Alakoululainen ei saanut tehdä sukupuolten moninaisuutta tyrmäävää koulutyötä – somemyrsky nousi, rehtorille sataa uhkauksia

0803-Salon-keissi-kuvitus
Salolaiskoulun oppilaan koulutyö oli sukupuolivähemmistöjä syrjivä, totesi tasa-arvovaltuutettu. Kuvituskuva.MTV/Envato
Julkaistu 08.03.2023 16:57
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Mustamäen koulu pyysi tukea tasa-arvovaltuutetulta oppilaan koulutyön takia. Yksi lause valtuutetun kannanotossa nosti äläkän.

Salon Seudun Sanomat kertoo tapauksesta, jossa Salon Halikossa sijaitseva Mustamäen koulu pyysi tasa-arvovaltuutetulta kannanottoa syrjiväksi katsottuun oppilastyöhön.

Tasa-arvovaltuutetun sivuilla julkaistussa kannanotossa kerrotaan, että kyse oli koulun mahdollisuudesta kieltää oppilastyö, joka sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia vastaan suunnatun viestin.

Kannanottoa pyydettiin erityisesti virkkeeseen sukupuolia on vain kaksi.

Oikeus ja valvollisuus puuttua

Tasa-arvovaltuutettu tukee asiassa Mustamäen koulua. Sen mukaan koululla on ollut tasa-arvolain nojalla paitsi oikeus myös velvollisuus kieltää oppilastyö, joka sisältää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivän ja loukkaavan viestin.

Helsingin Sanomien mukaan kyse on käsityöntunnilla tehdystä työstä, jossa on suunniteltu kangaskassia. Lehden mukaan oppilas on tehnyt paperille suunnitelman kassista, jossa sateenkaarivärien päälle on piirretty iso rasti ja sen alle kirjoitettu teksti "sukupuolia on vain kaksi".

Salon kaupungin vs. perusopetusjohtaja Jaana Talvitie toteaa Salon Seudun Sanomille, että vaikka asia jakaa mielipiteitä, koulutyötä "ohjaavat lait, asetukset ja suunnitelmat, eivät omat mielipiteet".

Tapauksen yksityiskohtia, kuten lapsen luokka-astetta, ei voida kertoa tarkemmin yksityisyydensuojan vuoksi.

– Meillä on myös velvollisuus huolehtia, ettei vahingoiteta yksittäistä oppilasta, Talvitie kertoo lehdelle.

Tasa-arvovaltuutetun lisäksi yhdenvertaisuusvaltuutettu on SSS:n mukaan todennut, ettei koulun toiminta ole syrjivää vaan yhdenvertaisuutta edistävää.

Somessa alkoi keskustelu

Salon Seudun Sanomien julkaistua uutisensa laukesi kovasanainen keskustelu sosiaalisessa mediassa. Twitterissä linkattiin ahkerasti lehden maksumuurin takana olevaa uutista – ja etenkin siteerattiin sen otsikkoa, joka kuului: Lapsi kirjoitti, että sukupuolia on vain kaksi – Salolaiskoulu otti yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun.

Suurin osa kommentoijista tuntui pöyristelevän sitä, että sukupuolia on vain kaksi -lauseen sanominen on syrjivää. Woke-ilmiön pelättiin rantautuneen suomalaiseen peruskouluun.

Asiaan otti kantaa myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Siinä oikea naistenpäivän uutinen - kun lapsi ei saa koulussa väittää, että sukupuolia on kaksi. Ei ole todella ihme, että arkisairaassa maailmassa monen mieli menee rikki, Purra kirjoitti.

Rehtorille loukkaavia yhteydenottoja

Mustamäen koulun rehtori Kaisa Katava kertoo MTV Uutisille saaneensa runsaasti uhkaavia ja loukkaavia viestejä tapaukseen liittyen.

– On tullut nimettömiä mielipiteitä. Ymmärrän sen, että tämä herättää paljon tunteita, Katava sanoo.

Hän korostaa, että kyseinen lause oli vain osa työstä.

–  Paikallislehden otsikointi ohjaa osin väärään suuntaan, jolloin asian voi nähdä kovin mustavalkoisena, mitä se ei ole. Nyt keskusteluissa korostuu tämä yksi lause ”sukupuolia on vain kaksi”. Tämä lause on vain osa oppilastyöstä, joka sisälsi sukupuolivähemmistöjä syrjivän ja luokkaava viestin.

– Tähän kuitenkin liittyy  asioita, joita emme voi avata enempää, Katava kertoo.

Odotettu reaktio

Ylitarkastaja Miko Lempinen tasa-arvovaltuutetun toimistosta kertoo MTV Uutisille, että kyse ei ole vain yhdestä oppilaan työstä. Hänen mukaansa töitä on ollut toinenkin, minkä lisäksi koulu on käynyt oppilaan huoltajien kanssa viestinvaihtoa koko alkuvuoden ajan aiheeseen liittyen.

Kannanotossa kuitenkin otettiin koulun pyynnöstä kantaa nimenomaisesti lauseeseen sukupuolia on vain kaksi.

Lempinen on saanut noin tusinan verran yhteydenottoja pillastuneilta kansalaisilta.

– Näinhän se usein on, kun me annamme kannanoton aiheesta, joka herättää tunteita.

Lempinen uskoo, ettei kannanotto olisi herättänyt juuri ollenkaan reaktioita, jos se ei olisi sisältänyt lausetta sukupuolia on vain kaksi. Se oli kuitenkin lisättävä, sillä juuri siihen koulu erityisesti pyysi kannanottoa.

– Kaikki varmaan allekirjoittaisivat sen, että jokaisella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön.

Ei selkeää määritelmää

Mielipiteitä kuohuttavassa tapauksessa on kyse myös termeistä. Kannanotossa kerrotaan tasa-arvovaltuutetun todenneen useampaan otteeseen, että sukupuoli on moninainen ilmiö, joka ei ole pelkistettävissä vain kahteen, toisistaan selvästi erotettavaan sukupuoleen.

Tasa-arvolaissa sukupuoli-termiä ei Lempisen mukaan ole määritelty.

Lempisen mukaan hyvä kiteytys sukupuolen moninaisuudesta löytyy Opetushallituksen vuonna 2015 julkaistussa Tasa-arvotyö on taitolaji -oppaasta, jossa todetaan, että kokemus omasta sukupuolesta ei aina mahdu kaksinapaiseen sukupuolijärjestelmään.

Sukupuoli, sukupuoli-identiteetti ja sukupuolikokemus

Tasa-arvovaltuutettu toteaa muun muassa kertomuksessaan eduskunnalle 2018 ja 2022 sekä selvityksessään sukupuolivähemmistöjen asemasta 2012, että:

  • Sukupuoli on moninainen ilmiö, joka ei ole pelkistettävissä vain kahteen, toisistaan selvästi erotettavaan sukupuoleen.
  • Sukupuoli-identiteetti on henkilön kokemus omasta sukupuolestaan. Tasa-arvolain esitöissä todetaan, henkilö voi kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies.
  • Sukupuolen ilmaisu puolestaan on sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.

Lähde: Tasa-arvovaltuutetun kannanotto

Tuoreimmat aiheesta

Sukupuolivähemmistöt