Lisääkö siitepölyallergia koronatartunnan riskejä? Asiantuntija vastaa – astmaatikoille pelkän hengityssuojan käyttö voi olla jo vaarallista

5:35img
MTV Uutiset Live kokosi yhteen, ketkä kaikki kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään.
Julkaistu 11.03.2020 06:29
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Siitepölykausi on alkanut Suomessa jopa poikkeuksellisen aikaisin. Tästä johtuen moni saa allergisia reaktioita, jotka muistuttavat tavallista flunssaa tai influenssatartuntaa. Pahakaan siitepölyallergia yksinään ei kuitenkaan lisää koronavirusinfektion riskejä.

Pähkinäpensaspuu on jo tältä vuodelta kukintonsa lopussa. Lepän kukinto on alkanut jo helmikuun puolella ainakin Etelä-Suomessa ja jatkaa sitä aina pitkälle toukokuuhun isossa osassa maata. Viimeistään huhtikuussa myös koivu aloittaa kukkimisen allergikkojen riesaksi. 

Koska koronavirusepidemia ei näytä laantuvan vielä hetkeen, hengitysoireista kärsivät ovat ymmärrettävästi seuranneet koronavirusepidemian vaiheita huolestuneina. Allergia-, iho- ja astmaliiton Anne Vuorenmaan mukaan siitepölyallergikoilla ei ole syytä huolestua muuta väestöä enempää.

– Siitepölyallergia ei ole oikeastaan ollenkaan riskiä nostava tekijä suhteessa koronavirusinfektioon, Vuorenmaa rauhoittelee.

"Silloin puhelimet pärisivät yhtä soittoa"

Astmaatikot sen sijaan kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään ja he ovat Vuorenmaan mukaan ottaneet yhteyttä terveysjärjestöön.

– Astmaatikoilta on tullut jonkin verran soittoja meille. Sitten kun verrataan sikainfluenssaan, niin silloinhan meillä pärisivät puhelimet ihan yhtä soittoa. Ainakaan vielä ei ole tullut niin paljon soittoja. Arviolta viidesosa tuohon aikaan verrattuna, Vuorenmaa arvioi.

Vuorenmaa arvelee, että yhteydenottojen vähäinen määrä johtuu hyvästä medianäkyvyydestä ja tiedottamisesta. 

– Sikainfluenssakauden aikana ei tiedotettu niin paljon.

Hengityssuojasta vain haittaa astmaatikolle

Huolestuneille astmaatikoille Allergia- ja astmaliitosta annetaan samat neuvot, kuin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

– Me emme poikkea yhtään THL:n ohjeista. Monet kysyvät hengityssuojaimista, mutta sehän ei tavallaan ole suoja terveelle ihmiselle, vaan sillä suojataan muiden tarttumista. Astmaatikoilla saattaa muutenkin olla haasteellisempaa hengittää, niin suojain tuo vain lisää vastusta hengittämiseen. Asia pitää pohtia hyvin tarkkaan lääkärin kanssa, Vuorenmaa muistuttaa.

Vaikka koronavirusoireet muistuttavat tietyiltä osin astmaatikkojenkin hengitystieoireita, niihin pitää suhtautua vakavasti ja ottaa herkästi yhteyttä 

– Yhteys omaan hoitavaan yksikköön on erittäin tärkeää silloin, eli hyvin herkällä korvalla pitää kuunnella näitä asioita, Vuorenmaa toteaa.

Siitepölytilanteen voi tarkistaa esimerkiksi Turun yliopiston norkko.fi -palvelusta.

Lue myös: Koronavirus lukuina: Katso tästä kuolonuhrit, tartuntamäärät ja levinneisyys

Kaupassa käynti on kielletty, mutta koiraa saa ulkoiluttaa ja perheen kanssa voi asua – näin kotikaranteeni toimii käytännössä

Ruotsalaispariskunta Expressenille: Näin salakavalasti koronavirus tarttui Italiassa, oireiden aaltoilu kummastuttaa – "Olo voi tuntua melko hyvältä, mutta sitten kuume tekee paluun"

Kommentti: Mysteerivirus on saanut nyt nimen, mutta monta kulmaa on yhä avoinna – yksi asia yleisökysymysten tulvassa saa pohtimaan, mikä on seuraava uutinen koronassa

Astma- ja allergiariski kasvaa ilmastonmuutoksen vuoksi – tulevaisuuden Suomi on lämpimämpi ja sateisempi

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus