Vaikutukset sähkölaskuun: Paljonko joulukinkun paistaminen oikeasti maksaa?
Joulukinkun paistaminen sähköuunissa ei ole valtava kuluerä, mutta tietyillä toimenpiteillä voi kuitenkin varmistaa pienemmän sähkönkäytön.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin monen suomalaisen miettivän nyt jouluruoan hintaa entistäkin tarkemmin. S-ryhmän mukaan tarjoustuotteita kytätään aiempaa enemmän myös jouluruokaostoksilla.
Moni joutuu miettimään myös sähkönkäyttöään pörssisähkön hintojen ollessa kymmenissä senteissä. HKScanin joulututkimuksen mukaan jo viime jouluna opeteltiin hyödyntämään ahkerasti käyttämättömänä olleita leivinuuneja, jotta sähköä pystyttäisiin säästämään.
Paljonko kinkun paistaminen maksaa?
Yleisin tapa on paistaa joulukinkku on kuitenkin perinteisesti sähköuunissa. Koska kinkku paistetaan matalassa, korkeintaan 120 asteen lämpötilassa, ei sähkön kulutus ole suurta, HK:lta muistutetaan.
– Viiden kilon painoisen kinkun paistaminen kiertoilmalla 120 asteisessa uunissa kestää noin kuusi tuntia. Sähkönkulutus on tällöin hiukan uunista riippuen noin 2,5–3 kilowattituntia (kWh). Jos sähkön hinta olisi 25 senttiä/ kWh, tulee kinkun paistaminen maksamaan selvästi alle euron, HK:lta kerrotaan tiedotteessa.
Näin säästät sähköä kinkunpaistossa
Jos kuitenkin haluat varmistaa mahdollisimman vähäisen sähkönkäytön kinkkua paistasessa, pidä mielessä nämä HK:n vinkit.
Huoneenlämpöön hyvissä ajoin
Kinkkua ei kannata paistaa jäisenä, mikäli sähköä haluaa säästää. Ota kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ja laita se uuniin vasta sitten, kun sisälämpötila on 15 astetta. Tämä takaa myös mehevän kinkun, kun lihan "lämpöshokki" on pienempi.
Hyödynnä uunin alkulämpö ja jälkilämpö
Kinkun voi laittaa uuniin heti kun uunin laittaa päälle. Virran voi katkaista uunista vähän aiemmin ennen kuin ottaa kinkun uunista pois, kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Kinkun oikean kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla. Tarkista myös, voisitko paistaa jotain muuta samaan aikaan uunissa kinkun kanssa.
Muista lihalämpömittari, niin et turhaan paista kinkkua ylikypsäksi. Kinkku on kypsä silloin, kun sen sisälämpötila on 75 astetta. Muista, että kinkku jatkaa hetken kypsentymistä myös uunista pois oton jälkeen.
Uunin matala lämpötila
Kiertoilmalla voit paistaa kinkun 15 astetta matalammassa lämmössä, kuin ylä- ja alalämmöllä. Se myös nopeuttaa paistamista.
Kaksi kinkkua kerralla?
HK:lta vinkataan, että pieniä ja keskikokoisia kinkkuja mahtuu uuniin kaksikin. Voisiko kinkun paistaa siis vaikka naapurin kanssa samassa uunissa?
Tarkista sähkön tuntihinnat
Valitse kinkun paistamiseen oikea ajankohta vuorokaudesta, hyödynnä edullista yösähköä tai jos käytät pörssisähköä, niin tarkista etukäteen edullinen ajankohta kinkunpaistolle.
Jäähdytä ulkona ja säästä sähköä
Kinkun paistamisen jälkeen kinkku kannattaa jäähdyttää kunnolla esimerkiksi ulkona parvekkeella hyvin peitettynä ennen jääkaappiin laittoa, muutoin jäähtyminen kuormittaa jääkaappia.
Lähde: HK
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"