Lomalla iskevä päänsärky on viheliäs seuralainen, jonka taustalla voi olla lukuisia eri syitä.
Ihmisen kehon sanotaan olevan viisas, mutta toisinaan elimistön harkintakyky jättää toivomisen varaa – esimerkiksi silloin, kun jäätävä päänsärky iskee juuri loman alettua.
Health.com-sivusto selvitti, mitä syitä niin sanotun lomapäänsäryn taustalla voi olla ja miten rentoutumisen pilaavaa jomotusta kannattaa ennaltaehkäistä.
1. Stressitasojen lasku
Stressitasojen tippuessa ilmenevää päänsärkyä voi kutsua lempinimellä "rentoutumispäänsärky".
Neurology-lehdessä vuonna 2014 ilmestyneen pienen tutkimuksen mukaan migreenipotilailla stressin väheneminen voi johtaa seuraavana päivänä ilmenevään päänsärkykohtaukseen. Health.com-sivuston haastattelema neurologi Deena Kuruvilla kertoo, että ilmiö voi johtua stressihormonitasojen heilahteluista.
Migreenistä kärsivät hyötyvätkin stressitasojen tasapainottamisesta. Riittävästä unesta ja levosta huolehtiminen, luonnossa liikkuminen, realistiset tavoitteet sekä ajanvietto läheisten kanssa ovat hyviä käytännön keinoja stressin lievittämiseen.
Etenkin ennen lomalle lähtöä kannattaa yrittää pitää huolta siitä, etteivät stressitasot yhtäkkisesti nouse ja sitten taas laske.
Lue myös: Sairastutko aina lomalla tai viikonloppuna? Tästä ilmiö johtuu
2. Lomastressi
Vaikka lomamatkan tarkoitus on rentouttaa, kotoa lähtiessä siltä ei välttämättä vielä tunnu. Pakkaamiseen, aikatauluihin, matkaseuraan ja moniin muihin tekijöihin liittyvä lähtöstressi voi aiheuttaa päänsärkyä.
Jos päänsärky liittyy käytännön asioista stressaamiseen, voi tykytystä ehkäistä jännittyneisyyttä lievittämällä. Matkalla lentokentälle voi esimerkiksi kuunnella mielenhallintaohjeita ja tehdä hengitysharjoituksia. Itselleen kannattaa varata aikaa rauhoittumiselle läpi reissun.
3. Unirytmin muutokset
Migreeni ja uni kulkevat käsi kädessä. Matkustaminen eri aikavyöhykkeelle ja matkakohteessa tapahtuvat muutokset rutiineissa voivat vaikuttaa vuorokausirytmiin, mikä näkyy uniongelmina ja niistä johtuvina päänsärkykohtauksina.
Älylaitteeton, pimeä ja viileä nukkumatila auttaa nukahtamisessa. Melatoniinista on tutkitusti apua aikaerorasitukseen, joten ravintolisää voi napata paria tuntia ennen aiottua nukkumaanmenoa.
Lue myös: Nukutko alle seitsemän tuntia yössä? Tutkimus löysi yhteyden epäterveelliseen naposteluun: "Mitä myöhempään olemme hereillä..."
4. Nestehukka
Liian vähäinen nesteytys voi laukaista päänsärkykohtauksen. Riittävästä veden juomisesta kannattaa pitää huolta myös lomalla, mikäli haluaa välttää kivun. Kahvi tai alkoholi eivät auta, sillä ne vain lisäävät nesteen poistumista elimistöstä.
Jo lentäminen itsessään voi aiheuttaa nestehukkaa, sillä lentokoneessa elimistöstä haihtuu enemmän vettä kuin maan pinnalla. Lentokorkeudessa ilma on kuivempaa ja sen happipitoisuus on pienempi, kertoo Finavia. Jokaista lentotuntia kohden kannattaisi juoda 2–4 desilitraa vettä.
Matkakohteessa veden juominen saattaa unohtua, kun arkirutiinit vaihtuvat rentoon lomailuun. Pelkkä ympäristön yhtäkkinen muutos voi muuttaa elintapoja epäterveellisempään suuntaan. Tien päällä vesipullosta ei välttämättä tule naukkailtua riittävän usein siksikään, ettei vessaa ole aina lähellä.
Lue myös: Tunnistatko nestehukan oireet? Jano on jo hälytysmerkki
5. Ruokavalio
Tietyt ruoka-aineet voivat laukaista päänsäryn. Cleveland Clinic -sairaalakeskus kertoo, että potilaat ovat raportoineet kärsineensä päänsärystä esimerkiksi kypsytettyjen juustojen, kahvin, alkoholin, prosessoidun lihan ja etikkaan säilöttyjen ruokien nauttimisen jälkeen.
Arkena tiettyjen päänsärkykohtauksiin liittyvien ruokien välttely voi tulla selkärangasta, mutta lomalla rutiinit muuttuvat. Ravintolassa särkyä aiheuttavia ruoka-aineita saattaa olla käytännössä mahdotonta välttää.
6. Korkea ilmanala
Vuoristoisella alueella lomailu voi aiheuttaa päänsärkyä korkean ilmanalan vuoksi. Korkean ilmanalan sairaudet ovat tavallisimpia noustessa yli 2500 metrin korkeuteen, kun pienentynyt ilmanpaine lisää hapenpuutteen riskiä. Kuitenkin jo pienemmät muutokset korkeudessa voivat aiheuttaa päänsärkyä, Kuruvilla kertoo Healthille.
Hidas nousu ja hyvä nesteytys ehkäisevät päänsärkyä, neuvoo American Migraine Foundation -säätiö. Ylöspäin kavutessa kannattaa pitää säännöllisesti taukoja.
Lievä päänsärky, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus ovat vuoristotaudin tavallisimpia oireita. Oireiden ilmetessä nousu tulee keskeyttää välittömästi, sillä pahimmillaan ne voivat kehittyä hengenvaaralliseksi keuhko- tai aivoödemaaksi. Ensisijainen hoito on aina alas laskeutuminen, kertoo Duodecim-lehti.
Lue myös: Syöpälääkäri kertoo aivokasvaimen yleisimmät oireet – älä sivuuta olankohautuksella
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
3:44
Lähteet: Health.com, Cleveland Clinic, American Migraine Foundation, Duodecim, Finavia, Terveyskylä