Alpo, 70, sai Thaimaassa hengenvaarallisen keuhkoveritulpan. Hän makasi kahdeksan päivää teho-osastolla vieraassa maassa samalla, kun perhe joutui pelkäämään Alpon hengen puolesta – ja huolehtimaan hoidon vakuutukseen.
70-vuotiaan Alpon kokemus on kuin iäkkäiden ihmisten läheisten pahimmissa painajaisissa.
Hän oli perhelomalla Thaimaan Hua Hinissä, toisella puolella maailmaa, vaimonsa Eijan sekä ja tyttärensä Petran ja tämän miehen Samin kanssa, ja ehti pelata kierroksen golfia ennen kuin häntä alkoi huimata pahasti.
Alpo odotti muutaman päivän, jos huimaus olisikin vain ohimenevää. Se ei ollut. Viikon mittaan olo vain paheni ja Alpo pyysi vävyään ajamaan hänet sairaalaan.
Ja hyvä niin. Alpo jäi suoraan teho-osastolle, kahdeksaksi päiväksi.
– Huomattiin, että keuhkoissa on molemmin puolin veripilkkuja. Se oli keuhkoveritulppa, ihan kuolemanvakava tauti, Alpo kertoo MTV Uutisille nyt juuri Suomeen kotiuduttuaan.
Vakuutus päivitetty juuri ennen matkaa
Perheelle tilanne oli järkyttävä. Alpon tytär Petra Tienvieri kertoo MTV Uutisille, että oli isänsä voinnista hätääntynyt, mutta paniikille ei voinut antautua.
– Olin heti yhteyksissä Eurooppalaisen matkavakuutuksen hätäpäivystykseen, Tienvieri kertoo.
Alpon perheellä oli onnea, sillä he olivat päättäneet päivittää vakuutuksensa juuri ennen matkaa eikä heillä ollut vaikeuksia saada hoitoa matkavakuutukseen isän korkeasta iästä huolimatta.
Ulkoministeriö on avustanut ulkomailla sairastuneita Suomen kansalaisia 432 tapauksessa ja antanut neuvontaa sairaustapauksiin liittyen 766 kertaa vuonna 2017. Suurimmat terveysriskit maailmalla ovat matkaripuli, alkoholi, liikenne ja seksitaudit.
Ministeriö painottaa, että matkavakuutuksen ottaminen on tärkeää, sillä vaikka Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaakin sairaanhoidon Euroopassa, kotimatka Suomeen on maksettava itse, jos alkuperäiselle lennolle ei sairastumisen vuoksi pääse. Edustustot tai ulkoministeriö eivät maksa tai takaa sairaalalaskuja.
Ilman matkavakuutusta terveydenhoitopalvelut ovat useimmiten hyvin kalliita.
– Vakuutusyhtiön henkilökunta oli ammattitaitoista ja myös lohdutti minua ja antoi tukea. He tekivät nopeasti maksusitoumuksen sairaalan kanssa.
– Tähän varmasti vaikutti paljon se, että isä ei ollut aikaisemmin saanut veritulppaa, Tienvieri pohtii.
"Mietin, että jäänköhän tällaiseksi"
Alpon tytär ja tämän mies joutuivat lähtemään suuresta huolesta huolimatta pois Thaimaasta tehohoidon loppuvaiheessa. Matkan kestoksi oli suunniteltu vain kaksi viikkoa ja pariskunnan täytyi palata töihin Suomeen.
Perheen huoli oli suuri, vaikka akuutti hengenvaara olikin ohi. Kun Alpo pääsi tehohoidosta, hän ei pystynyt kävelemään lainkaan ja olo oli sekava.
– Mietin, että jäänköhän tällaiseksi. Kysyin vaimoltakin, että rupeatko omaishoitajakseni, kun en pysty varmaan enää kävelemään, Alpo sanoi.
Kuntoutusta tarjottiin kaksi kertaa päivässä ja Alpon olo alkoi lopulta kohentua. EMA:n lääkäri ja sairaanhoitaja lensivät Bangkokiin ja järjestivät kotiinkuljetuksen Alpolle ja Eijalle.
Lumityöt kielletty
Vielä Suomeen tullessakin Alpo vietiin suoraan Jorviin, jossa otettiin näytteitä sairaalabakteerin varalta.
– Olin kaksi yötä Jorvissa eristetyssä huoneessa enkä saanut liikkua sieltä mihinkään, hän kertoo.
– Keskiviikkona pääsin kotiin. Voit uskoa, miten helpottunut olo oli.
Nyt Alpo pystyy jo kävelemään. Häntä on neuvottu kävelemään pieniä lenkkejä, muttei rasittamaan itseään liikaa. Esimerkiksi lumityöt on kielletty.
– Kahteen viikkoon en saa niitä tehdä. Mutta lääkärin mukaan olen aika hyvin palautunut tästä ruljanssista, Alpo kertoo iloisesti.
Rajusta kokemuksestaan huolimatta matka ei kaduta häntä – ei sitten yhtään.
– Jos ei liiku missään, niin ei sitä mitään näekään.