja istutuksen kunnon. Naarmut ja tummentumat poistetaan kiillottamalla. Säännölliset kultasepällä tehdyt huoltotoimenpiteet saavat korut säilymään kauniina. Esimerkiksi sormusten timantti-istutukset saattavat muuten löystyä ja lopulta pudota, jos niitä ei välillä kiristetä.

Lähde: Suomen kultaseppien liitto

Tuoreimmat aiheesta

Asusteet