Suomen alkoholilaki aiotaan päivittää kokonaisuudistuksella. Vielä ei ole varmaa, mitä uudistus käytännössä pitää sisällään.
Työ alkoi tänään
STM aloitti uudistuksen kutsumalla tänään terveys- ja lastensuojelujärjestöjä sekä alkoholielinkeinoon liittyvät järjestöt yhteiseen työpajaan. Tavoitteena on kartoittaa yhteisymmärryksen alueet ja mahdollisuuksien mukaan sovittaa yhteen erimielisyyksiä.
Työpajan jälkeen poliitikot ottavat kantaa uudistukseen. Hallituksen esityksen pitäisi olla eduskunnassa ensi keväänä. Uuden lain pitäisi olla voimassa vuoden 2017 alusta.
Osa päivitystä on myös lain päivittäminen nykylainsäädännön mukaiseksi. Tavoitteena on kuitenkin myös purkaa hallitusohjelman mukaisesti niin sanottua turhaa säätelyä, joka on periytyy vanhoista laeista vuosien takaa.
–Tavoitteena olisi pitää yllä mahdollisimman vähän säätelyä ja sitten siirtää vastuu lainsäädännön toteuttamisen keinoista elinkeinonharjoittajalle. Perusperiaatteet esimerkiksi siitä, ettei alaikäiselle tai päihtyneelle anniskella toteutuisivat ilman sitä, että laki antaisi kovin tarkkoja ohjeita, kuvailee johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).
Paaso ei vielä uskalla arvioida, mitä alkoholipoliittisia kysymyksiä lainsäädännössä tullaan käsittelemään. Radikaaleihin muutoksiin hän ei kuitenkaan usko.
– En usko, että esimerkiksi kauppojen myyntioikeuksiin tultaisiin koskemaan. Eli keskiolutta ei viedä Alkoon tai viinejä lähikauppaan. Radikaalit muutokset koskevat enemmänkin anniskelua ja elinkeinotoiminnan säätelyn purkua.
Suomen alkoholipolitiikassa alkoholiongelmat ja sen haittojen torjunta on olleet keskeistä seikkoja. Niiden ympärillä ei Paason arvion mukaan nähdä uusia avauksia.
– Meillä on haittojen torjumiseksi esimerkiksi korkea verotus sekä saatavuuden ja mainonnan rajoituksia. Esimerkiksi mainonnan rajoittamisesta on riidelty paljon, etten tiedä, halutaanko siihen enää koskea, hän toteaa.
Mikä säännöstely poistuu?
Paaso spekuloi MTV Uutisille, mitkä säädökset saattavat lakiuudistuksessa poistua.
- Annosmittojen koko: "Suomessa on hirveän tarkkaa, että annosmittojen koko ja siten annosten alkoholimäärä pysyvät vakiona. Tupla-annoksia ei saa anniskella tai viedä kaverille, vaan kaikkien täytyy henkilökohtaisesti hakea juomat. Miksi meidän pitää säädellä tätä, kunhan perusprinsiipit, ettei päihtyneelle tai alaikäisille annostella, pysyvät kunnossa?"
- Anniskelu velaksi: "Lainsäädännön mukaan alkoholijuomia ei saa myydä tai anniskella velaksi. Onko tällainen lainsäädäntö enää tarpeellista?"
- Anniskeluasioita koskevan lähidemokratian vahvistaminen: "Eräs kysymys on, miten lähiseudun asukkaita voitaisiin kuulla anniskeluoikeuksia ja anniskelupaikkoja koskevissa asioissa."
- Myynti- ja anniskeluajat: "Kuinka myöhään alkoholia saa anniskella baarissa tai myydä vähittäiskaupassa? Nämä ovat luultavasti kiinnostavia kysymyksiä."
- Omat juomat: "Mielenkiintoinen aihe tulee olemaan myös omien juomien juominen. Sallitaanko omien juomien juominen festareilla tai muissa yleisötapahtumissa kuten urheilukilpailuissa? Entä julkisilla paikoilla kuten kaduilla?"
- Anniskelualueiden rajat: "Meillä on tiukat määräykset anniskelualueiden rajoista. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vaikkapa ostoskeskuksissa lähekkäisten anniskelualueiden rajoja ei saa ylittää."