Jouluvalot, ruoanlaitto, saunominen... Joulunaikana tulee tuhlailtua sähköä enemmän kuin yleensä. Lue Motivan vinkit, joiden avulla voit onnistua säästämään sähköä joulunakin.
Joulun aikaan sähkönkulutuksessa voi olla piikki, kun sauna on päällä tuntikaudet ja uunissa paistuvat kinkku, piparit ja laatikot.
Lue vinkit, joiden avulla voit yrittää tasata jouluista sähkönkulutustasi!
Kinkku
Tiedätkin jo, että yösähkön käyttö tulee sähkölämmitteisissä taloissa asuville edullisemmaksi, mutta myös muiden kannattaa paistaa kinkku yöllä. Monessa talossa kinkku paistetaankin aattoa edeltävänä yönä. Kinkku paistuu maukkaaksi hitaasti noin 90–125 asteen lämpötilassa.
TEE TESTI: Makuja: Millainen joulukinkku sinulle sopii? Selvitä kinkkugeneraattorin avulla!
Muut jouluruoat
Kun uuni on kuumana, kannattaa samantien valmistaa kaikki ruoat. Paista laatikot ja laita uunipuurot hautumaan.
Valmiit ruoat kannattaa laittaa parvekkeelle tai kuistille jäähtymään ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista. Muista peittää ruoat hyvin, etteivät linnut ja oravat tule mutustelemaan jouluruokiasi.
Kynttilät ja muu valaistus
Jouluun kuuluu hämärä valaistus, johon tunnelmaa tuovat kynttilät. Säästätkin energiaa, kun sammutat turhat valot ja annat kynttilöiden liekkien loistaa – paloturvallisuutta kuitenkaan unohtamatta.
Ulkovalaistukseen sopivat hyvin lyhdyt sekä vain vähän sähköä kuluttavat LED-valosarjat. Jos kuitenkin käytät sähkövaloja, niiden olisi hyvä toimia ajastuksella, jotta ne eivät turhaan kuluttaisi energiaa päivänvalossa tai vastaavasti yöllä kaikkien nukkuessa.
Sauna
Joulu ei monellekaan ole joulu ilman saunaa. Suomalaisten yksi rakkaimmista jouluperinteistä tuo kuitenkin myös yhden suurimmasta piikeistä sähkönkulutukseen. Kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, ettei lämmitä sähkökiuasta liian kuumaksi. Saunassa viihtyy jo 70–80 asteen lämmössä. Joulusaunaan kannattaa myös mennä koko perheen voimin, niin saunan ei tarvitse olla päällä niin pitkään.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Motiva