Alexander Stubb täyttää 50 vuotta: Tasavuodet tuoneet elämään mullistuksia – "En muista olleeni näin onnellinen moneen, moneen vuoteen"

0:35img
Julkaistu 31.03.2018 00:01

MTV UUTISET - STT

Alexander Stubbin elämässä pyöreisiin tasavuosiin on osunut merkittäviä hetkiä. 30-vuotiaana hän meni naimisiin ja 40-vuotiaana nousi ulkoministeriksi. Yhtä suuria mullistuksia ei hänen mukaansa ole näkyvissä nyt 50 vuoden kynnyksellä, vaikka tahti ei olekaan hidastumassa.

Yllä olevalla videolla näkyy Stubbin kokemat kauhunhetket Helsingin keskustassa vuonna 2008, kun hän joutui veitsimiehen uhittelun kohteeksi.

– 30 on kehon ikä ja 20 mielen ikä, niin se tekee yhteensä 50, Stubb heittää leveästi hymyillen.

Raha ja rauha vievät hänen aikansa Euroopan investointipankin varapääjohtajana sekä rauhanvälitysjärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) hallituksen puheenjohtajana.

Cai-Göran Alexander Stubb

Stubb merkkipäivä 3

– Euroopan investointipankin varapääjohtaja, rauhanvälitysjärjestö Crisis Management Initiativen (CMI) hallituksen puheenjohtaja.

– Syntynyt 1.4.1968 Helsingissä.

– Naimissa, kaksi lasta.

– Asuu Espoossa, arkipäivät Luxemburgissa.

– Koulutukseltaan filosofian tohtori kansainvälisessä politiikassa, London School of Economics (1999).

– Valtiovarainministeri 2015–16, pääministeri 2014–15, kokoomuksen puheenjohtaja 2014–16, kansanedustaja 2011–17, eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri 2011–14, ulkoministeri 2008–2011, Euroopan parlamentin jäsen 2004–08, aiemmin EU-virkamies ja tutkija.

– Kirjoittanut tai toimittanut vajaat 20 kirjaa, lukuisia akateemisia artikkeleita sekä satoja kolumneja.

– Harrastuksina triathlon, perinteinen painonnosto ja kirjojen lukeminen.

– Juhlii perheen ja lähimpien ystävien ympäröimänä Luxemburgissa.

9:24img

– En muista olleeni näin onnellinen moneen, moneen vuoteen siinä mielessä, että kaikki asiat ovat tasapainossa, Stubb summaa aurinkoisena kevätpäivänä Espoossa.

"Olen tyytyväinen elämääni nyt"

Uransa tulevien suuntaviivojen hahmottelussa entinen pääministeri on varovainen.

Ensi vuoden EU-vaalien jälkeen valitaan uusi komissio ja komission puheenjohtaja. Euroopan kansanpuolue (EPP), johon myös kokoomus kuuluu, saattaa olla vaalien jälkeen EU-parlamentin suurin puolue, jolloin sen kärkiehdokas voisi nousta komission puheenjohtajaksi.

Stubb asettelee sanansa harkiten kysyttäessä, mitä hän ajattelee oman nimensä esilläolosta, kun julkisuudessa on heitelty arvauksia EPP:n kärkiehdokkaasta.

Hän sanoo lyhyesti pitävänsä mukavana sitä, jos nimi nousee esiin.

– Yhtä jämäkästi voin todeta, että minun ei henkilökohtaisesti tarvitse, kannata miettiä näitä asioita ennen kuin (komission nykyinen varapuheenjohtaja) Jyrki Katainen on tehnyt oman päätöksensä. Olen tyytyväinen elämääni nyt.

Katainen kertoi STT:lle vuoden alussa, että hän päättää kevään aikana, lähteekö katsomaan mahdollisuuksiaan tavoitella kärkiehdokaskorttia. EPP valitsee kärkiehdokkaansa loppuvuodesta Helsingissä.

Stubb merkkipäivä 2

Entisen pääministerin Alexander Stubbin syntymäpäivillä ei nähdä vastaanottoa Espoossa, viirejä tai voileipäkakkua, sillä hän aikoo juhlia tasavuosiaan perheen ja lähimpien ystävien kanssa Luxemburgissa.

Suurten kysymysten äärellä

Stubb nauttii uudesta elämänvaiheestaan, sillä hänellä on jälleen aikaa oppia uutta.

Hän kertoo lukeneensa erityisesti digitaalisesta vallankumouksesta, tekoälystä ja robotisaatiosta. Hän pohtii, että modernin teknologian ajateltiin aiemmin edistävän demokratiaa, avoimuutta ja vapautta, mutta sittemmin on koettu päivänvastainen kehitys.

– Voidaan jopa puhua digitaalisista diktatuureista, joita nähdään Kiinassa tai Venäjällä – tai isojen teknologiayritysten toiminnassa, mistä viimeisin on Cambridge Analytican ja Facebookin yhteistyö, jolla manipuloitiin mahdollisesti Yhdysvaltojen vaaleja, Stubb sanoo.

Vastaavalla toiminnalla saattoi olla vaikutusta myös brexitiin, hän lisää.

Stubb uskoo, että lainsäätäjät ovat viimein heräämässä siihen, että datan käytöstä tarvitaan jonkinlainen sitova kansainvälinen sopimus. Kysymys on yhtä tärkeä kuin ihmisoikeuksien takaaminen, hän korostaa.

Tekoäly ja digitaalinen kehitys heijastuvat myös rauhan rakentamiseen, Stubb siteeraa CMI:n toiminnanjohtajaa Tuija Talvitietä.

– Meidän pitää miettiä, miten tätä (teknologiaa) voidaan käyttää maailman hyväksi, ei pahaksi.

CMI:ssä Stubb pyrkii ylläpitämään ja luomaan korkean tason kontakteja, jotka edesauttavat järjestön työtä konfliktien ratkaisussa, sekä tukemaan varainhankintaa. Suurin osa hänen työstään järjestössä tapahtuu kulissien takana.

9:08img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa