Siitepölyä on tällä hetkellä ilmassa runsaasti. Viime päivien sateet ovat jonkin verran helpottaneet tilannetta, mutta asiantuntijat ovat saaneet poikkeuksellisen paljon tiedusteluja tilanteesta ja joutuneet ohjaamaan allergikoita jopa lääkärin päivystykseen.
Allergia-, iho- ja astmaliittoon satelee yhteydenottoja siitepölytilanteesta ja sen aiheuttamista oireista.
– Siitepölykausi pääsee aina vaan yllättämään, mutta näitä yhteydenottoja on poikkeuksellisen runsaasti nyt. Se johtuu siitä, että viime kesä oli poikkeuksellisen lämmin, liiton asiantuntija Anne Vuorinen toteaa.
Liittoon raportoidaan usein tyypillisiä allergian oireita, kuten aivastelu, nenän vuotaminen ja silmien kutina.
– Lääkityksistäkin meiltä kysellään ja siitä, onko jotain uutta hoitomuotoa tullut. Tänä vuonna on tullut yhteydenottoja sellaisiltakin ihmisiltä, joilla ei ole aikaisemmin ollut allergiaa. Nyt altistus on ollut niin runsasta, että heillekin on kehittynyt oireita.
Vakavasti oireilevat ohjataan lääkärin päivystykseen
Vuorisen mukaan astmaatikkojen tilanne saattaa keväisin pahentua, mikäli heillä on myös siitepölyallergia. Jotkut ovat soitelleet jopa vakavista astmaoireista ja heidät on jouduttu ohjaamaan lääkärin päivystykseen.
– Jotkut ovat hukassa, että mitä lääkettä näihin paheneviin astmaoireisiin nyt pitäisi sitten ottaa. Jos tilanne on ollut sellainen, ettei kotona ole ollut ohjeistuksia tai toimintaohjeita, kun oireet ovat pahat, niin silloin ehdottomasti ohjaamme heidät lääkärin päivystykseen, Vuorinen kertoo.
Kummallista mönjää vesistöissä
Forecan meteorologi Jenna Salminen kertoo, että vesistöjen lämpötilat ovat korkealla.
– Järvistä on mittailtu Etelä-Suomessa jo lähes 20 asteen lämpötiloja. Pohjoisessakin lämpötilat vesistöissä ovat jo lähempänä kymmentä astetta. Näsi-järvestä on jo mitattu 20 asteen lämpötila.
Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Twitteriin ilmestyi hiljattain Nokialta otettu kuva, jossa järvi on kauttaaltaan ruskean mönjän peitossa. Siitepöly on sakkautunut paksuksi kerrokseksi järven pinnalla.
Meteorologi ei osaa tarkkaan sanoa, miksi siitepöly on värjäytynyt ruskeaksi, mutta hän arvelee, että veden lämpötila saattaa vaikuttaa siihen.
– On todennäköistä, että siellä järven pinnalla on ollut havupuiden pölyä. Jos siellä on veden lämpötila ollut korkea, niin en osaa ihan tarkkaan sanoa, mitä kemiallisia reaktioita siellä tapahtuu. Sekin voi tähän vaikuttaa, mutta ainakin keltaiset kerrokset ovat havupuiden pölyä. Jonkin verran voi olla myös heinien pölyä ilmassa ja sitä on saattanut myös järviin päätyä, Salminen tarkentaa.
Allergia,- iho- ja astmaliittoon ei ole Vuorisen mukaan tullut kyselyitä vesistöjen tilanteesta, mutta hän arvelee, että atooppiselle iholle voisi tulla oireita siitepölyisessä järvessä uimisesta.
– Atoopikoille tästä voisi tulla kutinaa, mutta en ole urallani tällaiseen törmännyt.
Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.
Koivun siitepölyä runsaasti jatkossakin
Etelässä on tällä hetkellä runsaasti koivun siitepölyä. Maan keskivaiheilla ja pohjoisempana sitä on kohtalaisesti tai vähän.
Lounais-Suomessa on tammen, männyn ja katajan siitepölyä.
– Olen myös viime aikoina huomannut, että nettiin on levinnyt paljon kuvia haavan pölystä, joka on sellaista pumpulimaista. Haavat ovat hyvin tuulipölytteisiä ja ihmiset ovat välillä katsoneet, että tuleeko sieltä lunta, Salminen hymähtää.
Viime päivien sateet ovat hieman helpottaneet siitepölytilannetta ja tilanteessa voi olla suurtakin vaihtelua paikoitellen. Koivun siitepölyn odotetaan olevan runsasta maan keskiosissa lähipäivinäkin.