Älykelloilla saa mitattua treeniä, arjen aktiivisuutta, unta ja palautumista. Suomalaisten älykellon käyttäjien mittaustuloksista paljastui lepoa ja palautumista koskeva yllättävä seikka.
Älykellobrändi Suunnon tuotepäällikkö Markus Kemetter ja Polarin asiakkuuspäällikkö Ville Uronen paljastivat Huomenta Suomessa, mitä Suunnon ja Polarin älykellojen keräämä data kertoo suomalaisten terveydestä ja hyvinvointikäyttäytymisestä.
Ensimmäinen, yllättävä, havainto on, että suomalaiset palautuvat arkipäivisin paremmin kuin viikonloppuisin.
– Sen pitäisi olla juuri toisin päin, mutta ehkä viikonloppuisin valvotaan pidempään, syödään raskaammin ja vietetään aikaa ystävien kanssa, Uronen pohtii.
– Nämä ovat henkisesti todella merkityksellisiä asioita, vaikka ne ovat fysiologisesti kuormittavampia.
Lue myös: Toimi näin, jos älylaite ilmoittaa sydämen rytmivaihteluista – näin luotettavia urheilu- ja älykellot ovat
Näissä asioissa päihitämme ruotsalaiset
Suunnon koostamasta älykellonkäyttäjien mittaustuloksista puolestaan selviää, että koronapandemian aikana alkanut liikuntabuumi on pitänyt pintansa Suomessa hyvin.
– Euroopassa aktiivisuus on pikkaisen laskenut koronan päätyttyä, mutta Suomessa ei. Suomalaiset kävelevät enemmän kuin muut eurooppalaiset. Suomalaiset myös liikkuvat monipuolisemmin kuin ruotsalaiset, Kemetter kertoo.
– Lisäksi suomalaiset nukkuvat enemmän kuin ruotsalaiset.
Lue myös: Harrastatko sinäkin? Miljoonan älykellon data paljasti, mikä on treenaamisen megatrendi – "Laittaneet itsensä täysin uudenlaiselle kuntotasolle"
Myös Polarin datasta näkyy, että älykellojen käyttäjät ovat ahkeria liikunnan harrastajia.
– Suomalaiset liikkuivat vuonna 2023 keskimäärin kuusi ja puoli tuntia viikossa, kun vuonna 2022 se oli viisi tuntia ja 45 minuuttia viikossa, Uronen kertoo.
– Jos mietitään, että valtakunnalliset suositukset ovat, että reipasta liikuntaa harrastettaisiin kaksi ja puoli tuntia viikossa, niin kyllä näiden laitteiden käyttäjät ovat varmaan paremmin kunnossa kuin kansalaiset keskimäärin.