Tämä kaikki muuttuu, kun ravintolat aukeavat: Asiakasmäärä puolitettava sisätiloissa ja asiakkaiden on istuttava pöydissään, aukiolo kello 23:een illalla

Hallitus on löytänyt yhteisymmärryksen ravintoloiden avaamisen yksityiskohdista. Pääministeri Sanna Marinin mukaan (sd.) hallituksen neuvottelut ravintolapaketista sujuivat hyvin.

– Ei siinä kauheasti erilaisia mielipiteitä esitetty.

Marin vahvistaa, että ravintolat voivat olla auki kello 23:een saakka, anniskelu mahdollista 22:een asti. Marin mukaan ravintolat saavat ottaa sisään puolet asiakasmäärästään. 

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) mukaan turvallisuudesta on huolehdittava myös ulkona, vaikka asiakaspaikkarajoite ei koske terasseja.

– Luotan ravintola-alan yrittäjien vastuullisuuteen. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi kello 13 päätöksen yksityiskohdista.

Hallitus antaa tänään esityksen eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Muutokset toteutettaisiin lisäämällä tartuntatautilakiin tilapäisesti uusi 58 a pykälä. Laki olisi voimassa kesäkuun alusta lokakuun loppuun.

Tasapainoilua liiketoiminnan ja tartuntavaaran välillä

Lailla säädettäisiin poikkeusolojen jatkuessa ravitsemisliiketoimintaan sellaisia välttämättömiä rajoituksia, joilla elinkeinotoimintaa voidaan avata asiakkaille ja samanaikaisesti estää koronavirustaudin leviämistä.

– Otamme käyttöön tartuntatautilain. Uudessa laissa säädettäisiin neljästä kokonaisuudesta ravitsemusliikkeille. Ravitsemusliikkeille asetetaan velvollisuus kertoa, ettei esimerkiksi oireisena saa tulla liikkeeseen. Hygienian noudattamiseen eli käsienpesuun on oltava mahdollisuus, Kiuru kertoi.

– Asiakkaat eivät saa altistua tartuntaudeille. Liikkeiden on huolehdittava, ettei turvattomuutta ja ruuhkaa synny. Omissa pöydissä on istuttava. Asiakas ei saa annostella ruokaa itse. Ravintolassa saa asioida vain puolet normaalista asiakasmäärästä, joka on tiloille määrätty. Ulkoterasseja tämä rajoitus ei koske, Kiuru jatkoi.

Alkoholia saa anniskella iltakymmeneen

Ravintolan saa avata kello kuusi ja se pitää sulkea kello 23. Alkoholin myynti saa alkaa kello yhdeksän ja se pitää lopettaa kello 22.

Alueellisia rajoituksia saatetaan jatkossa tehdä. Uusi lainsäädäntö mahdollistaa sen. Uusia koronatartuntoja on nykyisin useissa maakunnissa todella vähän, mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

Lakimuutokset olisivat voimassa lokakuun loppuun saakka.

Ravintoloiden sulkemisella on ollut laaja vaikutus erityisesti ravintola-alan ihmisten elämään.

– Ravitsemusliikkeiden sulkeminen on vaikuttanut suomalaisten arkielämään sekä erityisesti ravintoloiden työntekijöiden ja omistajien elämään. Ravintoloiden sulkeminen oli kuitenkin välttämätöntä. Epidemian leviämistä on estetty, Kiuru selvitti.

Puheenjohtajaviisikko käsittelee huomenna pienpanimoiden toimintaedellytyksiä etämyynnin osalta.

Yökerhojen tilanne vaikea

Yökerhoja ei todennäköisesti pystytä vielä kesäkuussa avaamaan, koska rajoitukset hankaloittavat vielä merkittävästi niiden toimintaa. Suuret määrät ihmisiä tuskin menevät yökerhoihin istumaan vielä illalla.

– Ensimmäinen askel on vielä loiva, mutta tarpeellinen. Aukioloajat on valittu siten, että ne ovat hallittuja. Seuraava askel on se, että ennen juhannusta arvioidaan jatkoa, Kiuru puhui.

Lain nojalla on tarkoitus antaa heti lain vahvistamisen jälkeen määräaikainen valtioneuvoston asetus. Tarkoitus on, että rajoituksia voitaisiin asetusta muuttamalla lieventää, jos epidemiatilanne sen sallii. Rajoituksia voidaan asetuksella myös kiristää, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.

Asetuksen mukaan rajoitukset koskisivat 1.6.2020 alkaen koko maata. Asetuksen rakenne sallii kuitenkin myös sen, että hallitus voisi tarvittaessa lieventää rajoituksia alueittain. 

Turvaetäisyyksissä ei tarkkoja metrimääriä

Ravitsemisliikkeiden yleinen velvollisuus on järjestää sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Ravitsemisliike ei saa sijoittaa asiakkaita tai seurueita liian lähelle toisiaan. Tarkkoja metrimääriä asetuksessa ei kuitenkaan säädettäisi.  
 
Asetuksella säädettäisiin, että ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä. Asiakkaat voisivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. 
 
Asiakkaat eivät saisi kuitenkaan annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi buffetpöydästä.

"Alkoholi on elementti, joka vaikuttaa tartuntoihin"

Portsaripakkoa ei ole tulossa. Ravintoloilla on suuri vastuu siitä, että turvatoimia noudatetaan. Aluehallintovirastot valvovat ja tarvittaessa poliisi antaa virka-apua.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen perusteli kello 22 päättyvää anniskelua sillä, että alkoholin käyttö on yksi koronaviruksen leviämiseen vaikuttava tekijä. Sen takia halutaan varmistaa, että "valomerkki" annetaan tuntia ennen sulkemista.

– Tällä hetkellä puolen tunnin valomerkkiä ei ole lainsäädännössä. Se on vanhaa perua. Alkoholi on yksi elementti, joka potentiaalisesti vaikuttaa tartuntoihin. Näillä ajoilla halutaan varmistaa, että ihmiset voivat poistua ravintolasta rauhallisesti, ilman ruuhkaa, Tuominen sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat