Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.
Kysymys: Miten voin parantaa lasten koulumatkan turvallisuutta?
Vastaus: Eivät pelkästään vanhemmat – vaan ihan kaikki tienkäyttäjät – voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa asiaan.
Lasten koulumatkan turvallisuus on paljon otsikoissa elokuussa, kun koulut alkavat. Olennaista on kuitenkin muistaa, että lapset kulkevat kouluun ja sieltä takaisin kotiin myös näin lokakuussa – ja itse asiassa koko lukuvuoden ajan.
Lue myös: Tätä on vaikea käsittää: Ylivoimainen enemmistö ei piittaa nopeusrajoituksista koulujen lähistöllä
Koulureitin riskipaikat
Vanhempien vastuulla on turvallisen koulureitin suunnittelu ja sen opettaminen lapselle. Mikäli tämä syystä tai toisesta jäi tekemättä – tai tuli kiireessä tehtyä turhan hätäisesti – ennen koulujen alkua, ei se ole myöhäistä vieläkään.
Tärkeää on miettiä koulumatkan riskipaikat ja ratkaisuja riskien pienentämiseksi. Jos esimerkiksi kävelemällä tai pyöräilemällä pieni lisämatka on mahdollista päästä vilkkaan tien toiselle puolelle vaikkapa alikulun tai liikennevalojen kautta, suosittelen tätä lämpimästi vaarallisen tienylityspaikan sijaan. Lyhin reitti ei läheskään aina ole se turvallisin.
Turvalliseltakin tuntuvalla reitillä saattaa olla satunnaisesti tavallisuudesta poikkeavia tilanteita. Jos esimerkiksi tutussa liikennevaloristeyksessä ovatkin jonain päivänä liikennevalot pois toiminnasta, muuttuu se todelliseksi riskipaikaksi. Lapsi kannattaakin etukäteen valmistella selviytymään turvallisesti myös tällaisista tilanteista, esimerkiksi yllä olevan videon avulla.
Vaikka lapsen kanssa käydään läpi liikennesääntöjä, on tärkeää saada hänet oivaltamaan, että me kaikki teemme liikenteessä virheitä. Tunnistamalla riskit ja varautumalla muiden virheisiin, lapsi selviää varmimmin turvallisesti perille.
Peruuttava auto voi olla vaarallinen – näin opastat lasta pyöräilemään turvallisesti pihan ohi. Juttu jatkuu videon alla.
1:22
Heijastimet ja valot kuntoon
Näin syksyllä oman haasteensa tuo pimeys. Lapsi tulisikin varustaa asianmukaisin heijastimin tai heijastinliivein. Olennaista on huomata, että selässä oleva koulureppu estää heijastinliiviä tai vaatteissa olevia heijastimia näkymästä taaksepäin. Näin ollen myös repussa tulisi olla omat heijastimet tai sen tulisi olla laadukasta, heijastavaa materiaalia.
Heijastimien toimivuutta kannattaa myös aika-ajoin testata. Yksinkertaisimmin tämä onnistuu niin, että autosta katsottuna varmistetaan, että heijastin heijastaa kunnolla ja riittävän etäältä. Esimerkiksi pestessä vaatteiden ja heijastinliivien heijastuskyky saattaa heiketä – samoin käy tavallisille heijastimille niiden naarmuuntuessa ajan saatossa.
Hyvä paikka roikkuvalle heijastimelle on kiinnittää se taskun sisälle. Sieltä heijastimen voi sitten hämärän koittaessa nostaa heilumaan. Narun tulisi olla niin pitkä, että heijastin asettuu roikkumaan noin polven korkeudelle. Jos heijastimia on käytössä vain yksi, tulisi se kiinnittää roikkumaan jalankulkijan oikealle sivulle.
Lue myös: Älä anna trendiasusteiden koitua kohtaloksesi – heijastavasta langasta virkatusta piposta ei ole juuri hyötyä, katso vaikka
Mikäli lapsi pyöräilee kouluun, on syytä varmistaa, että pyörästä löytyvät joka suuntaan heijastavat heijastimet sekä toimivat etu- ja takavalot. Pyörän kuntoa tarkasteltaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kypärän kuntoon ja sen hihnojen säätöihin. Hihnojen tulee olla oikein säädetty ja riittävän kireällä, jotta kypärä pysyy päässä ja toimii suunnitellusti kaatumis- ja törmäystilanteissa.
Kyyditys autolla
Jos lasta kuljetetaan kouluun tai haetaan koulusta autolla, tulisi käyttää koulun ohjeistamia jättö- ja ottopaikkoja. Mikäli mahdollista, suosittelen välttämään peruuttamista.
Tärkeää on myös se, että auton kaikki lasit ovat puhdistettu huolellisesti huurusta, jäästä ja lumesta ennen liikkeellelähtöä, jotta kuljettajalla olisi mahdollisimman esteetön näkyvyys autosta ulos. Tämän kaikkialla olennaisen asian merkitys korostuu, kun ajetaan ympäristössä, jossa on paljon lapsia.
Kyyditettävien lasten tulisi käyttää asianmukaisia turvalaitteita myös lyhyillä matkoilla, kuten kodin ja koulun välillä.
Lue myös: Autoilija, huomioi koulujen alkaminen! Liikkuva vaaranmerkki kertoo, että tiellä on varauduttava yllätyksiin
Ajonopeus ja tarkkaavaisuus
Lasten koulumatkojen turvallisuus ei ole pelkästään vanhempien vastuulla. Myös muiden tienkäyttäjien on syytä huomioida lapset liikenteessä.
Tärkeimpinä asioina – lapsen arvaamattomuuden lisäksi – haluan nostaa esiin ajonopeuden ja ajamiseen keskittymisen: Usein koulujen läheisyydessä nopeusrajoitus on selvästi muuta tieosuutta alhaisempi, esimerkiksi 30 km/h. Näin on tuossa oman kotikylänikin koulun kohdalla. Kuitenkin silmämääräisesti arvioiden näen päivittäin joidenkin ajoneuvojen sivuuttavan koulun arviolta noin 50–60 km/h nopeudella. Monesti tulenkin pohtineeksi, että miksi?
Toinen silmiinpistävä asia, johon olen kiinnittänyt huomiota, liittyy tarkkaavaisuuteen: seuratessa ohi ajavien kuljettajien toimintaa näyttää osalla, koulunkin kohdalla, vain toinen käsi olevan ohjauspyörällä. Kun samainen kuljettaja on lisäksi suunnannut katseensa alas- eikä eteenpäin, ei ole kovin vaikeaa arvata, mitä autossa tapahtuu.
Näytä tämä video lapsellesi – näin tie ylitetään turvallisesti
1:45