Ruotsin tunnetuissa kioskiketjuissa lopetetaan tupakan myynti – R-kioski ei suunnittele samaa

Asiantuntija kertoo, mitkä asiat ovat vähentäneet nuorten tupakointia 3:19
Vuonna 2022 kerrottiin, että nuorten tupakointi vähentyy. Asiantuntija kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, mistä tämä johtuu.

Ruotsin tunnetuin kioskiketju Pressbyrån lopettaa tupakan myymisen, kertoo ketjun omistavan Reitan Convenience Ruotsin osasto. Samaan konserniin kuuluva Suomessa toimiva R-kioski ei suunnittele samaa.

Reitan Convenience Sweden kertoo, että perinteisiä savukkeita ei tulla enää ostamaan Pressbyrån eikä 7 -Eleven-kioskien valikoimaan vuodesta 2026 alkaen. 

Perinteiset savukkeet poistuisivat valikoimasta asteittain. Yhtiö kerto myös aikovansa panostaa palmuöljyttömään ja vähemmän punaista lihaa sisältävään valikoimaan.

– Haluamme edistää sitä, että tuotteet katoavat markkinoilta, sanoo toimitusjohtaja Anna Wallenberg ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Päätöstä perustellaan tupakan ympäristövaikutuksilla, terveysriskeillä ja tuotannon työoloilla. Wallenberg toteaa myös jutussa, että eri maissa on nähty eriasteisia tupakointikieltoja ja -rajoituksia. 

Lehden mukaan savukkeiden osuus Reitan Convenience Swedenin tupakkamyynnistä on tällä hetkellä runsaat puolet. Loput tulevat nuuskan, nikotiinin ja muiden savuttomien tuotteiden kautta. Wallenbergin mukaan savukkeiden myynti on jatkunut tasaisesti.

Ruotsissa vuonna 2022 kuusi prosenttia väestöstä poltti päivittäin. Suomessa osuus oli 11. Nuuskaa taas käytti päivittäin ruotsalaisista 14 prosenttia, Suomessa osuus on jotain prosentteja.

Reitan Convenience omistaa lukuisia eri kioskiketjuja Pohjoismaissa ja Baltiassa. Näitä ovat muun muassa 7-Eleven eri Pohjoismaissa ja R-kioski Suomessa. Ketjut toimivat franchising-periaatteella.

R-kioskilla ei suunnitella samaa

R-kioskin viestinnästä kerrotaan MTV:lle sähköpostitse, että vastaavaa päätöstä ei ole tehty R-kioskilla. 

Samalla he kuitenkin kertovat, että myös Suomessa perinteisten savukkeiden myynti on laskenut trendinomaisesti, ja myyntiä on siirtynyt nikotiinipusseihin.

R-kioskeilla myydän lain tupakkatuotteiksi määriteltäviä tuotteita, kuten savukkeita ja nikotiinipusseja. 

Vuonna 2022 uutisoitiin, että Uusi-Seelanti kieltää tupakan myynnin tulevaisuuden sukupolvilta.

Juttua päivitetty kello 17.15  R-kioskia koskevalla osuudella.

Lue myös:

    Uusimmat