Älypuhelimen liikakäyttö huolettaa myös nuoria – Emmi, 14: "En todellakaan halua vääntyneitä sormia ja huonoa ryhtiä"

nuorten kännykänkäyttö
Lehtikuva
Julkaistu 05.05.2017 17:23

MTV LIFESTYLE

Nuorten puhelimen käytöstä ja sen mahdollista vaaroista on puhuttu jo kauan. Se huolestuttaa monia vanhempia, mutta miettivätkö nuoret tätä ollenkaan?

Tutkimusten mukaan puhelimen käyttö voi aiheuttaa kipua sormissa ja ranteissa ja kramppeja sekä jännetupin tulehduksia. Puhelimen käyttö aiheuttaa tutkitusti myös addiktiota. 66 prosenttia ihmisistä pelkää joutuvansa olemaan erossa puhelimestaan.

Addiktioon liittyvät myös univaikeudet sekä aivan liian myöhäiset nukkumaanmenoajat. Yksi jo pitkään mielipiteitä jakanut puhelimen käytön haittavaikutus on säteily. Vaikka puhelinten ei varsinaisesti pitäisi aiheuttaa syöpää, on niiden säteilyn silti todettu olevan ihmiselle haitallista.

– Olen kuullut, että liiallisesta puhelimen käytöstä sormet saattavat alkaa kääntyä sisäänpäin ja tulla kyttyräselkä. En todellakaan halua itselleni vääntyneitä sormia ja huonoa ryhtiä, sanoo Emmi, 14.

– Olen hieman huolissani siitä, miten puhelimen käyttö saattaa vaikuttaa negatiivisesti ryhtiini ja aiheuttaa niska- ja hartiakipuja sekä päänsärkyä. Tiedän itsekin käyttäväni liikaa aikaa sosiaalisiin medioihin ja netissä pyörimiseen, kun voisin varmasti tehdä jotain järkevämpääkin. Puhelimesta irtautuminen on kuitenkin haastavaa, eikä ajankulua edes huomaa jotakin someja selatessa, kertoo Anni, 15.

Onnistuuko eläminen ilman puhelinta?

Nuoret kertovat viettävänsä eniten aikaa puhelimellaan Snapchatissa, Instagramissa, Facebookissa, We Heart It:ssa sekä WhatsApissa.

– Internet-yhteys on puhelimien myötä tullut kaikille lähes itsestäänselvyydeksi, jos se katkeaa, niin ahdistutaan eikä osata välttämättä toimia. Toisaalta kaikki nykyään toimii internetin kautta eli jokseenkin ymmärrettävää, Jaakko, 17, sanoo.

– Itse en ole huomannut vastaavaa kuitenkaan itsessä, eli puhelimetta eläminen onnistuu.

Jotkut nuoret siis pystyisivät elämään ilman puhelinta.

Pihla, 14, sanoo, että vuorokaudessa tulee oltua puhelimella sellaiset kahdeksan tuntia, eikä hän ole miettinyt puhelimen käytön negatiivisia terveysvaikutuksia. Vilma, 15, on samalla kannalla asiasta. Janika, 14, sanoo puhelimen käytön määrän arvioimisen olevan haastavaa, sillä puhelin on kuitenkin koko ajan kädessä. Hän arvioi sen vaikuttavan ainakin sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Miksi sitten käytämme puhelimia niin paljon?

Yksi syy on varmasti tekemisen puute. Jos jossain välissä päivää tulee tylsää, on helppo ottaa puhelin taskusta ja tarkistaa vaikkapa uusimmat Facebook-päivityset. Tähän liittyy myös puhelimella olon helppous. Se on aina mukana, joten kiusausta on vaikeaa välttää.

Puhelimen käyttö myös tarttuu. Jos kaveriporukasta yksi ottaa puhelimen esiin, pian kaikilla muillakin on puhelin kädessä.

Puhelimen käytössä on kuitenkin myös hyviäkin puolia. Sieltä löytää nopeasti ja vaivattomasti tietoa. Netin ja sosiaalisen median välityksellä voi myös  keskustella helposti  ja tutustua uusiin ihmisiin. Itseään voi sivistää lukemalla netistä uutisia ja katsomalla videoita.

Artikkelin toimittivat MTV.fin TET-harjoittelijat Alina Hallavainio, 15 ja Riina Rannikko, 14.

***
6:00img

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet