Miljoonien ihmisten ranteesta löytyy urheilukello, joka kertoo kantajalleen päivän aktiivisuudesta, urheilusuorituksista ja unesta. Uusimmat kellot antavat myös treenivinkkejä ja motivoivat liikkumaan. Kellot välittävät tiedot anonyymina datana myös kellojen valmistajille. Koronaviruksen vaikutus näkyy ihmisten liikuntatottumuksien hätkähdyttävinä muutoksina.
Tammikuussa alkoi Kiinasta kantautua huolestuttavia uutisia uuden vielä tuolloin tuntemattoman viruksen rajusta leviämisestä. Pian Kiina rajoitti liikkumista ja tämä näkyi myös kelloista saatavista tiedoista.
Esimerkiksi Suunnon tuotteita käyttävät kiinalaiset kävelivät tammikuussa keskimäärin noin 9300 askelta. Karanteenin aikana helmikuussa askelmäärä laski noin 7300 askeleeseen.
Suomalaiset siirtyivät ulos liikkumaan
Suomalaiset ovat koronaepidemian aikana siirtyneet ulos liikkumaan. Myös toisen äly- ja urheilukelloja valmistavan Polarin data kertoo, että ulkoharjoittelun määrä on selvästi kasvanut ja sisäharjoittelun määrä on pudonnut maaliskuun aikana.
– Maaliskuun puolivälin jälkeen näkyy selviä muutoksia. Kevään trendi näkyy kasvuna, eli selvää kasvua on ollut ulkolajeissa ja etenkin GPStoimintoa tarvitsevissa lajeissa, etenkin kävely ja juoksu ovat kasvaneet. Nousussa on myös pyöräily, kertoo tutkimusjohtaja Jyrki Schroderus Polar Electrolta.
Sisälajeista etenkin uinnin määrä romahti liki olemattomiin, tämä selittyy isolta osalta uimahallien sulkemisilla. Myös saliharjoittelun määrä väheni, sekä Suunnon että Polarin käyttäjillä.
– Osa saleista sulki ovensa, mutta osa jatkoi toimintaansa. Salitreenien ja ryhmäliikuntatuntien määrät putosivat noin 30 prosenttia. Osa kuluttajista on varmasti myös itse rajoittanut omia salikäyntejään, kertoo Schroderus.
Suunnon urheilukellon käyttäjät ovat innostuneet liikkumaan etenkin kaksipyöräisillä. Pyöräily ja maastopyöräily ovat kasvaneet ulkolajeista eniten. Pyöräilyssä kasvua oli peräti 66 prosenttia ja maastopyöräilyssä 50 prosenttia.
Ulkolajeista reipasta kasvua on myös juoksussa, kävelyssä ja patikoinnissa. Patikoinnin suosion kasvun on voinut havaita myös suosituilla ulkoilureiteillä, ne ovat olleet paikoin pahoin ruuhkautuneita.
Unenlaatu näyttää parantuneen
Useat äly- ja urheilukellojen käyttäjät pitävät kelloja ranteessa läpi yön. Tuolloin ne mittaavat ranteesta sykettä ja nukkujan liikettä.
Rekisteröidyt tiedot kertovat, että unenlaatu näyttää parantuneen Italiassa ja Espanjassa. Tämä kertoo siitä, että ihmiset tekevät töitään yhä useimmin kotona ja saavat nukkua pidempään ja se näyttäytyy unen laadun parantumisena.
Italialaisten keskimääräinen uniaika oli 6 tuntia ja 30 minuuttia. Koronakaranteenin alettua se on noussut 6 tuntiin ja 44 minuuttiin. Espanjassa nousu tapahtui 6 tunnista 27 minuutista 6 tuntiin ja 37 minuuttiin. Suunto ei ole vielä havainnut Suomessa unen määrässä ja laadussa.
Kohti parempia aikoja
Kiinassa viranomaiset ovat alkaneet hiljalleen purkaa tiukkoja rajoituksia maan sisäisten koronavirustartuntojen vähentyessä.
Epidemian hiipuminen näkyy myös askeleiden määrän kasvuna, maaliskuussa askelmäärä on noussut jo 8 900.
Myös urheilusuoristusten määrä kasvoi 4 prosenttia tammikuun luvuista, eli karanteenissa vietettyä aikaa otettaan nyt takaisin liikunnan muodossa.