Lentomatkat koettelevat elimistöä, ja jotkin ruoka-aineet voivat pahentaa kuormitusta entisestään. Tiettyjä ruokia kannattaakin välttää lentopäivänä.
Ateriointi lentokentällä tai lentokoneessa on tavallista, mutta ihan mitä tahansa ei kannata suuhunsa ennen lentoa laittaa – ainakaan, jos haluaa tehdä matkasta mahdollisimman miellyttävän.
Lentokentillä ja -koneissa liikkuu paljon immuunijärjestelmää testaavia taudinaiheuttajia. Lentäessä ilmanpaineen muutokset voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ilmankosteuden väheneminen nestehukkaa. Pitkä istuminen voi turvottaa.
Vaivojen välttämisessä auttaa osaltaan oikeanlainen syöminen. Huffington Postin haastattelemat amerikkalaiset ravitsemusasiantuntijat kertoivat, mitä ruokia ja juomia kannattaisi lentopäivänä vältellä.
1. Runsassuolaiset ruoat
Runsassuolaiset ruoat imevät nestettä ja pahentavat kuivumista. Suolasirottimen kanssa kannattaakin olla lentopäivänä tarkkana, jotta lennosta selviää ilman nestehukkaa ja sen aiheuttamia oireita, kuten päänsärkyä.
Ennen lentoa tai lennolla ei kannattaisi syödä kovin suolaisia ruokia siksikään, että ne voivat aiheuttaa tukalaa oloa. Runsas suolankäyttö kerryttää kehoon nestettä, mikä voi pahentaa ilmanpaineesta johtuvaa turvotusta.
Suolaisten ruokien sijaan kannattaa suosia vettä, kasviksia ja hedelmiä. Terveellinen ruokavalio tukee myös immuunijärjestelmän toimintaa.
Lue myös: Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärät
2. Hiilihapotetut juomat
Hiilihapotetut juomat, kuten limut ja kuplavedet, voivat pahentaa ilmanpaineesta johtuvaa turvotusta. Kuplajuomat aiheuttavat ruoansulatuskanavan laajentumista, mikä voi johtaa vatsavaivoihin. Esimerkiksi piereskely tekee matkasta ikävän sekä itselle että vierustovereille.
Toisaalta hiilihapotetuista juomista voi olla apua, jos lennon aikana alkaa voida pahoin.
3. Alkoholi
Alkoholi lisää nesteen poistumista elimistöstä. Alkoholijuomien nauttiminen ennen lentoa tai lennon aikana voikin johtaa nestehukkaan.
Alkoholi saattaa nousta yläilmoissa helpommin päähän alhaisen ilmanpaineen ja veren matalan happipitoisuuden vuoksi. Ryypiskelyä kannattaisikin välttää myös yleisen ilmapiirin vuoksi. Humalainen matkustaja todennäköisesti aiheuttaa ennemmin välikohtauksen kuin selvin päin oleva.
Lue myös: Humalainen matkustaja yritti syödä puhelimensa lennolla – älytön sekoilu aiheutti hätälaskun
4. Kahvi
Toinen nesteen poistumista elimistöstä lisäävä juoma on kahvi, minkä vuoksi sitä suositellaan vältettäväksi lennolla. Jos matkan aikana haluaa joka tapauksessa juoda kahvia tai alkoholia, kannattaa sen kylkeen pyytää lasillinen vettä, Finavia vinkkaa.
Kahvin sisältämä kofeiini piristää, minkä vuoksi juomaa kannattaa vältellä myös, jos tarkoituksena on nukkua lennon aikana. Kahvin diureettiset ominaisuudet voivat niin ikään häiritä torkkuja, kun vessassa täytyy ravata jatkuvasti.
Lue myös: Tiesitkö tästä ominaisuudesta? Finnair vinkkaa, miten saat nukutuksi lentokoneessa
5. FODMAP-ruoat
Tietyistä ruoista löytyvät FODMAP-hiilihydraatit imeytyvät suolistossa huonosti lisäten kaasun- ja vedenmuodostusta suolistossa. Tämä voi aiheuttaa epämukavaa oloa ja ripulia eritoten ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivällä – eikä lentäminen paranna olotilaa.
FODMAP-yhdisteitä on paljon esimerkiksi rukiissa, vehnässä, omenassa, sipulissa, kaaleissa, laktoosia sisältävissä maitovalmisteissa sekä ksylitolituotteissa, kertoo Terveyskirjasto. Näiden ruokien välttely voi auttaa hillitsemään piereskelyä ja muita vatsavaivoja lentomatkalla.
6. Ultraprosessoidut ruoat
Herkkävatsaisen kannattaa pysyä lentopäivänä erossa myös ultraprosessoiduista ruoista, kuten pikaruoasta ja karkeista. Ne sisältävät usein ainesosia, jotka pistävät mahan entistä enemmän sekaisin.
Nyrkkisääntönä voi pitää, että ennen lentoa ja lennon aikana kannattaa syödä tasapainoisesti ja terveellisesti suosien hyviä hiilihydraatteja, vähärasvaisia proteiininlähteitä sekä kasvikunnan tuotteita. Paras janojuoma on vesi.
Lue myös: Lääkäri paljastaa: Tästä syystä pierua ei kannata pidättää
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
1:44
Lähteet: Huffington Post, Finavia, Terveyskirjasto