UPM:n ja Paperiliiton neuvottelut ovat jumissa, vaikka eivät ole toden teolla vielä alkaneetkaan.
Metsäyhtiö UPM ja työntekijöitä edustava Paperiliitto ovat eri linjoilla työehtosopimusneuvottelujen lähtökohdista.
UPM syyllistää Paperiliittoa neuvotteluhaluttomaksi, ja Paperiliitto arvostelee UPM:n uhkailevan työntekijöitään.
Erimielisyydet ovat niin perustavanlaatuisia, ettei varsinainen neuvotteleminen työehtojen yksityiskohdista ole päässyt vielä edes alkuun.
– Meillä on monta yhtiötä neuvotteluputkessa. UPM:n kanssa on tavattu keväällä useamman kerran, mutta se ei ole nyt tällä hetkellä menossa eteenpäin, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.
Paperiliitto: Sopimuksettomuus alentaisi palkkoja kolmanneksen
Alan nykyinen työehtosopimus on voimassa vuoden loppuun asti. UPM on jo tiedottanut työntekijöitään siitä, miltä palkat ja työehdot voisivat näyttää, jos tulevaisuudessa jatkettaisiin tyystin ilman työehtosopimusta.
Paperiliiton tietojen mukaan tämä tarkoittaisi UPM:n työntekijöille keskimäärin kolmanneksen alempaa palkkaa.
Liitto syyttää UPM:ää työntekijöiden uhkailusta ja työehtojen rajusta heikentämisestä.
Opetusministeri Li Andersson (vas.) kommentoi Twitterissä UPM:ää kriittiseen sävyyn ja sanoo tapauksen osoittavan työehtosopimusten tärkeyden.
UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén ei kommentoi ministerin tviittiä pitkäsanaisesti.
– Mehän nimenomaan haluamme käynnistää työehtosopimusneuvottelut, Hollmén sanoo painokkaasti.
Kuinka monta sopimusta neuvotellaan?
Osapuolet ovat eri linjoilla siitä, kuinka monta sopimusta pitää ylipäätään neuvotella.
UPM haluaa eri liiketoimintojen työntekijöille, siis vaikkapa paperikoneiden tai biopolttoaineiden parissa ahertaville, eri sopimukset. Paperiliitto vaatii, että UPM-konserni tyytyy yhteen sopimukseen.
– Meillä on hyvin erilaisia ja erilaisissa vaiheessa olevia liiketoimintoja, joiden toimintaedellytykset, kilpailuympäristöt ja asiakkaat ovat täysin erilaisia. Meillä ei ole muita vaihtoehtoja kuin neuvotella liiketoimintakohtaisesti, Hollmén linjaa.
– UPM:n tavoitteet, joilla he haluaisivat neuvottelupöytään tulla, ovat meille erittäin vaikeat. Siellä haluttaisiin 5–7 erilaista työehtosopimusta. Meillä on päätös siitä, että jokaiseen yhtiöön tehdään yksi sopimus, Paperiliiton Vanhala kuvailee.
Luottamusmiesten asema hiertää
Myös luottamusmiesjärjestelmän tulevaisus on iso kanto kaskessa.
Työnantajapuolella on haluttu siirtyä järjestelmään, jossa luottamusmiehen voisi korvata luottamusvaltuutettu, jonka ei tarvitsisi kuulua työntekijäliittoon.
Paperiliitolle tämä ei käy.
– Se on ay-liikkeelle iso periaatteellinen kysymys, että ei me tuosta yhteisymmärrykseen päästä, Vanhala toteaa.
Hollmén sinänsä uskoo, että sopimukseen päästään hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta ja nykyisen sopimuksen umpeutumista. Myös Vanhala muistuttaa, että nyt eletään vasta syyskuun alkua.
– Toivon, että UPM:kin ymmärtää tämän taloustilanteen, kun kaikki mittarit meinaa mennä katosta läpi, menee niin hyvin. Tehtäisiin vaan sopimukset ja jatkettaisiin matkaa eteenpäin, Vanhala vetoaa.