Ovatko lapset unohtuneet rasismikohussa? – Lapsiasiainvaltuutettu: "Olen hyvin huolissani"

8:53imgOnko lapset ja lasten oikeudet unohdettu rasismikohussa? Näin asiantuntijat vastaavat.
Julkaistu 15.08.2023 08:53

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertoo MTV Uutisille olevansa hyvin huolissaan vallitsevan ilmapiirin vaikutuksesta lapsiin ja nuoriin. 

Julkisuuteen on noussut valtiovarainministeri Riikka Purran vuonna 2008 kirjoittamia rasistisia kirjoituksia, joissa hän uhkaili "ruumiita tulevan ihan lähijunassakin, jos mulle annettaisiin ase". Kirjoitukset oli kirjoitettu puhemies Jussi Halla-ahon (ps) Scripta-blogiin. 

Sen lisäksi perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps) erosi kesäkuussa elinkeinoministerin paikalta. Taustalla oli kohu Junnilan natsikytköksistä ja -vitseistä. 

Moni ulkomaalaistaustainen lapsi ja nuori kokee syrjintää Suomessa.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan kouluterveyskyselyssä on todettu, että ulkomaalaistaustaisista kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista yli 40 prosenttia on vuoden aikana kokenut syrjivää kiusaamista.

– Se on iso luku, lähes puolet.

Pekkarinen sanookin olevansa hyvin huolissaan nykyisestä keskusteluilmapiiristä.

– Lapset ovat hyvin nopeita oppimaan ja omaksumaan aikuisten asenteita. Ja sosiaalisessa mediassa käytetty kieli meillä on aika kovaa. Käytetään sanoja, joita en muista, että viisi vuotta sitten olisi käytetty.

Lue myös: Purra MTV:n Uutisextrassa: Rasismin määritelmä hiertää hallituksessa: "Juuri niin monta määritelmää kuin on siitä puhujia"

Lapset myös vihapuheen kohteena

Mannerheimin lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen muistuttaa, että lapset ja nuoret ovat myös itse vihapuheen kohteena.

– THL:n kouluterveyskyselyn mukaan ulkomaalaistaustaiset lapset ja nuoret kokevat kiusaamista useammin kuin kantasuomalaiset. He kokevat myös yksinäisyyttä paljon useammin.

Mannerheimin lastensuojeluliitto korostaa kokonaisvaltaista rasismin ja syrjinnän torjuntaa. Mutta mitä tarkoittaa syrjivien rakenteiden purkaminen? Usein keskustelu voi olla vaikeasti hahmotettavissa.

– Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ulkomaalaistaustaiset ja romanitaustaiset lapset huomioidaan silloin, kun järjestetään TET-harjoittelua. Että otamme töihin opettajia ja koulunkäynninohjaajia erilaisista taustoista. 

Romaninuorten vaikea saada TET-harjoittelupaikkaa

Pekkarisen mukaan tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi romanilasten ja -nuorten olla vaikea saada harjoittelupaikkaa. Lisäksi koulun henkilökuntaan ja vanhempien koulutukseen tulee panostaa ja kiusaamista ennaltaehkäistä.

Tuore hallitus on kylpenyt rasismikohussa, ja on valmistautunut syyskuussa antamaan eduskunnalle yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä koskevan tiedonannon.

Tiedonantoa varten asetettu työryhmä on kuullut myös lapsijärjestöjä.

– Keskustelu oli aika lyhykäinen, mutta kyllä siinä kiinnitettiin huomiota siihen, miten kouluissa ja varhaiskasvatuksessa voitaisiin ehkäistä syrjäytymistä, hallituksen kuultavana ollut lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa. 

Lue myös: Poliitikkojen rasistiset kirjoitukset ovat herättäneet maahanmuuttajissa pelkoa

Tuoreimmat aiheesta

Rasismi