Seuraavan kerran, kun mielesi tekee lähettää kumppanillesi kiukkuinen tekstiviesti, mieti vielä. Tekstiviestitse käyty parisuhdesota voi tehdä suhteellenne hallaa enemmän kuin uskotkaan.
Kun kumppanisi tekee jotain ärsyttävää, kuten peruuttaa treffit 20 minuuttia ennen kuin teidän piti tavata, haluaisit ehkä kertoa hänelle, kuinka kiukkuinen olet. Ehkä mielesi tekisi lähettää hänelle kohtuullisen järkevä viesti, jossa selität, miksi olet loukkaantunut? Ei kannata. Jos tarkoituksesi on nimittäin pitää parisuhteenne kunnossa, pidä sormesi kurissa.
– Et voi tietää, miten toinen reagoi ja ennen kuin tiedätkään, alkuperäinen viesti muuttuu täysimittaiseksi tekstarisodaksi, varoittelee Little White Whys -kirjan kirjoittaja, psykiatri Ish Major.
Se tarkoittaa, että lähetät ja vastaanotat viestejä, joita voidaan – ja käytetäänkin! – sinua vastaan tulevaisuuden tappeluissa, joista jokainen tekee säröjä suhteellenne.
Tekstiviesteillä ei saa tietoa
Kun käyt keskustelua tekstiviestitse, jää moni asia huomaamatta.
– Tekstaamalla saat kolme kertaa vähemmän informaatiota kuin kasvokkain käydyssä keskustelussa, kertoo I'm Right, You're Wrong, Now What? -kirjan kirjoittaja Xavier Amador.
– Et voi nähdä kasvonilmeitä, kuulla äänensävyä tai katsoa kehonkieltä.
Tämän tuloksena kommunikaatio kokee kovan kolauksen ja lopulta hyvää tarkoittava viesti on voinut muuttua kunnon tappeluksi. On myös helpompi lyödä vyön alle tekstiviestillä, kun kumppania ei tarvitse katsoa sen tehdessään. Etkä ehkä tiedostakaan, että olet menossa sen tietyn rajan yli, kun et näe ihmistä, jonka kanssa puhut etkä näin ollen voi tarkkailla hänen ilmeitään ja eleitään.
Järkeä vai tunnetta?
Jotta ongelmasta tulis vieläkin suurempi, aivosi käyttäytyvät eri tavalla tekstarisodassa kuin jos kinaisit kumppanisi kanssa kasvotusten.
– Kun tekstailet, aktivoit aivoissasi loogisemman osan. Kun puhut, käytät tunneperäisempiä osia, Amador kertoo.
Joten kun kirjoitat tekstiviestiä, jonka olisi tarkoitus olla rakastava tai katuva, kumppanisi näkee sen kuitenkin kirjoitetussa muodossa hieman viileänä ja etäisenä. Lisäksi aivomme lukevat vain osan viestistä, joka aiheuttaa hätiköityjä johtopäätöksiä. Silmät hakeutuvat heti etsimään olennaisia sanoja ja mielikuvitus täyttää loput. Vaikka lukisikin viestin jokaisen sanan, viestin voi tulkita monilla tavoilla ja kommunikaatiokatkos on taattu.
Pyri sovintoon
Miten sitten hoidat tilanteen niin, ettei se karkaa käsistä? Kun kumppanisi on tehnyt jotain ärsyttävää, lähetä hänelle viesti: "Milloin voidaan nähdä?" Älä vihjaa mitään siitä, miksi olet vihainen, koska muuten tilanne lähtee luisumaan ulottuviltasi.
Jos olet jo vaihtanut muutaman kärkkään viestin, poista koko keskustelu puhelimestasi. Näin selviät houkutukselta kaivaa viestit esiin seuraavan kerran riidellessänne.
LUE MYÖS:
Oletko tekstariterroristi? Näin pilaat suhteesi viesteilläsi
10 vinkkiä: Nainen, yllätä miehesi kuumalla seksiviestillä!
AVA
Lähde: Cosmopolitan US (01/2013)
Kuvat: Shutterstock