Mentolisavukkeiden myynti kielletään Suomessa huomenna keskiviikkona. Professorin mukaan päätös on odotettu, sillä se voi vähentää esimerkiksi nuorten tupakkakokeiluja.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana suomalaisen aikuisväestön tupakointi on pääsääntöisesti vähentynyt, mutta vähenemiskehitys teki äkkipysähdyksen vuonna 2018. Tänä vuonna yhä useamman odotetaan tumppaavan savukkeensa uuden mentolisavukkeiden myyntikiellon myötä. Mutta miksi valtio pyrkii rajoittamaan ihmisten tupakointia niin rankoilla toimilla?
–Tupakointi on tavattoman suuri haitta. Korona-aikana jo 300 ihmistä on kuollut, mutta tupakointiin kuolee vuosittain noin 3000 henkilöä, toteaa professori Pekka Puska Viiden Jälkeen -ohjelmassa.
"Hienoa, että kielto tulee voimaan"
Puskan mukaan mentolitupakoiden kielto liittyy Euroopan Unionin asettamaan direktiiviin, jonka perusteella muut makutupakat kiellettiin Suomessa jo vuonna 2016. Sen sijaan mentolisavukkeet saivat jäädä vielä markkinoille, sillä ne kuuluivat tupakkatuotteisiin, joiden myynti oli unionin laajuisesti vähintään kolme prosenttia kokonaiskaupasta.
Suomessa mentolisavukkeita on kulutettu keskimääräistä EU-maata enemmän, minkä takia huomenna voimaan astuva mentolisavukkeiden kielto on Puskan mukaan tärkeä yhteiskunnalle.
– Makuaineet lisäävät nuorten tupakoinnin aloittamista, helpottavat tupakan vetämistä henkeen ja peittävät nikotiinin karvasta makua. On todella hienoa, että tämä kielto tulee voimaan.
"Olemme menossa kohti savutonta Suomea"
Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna suomalaisten tupakoinnissa on ollut valtava muutos.
– Olemme menossa kohti savutonta Suomea, Puska toteaa.
Tämä ei silti hänen mukaansa ole riittävä kehitys, sillä edelleen 10-15 prosenttia suomalaisista tupakoi päivittäin. Tämä tarkoittaa noin 700 000 suomalaista.
– Se on heille ylivoimaisesti suurin terveysriski ja lukua pitäisi saada alaspäin.
Puska painottaa, että tärkeimmät toimet tupakkataistelussa olisivat esimerkiksi maltilliset veronkorotukset. Lisäksi Suomen tarkoituksena on siirtyä myöhemmin yhdenmukaisiin savukkeisiin, joissa ei olisi enää savukeyhtiöiden logoja näkyvillä.
Katso videolta koko Viiden Jälkeen -ohjelman keskustelu, ja minkälaisia toimia Suomi on suunnitellut savuttoman yhteiskunnan aikaansaamiseksi.
Jutun otsikkoa ja leipätekstiä korjattu 20.5. klo 00:04: Jutussa luki ensin virheellisesti, että tupakointiin olisi kuollut korona-aikana 300 ihmistä. Tarkkaa lukua ei ole tiedossa, vaan luvulla viitattiin koronaan kuolleisiin ihmisiin. Vuosittain tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin kuolee arviolta 3000 ihmistä.