Allergialääkärillä huojentava viesti koronaa pelkääville: "Siitepölyallergikot eivät näyttäisi olevan riskiryhmää"

10:18img
Allergialääkärillä huojentava viesti siitepölyallergikoille ja astmaatikoille.
Julkaistu 11.05.2020 19:10
Toimittajan kuva

Inka Korhonen

inka.korhonen@mtv.fi

Koivuallergikon näkökulmasta eletään nyt haastavia aikoja. Erityisesti eteläisessä Suomessa koivun kukinta on voimistunut viime päivinä.

Siitepölypitoisuuksia Suomessa vuodesta 1974 lähtien seuranneen Turun yliopiston siitepölytiedotuksen mukaan määrät vaihtelevat Etelä-Suomessa juuri nyt kohtalaisista runsaisiin. Maanantain runsaat sateet Etelä-Suomessa helpottivat kuitenkin ainakin väliaikaisesti siitepölyallergikon tuskaa.

– Totta on, että kun sade tulee, se vie yleensä merkittävän määrän siitepölypitoisuuksista alas. Kun pouta tulee, pitoisuudet lähtevät sieltä vähitellen taas nousemaan, vahvistaa HUSin iho-ja allergiasairaalan ylilääkäri Mika Mäkelä.

Mäkelän mukaan tästä keväästä ei ennakkoarvioiden perusteella ole odotettu pahaa koivuallergikoille.

–Aerobiologit aina osaavat jonkin verran arvioida koivujen siitepölytuotantoa laskemalla norkkoja muun muassa koivuista. Siltä pohjalta tiedettiin, että aika vaatimaton siitepölyvuosi tulee kuitenkin, Mäkelä toteaa.

Koronaa vai allergiaa?

Koronakeväänä kysymyksiä siitepölyallergiasta kärsivien joukossa on herättänyt oireiden tunnistaminen. Osa koronaoireista täsmää myös allergiaoireisiin. Mäkelän mukaan oireet pystyy usein erottamaan.

– Vain 20-25 prosentilla on nuhaa koronaviruksessa. Aika monet heistä sairastavat muita oireita, kuumettakaan ei kaikilla toki ole. Viime kädessä niitä on tietysti mahdoton täysin erottaa. Mutta eihän se tyypillistä ole, että koronapotilas kärsisi samantyyppisistä oireista kun allerginen nuhapotilas, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan nykyisen tiedon valossa ei myöskään näyttäisi, että siitepölyallergiasta kärsivät kuuluisivat koronaviruksen riskiryhmään.

– Reseptorit, mitkä tunnetaan koronaviruksen osalta, se ei ilmeisesti ole kauhean vahvasti esillä nenän alueella. Tuntuu siltä, että allergiat eivät oikein vaikuta puoleen tai toiseen tämän taudin osalta.

Mäkelä muistuttaa, ettei myöskään astma ole näyttäytynyt kovin merkittäväksi riskitekijäksi koronaviruksen kannalta.

– Jos ihmisen astma on hyvässä hoitotasapainossa, ei hänellä ole lisääntynyt riski saada vaikeampaa koronainfektiota. Sanoisinkin astmaatikolle, että jos lääkitys on kunnossa, niin ulos voi mennä nauttimaan luonnosta, Mäkelä sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Allergiat