Poliisilta huolestuttava huomio: Laiton skuutilla kyyditseminen yleistynyt

Alaikäisyys ei suojannut piittaamatonta skuuttikuskia sakoilta – sääntöjen rikkominen kävi kukkarolle 0:24
KATSO MYÖS: Alaikäisyys ei suojannut piittaamatonta skuuttikuskia sakoilta – sääntöjen rikkominen kävi kukkarolle.

Poliisin havaintojen perusteella sähköpotkulaudalla kyyditseminen on lisääntynyt. 

Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo havainneensa huolestuttavan ilmiön lisääntyneen nuorten skuutin käyttäjien keskuudessa.

– Subjektiivinen näkemykseni on, että kyyditseminen on lisääntynyt. On sitä aina ollut, mutta tänä kesänä on näkynyt aiempaa enemmän juuri nuoria, jotka ajavat kaksi tai kolme päällä, Pasterstein kertoo.

– En tiedä, onko skuuteissa tapahtunut jokin rakennemuutos, että siihen mahtuu paremmin se kaksi matkustajaa, joka on toki laitonta.

Kaikki kaduilla vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat tarkoitettu yhdelle ihmiselle. Matkustajien kuljettaminen sähköpotkulaudalla on laitonta, siitä voi tulla 40 euron liikennevirhemaksu.

– Jos kuljettaja on vielä päihtynyt, niin rikosnimikkeet voivat lisääntyä, esimerkkinä liikenneturvallisuuden vaarantaminen.

Pasterstein painottaa, että muiden kyyditseminen sähköpotkulaudalla on hyvin vaarallista.

– Jos tapahtuu onnettomuuksia, kuten kaatumisia, niin kerroin voi olla sitten se kolme.

Sähköpotkulaudan ajo-ominaisuudet myös heikkenevät, kun sen kyydissä on useita. Skuutin painopiste on korkealla, eikä käytössä ole todennäköisesti kypäriä.

Keskustelkaa kotona

Pasterstein pohtii alan yritysten vastuuta. Hänen mukaansa yksi ratkaisu voisi olla sähköpotkulautojen rakenteen muuttamisen sellaiseksi, että siinä ei olisi tilaa kolmelle matkustajalle. 

Pasterstein heittää palloa myös nuorten vanhemmille.

– Voisiko kotona vähän keskustella siitä, kuinka vaarallista ja laitonta se kyyditseminen on? Pienellä virheellä voi mennä vaikka hampaat ja leuka murtua sekä tulla aivovammoja.

Sähköpotkulaudan käyttö ei lain mukaan edellytä kypärää. Pasterstein on varma, että mikäli kypäräpakko olisi, niin silloin säästyttäisiin useilta vakavilta loukkaantumisilta. Sitä vastoin sähköskuutin ikärajaan Pasterstein ei usko.

– Eihän polkupyörissäkään ole mitään ikärajoja. Ja kyllä tuolla liikutaan ihan sujuvasti, jos vaan liikennesääntöjä noudattaa ja kypärä on päässä.

Yrityksien vuokraamissa sähköpotkulaudoissa käytön ikäraja on Suomessa 18 vuotta.

Käytös liikenteessä parantunut

Pasterstein arvioi, että sähköpotkulautojen käyttäjien liikennekäyttäytyminen on silti parantunut alkuajoista.

– On sellainen oma tuntuma, kun keskustan alueella liikun hyvinkin paljon, että esimerkiksi jalkakäytävällä skuuttailu on vähentynyt.

Edelleen poliisi kuitenkin kohtaa käyttäjien rikkeitä. Näitä ovat muun muassa punaisia päin ajaminen ja vasten yksisuuntaista katua ajaminen sekä jo mainittu kavereiden kyyditseminen. Poliisi saa myös kyseisistä rikkeistä paljon palautetta kansalaisilta.

MTV uutisoi aiemmin lapsen kuolleen Vantaan Myyrmäessä keskiviikkona liikenneonnettomuuden seurauksena. Onnettomuus tapahtui, kun auto ja sähköpotkulauta törmäsivät toisiinsa. Kolme lasta olivat kulkeneet samalla sähköpotkulaudalla.

Pasterstein pitää Myyrmäen turmaa surullisena ja valitettavana.

– Olen kauhulla odottanut, että tällainen nuorten sähköpotkulautaonnettomuus tapahtuu. Tulee varmaan tapahtumaan muitakin vielä, mutta toivottavasti ei. Todennäköisuus siihen on suuri, että niitä tulee jatkossakin.

12-vuotias kuoli skuuttionnettomuudessa Myyrmäessä 0:45
MTV Uutiset kävi Myyrmäen turmapaikalla torstaina.

Juttua muokattu 14.6. klo 13.43: lisätty tieto yrityksien vuokraamien sähköpotkulautojen 18-vuoden ikärajasta.

Lue myös:

    Uusimmat