Alkoholin kotiinkuljetuslakiin keskeinen muutos: puistoon tai kotiin voisi tilata myös tilaviinejä ja käsityöläisoluita

2:10img
Alkoholin verkkokauppa on vapautumassa tuntuvasti ensi kesänä
Julkaistu 20.09.2024 07:19

MTV UUTISET – STT

Luonnokseen on tehty muitakin tarkennuksia - "Osa yrityksistä saattaa kritisoida mallia liian byrokraattisena tai kalliina, mutta tästä on haluttu vastuullinen", sanoo hallituslähde.

Kotimaisille pienviinitiloille ja käsityöläispanimoille on ensi vuonna tulossa oikeus toimittaa kuluttajille kotiin tilaviinejä ja käsityöläisoluita, jos hallituksen esitys menee läpi. Alkoholin kotiinkuljetusta koskevaa lakiesitystä on muutettu lausuntokierroksella olleesta versiosta muun muassa tältä osin.

STT:n näkemän esitysluonnoksen mukaan pienviinitilat saisivat toimittaa enintään 13-prosenttisia ja pienpanimot enintään 12-prosenttisia juomia kuluttajille kotiin ja muihin sallittuihin toimituspaikkoihin.

Oikeus koskisi viinitiloja ja käsityöläispanimoita, jotka jo saavat myydä omia tuotteitaan valmistuspaikalta. Nykylain mukaisesti tällaisen viinitilan tuotannon tulee olla alle 100  000 litraa ja käsityöläispanimon alle 500  000 litraa vuodessa.

Tämän keskeisen muutoksen vuoksi esitys on myös notifioitu eli lähetetty tiedoksi uudestaan EU:n komissiolle.

Muutosta toivoivat lausunnoissaan muun muassa Viinitilat ry, Pienpanimoliitto ja Olutliitto. Se on hallitusohjelman mukainen.

Alkoholin kotiinkuljetuksen myös kotimaisilta toimittajilta sallivaan lakiesitykseen on tehty muitakin isoja ja pieniä tarkennuksia lausuntopalautteen perusteella sosiaali- ja terveysministeriössä (STM).

Lue myös: HS:n gallup: Enemmistö suomalaisista kannattaa nykyistä vahvempien viinien myyntiä ruokakaupassa

WHO: Alkoholilakien löysentäminen lisää haittavaikutuksia Suomessa

Alkoholin nettikauppaan iso muutos: myös ostaja voi joutua maksumieheksi, jos myyjä ei maksa valmisteveroja

Toimituskieltoa tarkkarajaistettu

Esitysluonnoksen perusteella muun muassa alkoholin toimituskieltoa on tarkkarajaistettu. Lakiin on nyt selkeästi listattu julkiset paikat, joihin alkoholin toimittaminen olisi kielletty.

Toimituskielto tulisi samoihin julkisiin paikkoihin, joissa omien alkoholijuomien nauttiminen on kielletty. Sellaisia ovat muun muassa anniskeluravintolat, kokoontumislain mukaiset yleisötilaisuudet ja tapahtumat, joihin poliisi on määrännyt alkoholin nauttimiskiellon, vaikka se muuten olisi sallittua.

Lisäksi toimittaminen olisi kiellettyä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, päiväkoteihin, kouluihin ja nuorisotaloihin.

Alkoholia olisi sallittua toimittaa julkisille paikoille, kuten puistoihin ja uimarannoille, joissa alkoholin nauttiminenkin on jo nykyisin sallittua. Toimittaminen olisi kuitenkin kielletty paikkoihin, joihin poliisi on määrännyt alkoholin nauttimiskiellon yleisen järjestyksen ylläpitämiseksi.

Lakiesitystä on muutettu myös muun muassa siten, että alkoholin luovutustilanteessa henkilöllisyystodistus on kysyttävä jokaiselta riippumatta siitä, minkä ikäiseltä vastaanottaja näyttää. Henkilöllisyyden tarkistamisesta pitää lisäksi jäädä järjestelmiin jälki.

Siinä vaiheessa, kun alkoholia ostaa verkosta, vaaditaan vahva tunnistautuminen.

Viilausten vuoksi myöhässä

Arvosteltu lakiesitys myöhästyy viilausten vuoksi parisen viikkoa alkuperäisestä aikataulusta. Tavoite on saada esitys eduskuntaan viimeistään 10. lokakuuta.

Lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta, mutta se saattaa viivästyä, koska esimerkiksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ruuhkainen.

Alkoholin kotiinkuljetus on sallittua hieman erilaisin mallein muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa.

Esityksen mukaan Suomessa kuitenkin kuolee alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kolminkertainen määrä ihmisiä väkilukuun suhteutettuna verrattuna esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan.

Poliisin toivomaa viivettä ei tulossa

Lausuntoja tuli elokuun loppuun mennessä yli 80. Sosiaali- ja terveysviranomaiset sekä päihdejärjestöt ovat tyrmänneet esityksen, koska ne pelkäävät sen lisäävän alkoholihaittoja. Myös Poliisihallitus arvioi lausunnossaan, että muutokset aiheuttaisivat poliisille lisää työtä järjestyshäiriöiden ja kotihälytystehtävien lisääntymisen vuoksi.

Toisaalta esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) katsoo, että esitys tasapuolistaisi kilpailuasetelmaa kotimaisten ja ulkomaisten alkoholimyyjien välillä. Nykyisin alkoholia voi Suomessa ostaa kotiovelle toimitettuna ulkomaisilta alkoholimyyjiltä, mutta ei kotimaisilta.

Poliisi on toivonut lakiin viivettä ostamisen ja toimittamisen välille myös kotimaiselta toimittajalta tilattaessa, mutta sellaista ei esitykseen ole tulossa.

–  Toimitusmyynnillä mahdollistetaan myös se, että ravintolan ruokatilauksen yhteydessä voisi tilata ruokajuomat, kuten oluen tai enintään 8-prosenttisen viinin. Tämä on arkipäivää Euroopassa, eräs hallituslähde kuvaa.

Esityksen mukaan käymisteitse valmistettuja enintään kahdeksanprosenttisia ja muulla tavoin valmistettuja enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia voisi tilata esimerkiksi kaupoista, kioskeista, ravintoloista ja Woltin kaltaisista kuljetuspalveluista. Lisäksi Alkolle tulisi oikeus myydä verkkokaupan kautta kotiinkuljetuksena omia tuotteitaan, kuten viinejä.

Kotiinkuljetusaika olisi sama 9–21 kuin vähittäiskaupan myyntiajat. Alkon tuotteisiin pätisivät Alkon myyntiajat. Yöajan rajaamisen pois uskotaan osaltaan vähentävän järjestyshäiriöitä.

Luvanvaraista ja valvottua

Alkoholin toimittamisesta tulee luvanvaraista, ja kriteereistä luvan saamiselle on tulossa varsin tiukat, STT:lle kerrotaan. Toimitusluvan saaminen edellyttäisi esimerkiksi kattavaa omavalvontasuunnitelmaa.

Lisäksi kaikilta alkoholin toimittajilta edellytettäisiin suomalaisessa oppilaitoksessa suoritettua toimituspassia. Toimituspassin saaminen vaatii Valviran laatiman kokeen läpäisyä.

Toimitusluvan saaneella yrityksellä on velvollisuus valvoa, että jokaisella omalla kuljettajalla on toimituspassi voimassa.

–  Osa yrityksistä saattaa kritisoida mallia liian byrokraattisena tai kalliina, mutta tästä on haluttu rakentaa mahdollisimman vastuullinen malli, sanoo yksi hallituslähde.

Viranomaiset valvoisivat ikärajojen ja muiden sääntöjen noudattamista muun muassa koeostoilla. Valvonnasta aiheutuvien kustannusten kattamiseksi pienin valvontamaksu toimitusluvan saaneelle yritykselle on 100 euroa ja toimitusten määrän ylitettyä tuhat alkoholikuljetusta 10 senttiä jokaisesta kuljetuksesta.

THL: oikeansuuntaisia ratkaisuja

Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) näkemyksen mukaan esitykseen on tehty kannatettavia ja oikeansuuntaisia ratkaisuja alkoholihaittojen vähentämiseksi. THL kuitenkin vastustaa esitystä.

Esimerkiksi Kaupan liitto peräänkuuluttaa lausunnossaan ulkomaisille toimijoille samoja vaatimuksia kuin kotimaisille. Muutoin kilpailutilanne jatkuu sen mielestä epäreiluna.

–  Alkoholijuomia voi jo nykyisin tilata ulkomailta ostajalle toimitettuna vailla minkäänlaisia vaatimuksia kuljettajalle tai vastaanottajalle, liitto huomauttaa lausunnossaan.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka