Ammattiliitto Pro:n ja metsäteollisuusyhtiö UPM:n kiista kärjistyy.
Ammattiliitto Pro ja metsäteollisuusyhtiö UPM ovat jyrkästi eri mieltä siitä, miten UPM:n työehdot edistävät toimihenkilöiden etuja. Kiista kärjistyi tänään, kun Pro julkisti jäsenilleen tekemänsä kyselyn tulokset.
– Todellisuudessa vain työehtosopimukset turvaavat työntekijöiden tasapuolisen kohtelun ja ansiokehityksen, väittää ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen.
– Palkankorotukset eivät kohdistu tasapuolisesti ja ne laahaavat yleisen palkkakehityksen perässä. Ilman työehtosopimusta työehdot ja ansiokehitys ovat työnantajan yksipuolisesti päätettävissä.
Malinen pohjaa väitteensä Pron kesäkuussa UPM:llä työskenteleville jäsenilleen tekemään kyselyyn työsuhteen ehtojen kehittymisestä sopimuksettomana aikana. Kyselyyn vastasi joka kolmas UPM:llä työskentelevä Pron jäsen.
Jopa 71 prosenttia työntekijöistä harkinnut työpaikan vaihtoa
Tulokset ovat Pron tänään julkisuuteen antaman lausunnon mukaan hälyttäviä. Työehtosopimuksen puuttuminen on johtanut ansionmenetyksiin ja jopa 71 prosenttia vastanneista on harkinnut alan vaihtoa.
Kyselyn tulokset asettavat Pron mukaan UPM:n antamat lupaukset erikoiseen valoon.
– Yhtiö lupasi, että työehdot eivät heikkene viiden vuoden aikana, mikäli tuottavuus ei heikkene. Koska yhtiö on antanut positiivisen tulosvaroituksen, henkilöstölle annettu lupaus on käytännössä petetty”, Pro lausuu.
Kyselyn tulosten mukaan vastaajista 55 prosentin kokonaisansiot olivat vuonna 2022 nousseet, 31 prosentilla pysynyt ennallaan ja 14 prosentilla laskeneet. Jäsenistön keskuudessa kokonaisansioiden laskun on koettu johtuvan seuraavien työehtosopimukseen perustuvien lisien pois jäämisestä kokonaan tai osittain: ylityökorvaukset, lauantailisät, hälytyskorvaukset, puhelinohjeet, matka-ajan palkka, sijaisuuskorvaukset ja päivystyskorvaukset.
Vastaajista 64 prosenttia oli sitä mieltä, että työilmapiiri on muuttunut huonompaan suuntaan. Jopa 71 prosenttia vastanneista on harkinnut työpaikan vaihtoa. Työehtojen koettiin parantuneen vain vähän. Toimihenkilöt haluaisivat oman työehtosopimuksen ja luottamusmiehen, joka koetaan tärkeäksi tueksi.
Pron jäsenkyselyyn vastanneista 85 prosenttia työskentelee paperiteollisuudessa ja 15 prosenttia mekaanisessa metsäteollisuudessa. 79 prosenttia heistä on toimihenkilöitä ja 21 prosenttia ylempiä toimihenkilöitä.
UPM kiistää väitteet
UPM:n työsuhdejuristi Anna Polvenlahti kommentoi Kauppalehdelle Pron kyselyä ja esille tuloa. Hän pitää erikoisena väitettä siitä, että UPM ei kohtelisi toimihenkilöitä tasapuolisesti.
– Uudistuksen nimenomaisena tarkoituksena on kaikkien toimihenkilöryhmien tasapuolinen kohtelu. Työehdot määräytyvät nyt kaikille samoilla perusteilla, eli työsopimusten, lainsäädännön ja yhtiön kaikille yhteisten käytäntöjen mukaan, Polvenlahti selventää.
– Toimihenkilöiden työehtojen määritteleminen yhdenvertaisella tavalla ei tähtää ansioiden laskemiseen, vaan lähtökohtana on ollut säilyttää vuosiansiot vähintään entisellä tasollaan. Yksittäisiin lisiin tulleet muutokset eivät tarkoita, että työehdot heikkenevät.
Hänen mukaansa UPM:n etuja, jotka kuuluvat kaikille henkilöstöryhmille Suomessa, ei ole heikennetty. Edut takaavat turvan erilaisissa elämäntilanteissa ja sisältävät myös palkitsemiseen ja osaamisen kehittämiseen liittyviä elementtejä.
Polvenlahti muistuttaa, että toimihenkilöiden työehtouudistus on ollut voimassa vasta muutaman kuukauden, josta valtaosa oli poikkeuksellisen työtaistelun aikaa.
– Johtopäätöksiä muutoksen seurauksista on liian aikaista tehdä. Siitä huolimatta jo tässä vaiheessa suurin osa Pro:n kyselyn vastaajista eli 86 prosenttia ilmoittaa kokonaisansioidensa joko nousseen (55 prosenttia) tai pysyneen ennallaan (31 prosenttia)”, Polvenlahti sanoo.
Hän huomauttaa, että UPM seuraa palkkakehitystä jatkuvasti ja että yhtiön palkankorotusbudjetit ovat viime vuosina seuranneet Suomen yleistä palkkakehitystä.
– Tämän lisäksi yhtiön koko henkilöstön kattava kannustepalkkio-ohjelma on tuonut kaikille henkilöstöryhmille vuosittain merkittävät lisäansiot.
– UPM:n toimihenkilöiden työehtojen kokonaisuus on nähdäksemme varsin hyvä ja kilpailukykyinen. Meille on erittäin tärkeää tarjota houkuttelevat työehdot henkilöstöllemme myös jatkossa. Selvityksessä esitetty tyytymättömyys työnantajaan ei ole noussut meille näkyväksi.