Suomen lentoliikenne pysähtyy lähes kaikilla kentillä – "Historiallinen työtaistelutoimi"

Lentoliikenteeseen on tulossa laaja lakko helmikuun alusta alkaen. SAK kuvaa työtaistelutoimea historialliseksi.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n mukaan poliittinen työtaistelu pysäyttää lentoliikenteen lähes kaikilla Suomen lentokentillä kahdeksi vuorokaudeksi.

Lakko alkaa torstaina 1. helmikuuta, ja siihen osallistuvat Ilmailualan unioni IAU, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, JHL sekä Palvelualojen ammattiliitto PAM. 

Ammattiliitot kertoivat työtaistelustaan tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi Suomen Liikennelentäjäliitto on mukana itsenäisenä toimijana ja päättää erikseen toimiensa laajuuden.

Vaikuttaa lähes kaikkien kenttien toimintaan

JHL:n tiedotteen mukaan lakossa ovat mukana JHL:n jäsenet, jotka työskentelevät Finavian tai Airpron palveluksessa. 

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat torstain 1.2.2024 kello 00.01 ja perjantain 2.2.2024 kello 23.59 välisenä aikana.

Lakko vaikuttaa kaikkien Finavian lentoasemien toimintaan Hallin ja Utin kenttiä lukuun ottamatta eli lakossa ovat mukana kaikki Suomen suuret lentoasemat. 

Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Myös esimerkiksi Ilmavoimien toiminta turvataan. 

"JHL lähti mukaan lakkoon tarkan harkinnan jälkeen"

Ammattiliitto JHL kertoo joutuvansa turvautumaan raskaaseen työtaisteluun, koska hallitus ajaa edelleen kovia heikennyksiä työntekijöiden asemaan. 

JHL lähti mukaan lakkoon tarkan harkinnan jälkeen, liiton va. puheenjohtaja Håkan Ekström sanoo.

– Lakko on poliittinen työtaistelu, jota ei ole suunnattu työnantajia vastaan. Ymmärrän, että lakko aiheuttaa vaikeuksia ja harmia monelle matkustajalle, Ekström kertoo tiedotteessa.

– Meillä ei kuitenkaan ole muita vaihtoehtoja kuin koventaa lakkoja entisestään. Hallitus ajaa sanelullaan Suomen työmarkkinat päin seinää. Tilanteeseen pitäisi hakea laajoja ratkaisuja neuvottelemalla.

"Kynnys ylittynyt"

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko kertoo, että AKT:ssä on oltu yksimielisiä siitä, että lakkoon on ryhdyttävä. Hänen mukaansa ”kynnys on ylittynyt”.

Pamin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne kertoo toivoneensa, että päättäjät olisivat heränneet tajuamaan, miten kiperiä heidän heikennyksensä ovat esimerkiksi pienipalkkaisten naisten elämässä. Koska ”herätystä ei tapahtunut”, Pam lähtee lakkorintamaan nyt. Pamin jäsenistöä toimii lentokentillä muun muassa siivoajina, kiinteistönhuoltajina ja ravintolatyöntekijöinä.

Suomen liikennelentäjien (SLL) puheenjohtaja Vesa Uuspelto kertoo SLL:n edustavan noin tuhatta lentäjää. 

– Meitä ei ehkä perinteisesti ole nähty osallistumassa tällaisiin mielenilmauksiin, mutta ehkä se, että me olemme mukana kertoo siitä, että huoli on syvä, hän totesi tiedotustilaisuudessa.

– Ollaan erittäin pahoillaan työnantajan ja matkustajien puolesta tapauksessa, mikä näyttää toteutuvan.

Hän kertoo toivovansa, että työtaistelu olisi vieläkin on vielä mahdollista välttää. 

Tulossa useita lakkoja

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Ilmailualan unioni IAU, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Suomen liikennelentäjät SLL kertovat, että työstaistelutoimilla vastustetaan pääministeri Petteri Orpon hallituksen suunnittelemia heikennyksiä työntekijöille, työttömille ja sosiaaliturvaan.

Helmikuun ensimmäisille päiville on jo ilmoitettu useista poliittisista lakoista, jotka vaikuttavat merkittävästi esimerkiksi teollisuuteen.

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK ovat puolestaan kertoneet järjestävänsä helmikuun 1. päivänä työelämäheikennyksiä vastustavan mielenosoituksen Helsingissä.

Lue myös:

    Uusimmat