Psykologin mukaan vanhemman ei pitäisi vastata tunteeseen tunteella vaan järjellä.
Miten lapsiperheen arjesta selviää ja millaisia tunteita vanhemman on hyväksyttävää kokea? Katso yllä olevalta videolta kahden äidin haastattelu.
Huonosti käyttäytyvää lasta ei välttämättä tee mieli kaapata lämpimään syleilyyn. Vanhemmat saattavat esimerkiksi pelätä vahvistavansa epätoivottua käytöstä, joten he herkemmin rankaisevat lastaan tilanteen ollessa päällä. Kliininen psykologi Azine Graff kuitenkin suosittelee toimimaan toisin.
– Muistele itseäsi huonona päivänäsi, jona kiukustuit kumppanillesi pikkujutuista. Oikeasti kaipasit vain stressin sulattavaa halausta tai lohdutusta, hän kirjoittaa Motherly-sivustolla.
Graff muistuttaa, että ikävän ja tunteita lietsovan tilanteen ollessa päällä ihmiset harvoin ajattelevat järjellään. Järkeily saattaa olla vaikeaa aikuisille, mutta erityisen hankalaa se on lapsille, joiden aivot vielä kehittyvät. On hyvin vaativaa pystyä erittelemään, miten eri tilanteisiin aivojen tunnepuolella reagoidaan.
Vanhemman pitäisikin harjoittaa kykyään vastata tunteeseen järjellä. Esimerkiksi kun lapsi raivoaa, aikuinen reagoi helposti tunteella, sillä hänet valtaa sama tunne kuin lapsenkin. Raivoon tulee siis vastattua raivolla. Jos vanhempi malttaa pysähtyä tunnistaakseen tunnereaktionsa ja ottaa lapsen raivon vastaan, hän pystyy toimimaan tietoisemmin. Tyyneys rahoittaa lastakin.
Rauhallinen lapsi ymmärtää aikuista paremmin
Halaaminen tai sanoilla lohduttaminen eivät automaattisesti vahvista lapsen epätoivottua käytöstä.
– Oikeasti autat lasta rauhoittumaan, jotta hän ymmärtää sinua paremmin, kirjoittaa Graff.
Kun lapsen huonoon käytökseen vastaa johdonmukaisen tyynesti, hän oppii myös rauhoittamaan itseään. Rakastavan yhteyden luominen lisäksi vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta, mikä puolestaan edesauttaa sitä, että lapsi kunnioittaa vanhempaansa ja haluaa käyttäytyä hyvin.
Tietoisesti toimiminen – eikä pelkästään reagointi lapsen huonoon käytökseen – onkin hedelmällisempi lähtökohta kasvatukseen. Seuraavan kerran lapsesi raivotessa vedä siis syvään henkeä ja kuuntele hetki järkeäsi.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.