6 vinkkiä, joilla vahvistat suhdettasi lapsiisi

Miten vanhemman ja lapsen välistä suhdetta on mahdollista vahvistaa? Ainakin yhteisen ajan vaalimisella. Lapsuus on ohi nopeasti, joten hetkissä kannattaa olla sataprosenttisen läsnä.

Vahva suhde lapsiin tekee vanhemmuudesta kaikkien sen vaatimien uhrausten arvoista.

Side vanhemman ja lapsen välillä on myös syy siihen, että lapsi tottelee saamiaan käskyjä. Tämän vuoksi hyvä suhde lapsiin tekee myös heidän kasvattamisestaan helpompaa.

Parisuhdetutkija John Gottmanin mukaan jokaista kielteistä vuorovaikutustilannetta kohtaan ihmissuhteissa tulisi olla viisi myönteistä tapahtumaa. Näin suhde pysyy terveenä ja hyvinvoivana. Koska vanhempien tehtäviin kuuluvat myös negatiivissävytteiset asiat – kuten virheiden korjaaminen, muistuttelu ja huutaminen – on tärkeää huolehtia siitä, että lapsien kanssa vietetään aikaa myös positiivisissa yhteyksissä.

Vanhemman ja lapsen välistä suhdetta vahvistavat teot eivät välttämättä vie tolkuttomasti aikaa. Kokeile esimerkiksi näitä pieniä, mutta elämää parantavia askelia.

1. Tusina halausta päivässä

Amerikkalaisen kirjailija ja terapeutti Virginia Satirin tunnetun lausahduksen mukaan: ”Tarvitsemme neljä halausta päivässä selvitäksemme. Tarvitsemme kahdeksan halausta päivässä huolenpidoksemme. Tarvitsemme kaksitoista halausta päivässä kasvaaksemme.”

Halaus on helppo tapa osoittaa läheisyyttä lapselle ja vahvistaa suhdetta häneen. Jatkuvan halaamisen lisäksi muu fyysinen kontakti on tärkeää: kuten silmiin katsominen, hymyily, selän taputtaminen ja hiusten silittäminen.

Kosketus ja halaaminen parantavat sekä vanhempi-lapsi-suhdetta että ylläpitävät molempien fyysistä ja psyykkistä terveyttä.

2. Leiki

Leikkiminen lisää mielihyvähormoni oksitosiinin tuotantoa ja lisää samalla lapsen ja vanhemman välille muodostuneen kiintymyssuhteen turvallisuutta. Kun vanhempi antaa lapselleen aikaansa leikin muodossa, lapsi kokee olevansa tärkeä.

Leikki on myös hyvä keino ottaa kahdenkeskistä aikaa. Jokaiselle lapselle pitäisi löytää päivittäin vartti, jonka aikana vanhempi keskittyy vain ja ainoastaan häneen. Yhdessä tekeminen ja nauraminen vahvistavat tehokkaasti vanhemman ja lapsen välistä suhdetta.

3. Piilota puhelin

Erään kyselyn mukaan yli puolet lapsista kokee vanhempansa viettävän liikaa aikaa puhelimensa parissa. Jopa kolmannes lapsista koki itsensä merkityksettömäksi vanhempiensa puhelimenkäytön vuoksi.

Kun lapsi siis haluaa keskustella, on puhelin järkevää pistää sivuun ja kuunnella. Se antaa vahvan merkin, että vanhempi on kiinnostunut ja välittää lapsensa asioista.

4. Toivota tunteet tervetulleiksi

Vanhemman ei pitäisi vastata lapsen tunteisiin tunteella, vaan järjellä. Syli onkin paras paikka huonosti käyttäytyvälle lapselle. Lapsi käsittelee tunteitaan todennäköisesti paremmin, kun saa tehdä sen rauhassa turvallisessa ympäristössä ilman pelkoa vanhemman raivokohtauksesta.

Tunteiden läikkyessä yli äyräitten tarvitsee lapsi ymmärrystä ja olkapään, jota vasten itkeä. Vanhemman tuki auttaa lasta oppimaan tunteidensa käsittelyä ja vahvistaa sidettä heidän välillään.

5. Kuuntele kuulumiset ennen nukkumaanmenoa

Kun on aika laittaa lapsi nukkumaan, hetkeen tulisi varata hieman tavallista enemmän aikaa. Illalla lapsi voi kertoa päivästään ja huolistaan vanhemmilleen, eivätkä jälkimmäiset välttämättä jää kummittelemaan painajaisiin.

Yhteinen hetki juuri ennen nukkumaanmenoa tuo lapselle turvaa ja vahvistaa hänen sidettään vanhempaansa.

Nukkumaanmenorutiineista ei kannata luopua lapsen kasvaessa teiniksi, sillä se saattaa olla päivän ainut hetki, kun nuorella on aikaa ja innostusta ottaa yhteys vanhempaansa.

6. Ole läsnä

Lapsi kasvaa nopeasti, eikä vanhemman kannata työkiireiden tai muiden menojen vuoksi jättää tilaisuutta nähdä jälkipolvensa kasvavan väliin. Sitä varmasti katuu myöhemmin.

Vanhemman tulee olla läsnä lapsen arjessa sataprosenttisesti lapsen asioista kiinnostuneena. Nuo hetket tallentuvat tärkeiksi muistoiksi sekä vanhemmalle että lapselle ja luovat vahvaa sidettä tulevaisuutta varten.

***

Lue myös:

    Uusimmat