Ammattiliitto tyrmistyi: Lastenhoitajaksi voi päästä vain neljän päivän perehdytyksellä, edes rikosrekisteriä ei tarkisteta – "Kaaokseen tämä tulee menemään"

päiväkoti
Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula painottaa vahvasti, että kyseessä ei ole virallinen lastenhoitajan koulutus, vaan pikemminkin perehdytys päiväkotityöhön.Lehtikuva
Julkaistu 29.08.2018 21:48
Toimittajan kuva

Lisa Kärnä

lisa.karna@mtv.fi

Pääkaupunkiseudulla päiväkoteihin työntekijöitä välittävä Seure rekrytoi lastenhoitajia ja avustajia neljän päivän pikaperehdytyksellä. Yrityksen mukaan kyseessä on huonoista vaihtoehdoista paras.

Neljän päivän pikaperehdytys ja päiväkotiin lastenhoitajaksi. 

Pääkaupunkiseudulla toimiva Seure on mainostanut työmahdollisuuksia päiväkodeissa varhaiskasvatusalalla kokemattomille hakijoille – edellytyksenä on vain neljän päivän pikaperehdytys.

Lastenhoitajia ja avustajia on rekrytoitu päiväkoteihin vuosien varrella jo satoja, ja työpaikkailmoituksessa hakijoilta odotetaan lähinnä kiinnostusta varhaiskasvatusalaan.

Koulutetuista lastenhoitajista huutava pula

Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula painottaa vahvasti, että kyseessä ei ole virallinen lastenhoitajan koulutus, vaan pikemminkin perehdytys päiväkotityöhön.

– Koulutetuista lastenhoitajista on huutava pula, joten yhdessä asiakkaiden kanssa olemme rakentaneet perehdytysputken, jossa hakijoita perehdytetään päiväkotiarkeen. Koulutettua lastenhoitajaa ei neljän päivän perehdytyksellä tietenkään tule. 

Vaihtoehdot ovat joka tapauksessa huonot

Hänen mukaansa hakijat käyvät tiukan seulan läpi, mutta vaihtoehdot ovat joka tapauksessa huonot. Jos koulutettua henkilökuntaa ei ole, on vaihtoehtoina joko pikaperehdytetty henkilö tai ei kukaan.

– Tämä on hätäapu. Tietenkin asiakkaidemme ykkösvaatimus on pätevä ja koulutettu työntekijä, mutta kun sellaiset tekijät loppuvat, ei päiväkoteja voi vain sulkea, hän toteaa.

Sivulan mukaan työpaikkailmoituksessa mainittu "lastenhoitaja" voi antaa hakijoille väärän käsityksen, mutta kyseessä on Seuren ja asiakkaiden välinen yleisesti käytetty termi, jolla ei viitata  koulutettuihin lastenhoitajiin.

Rekrytointipolitiikka tyrmistyttää

Suomen lähi- ja perushoitajaliitossa SuPerissa ollaan tyrmistyneitä Seuren rekrytointipolitiikasta. 

SuPerin kehittämisjohtaja Jussi Salo kertoo MTV Uutisille kuulleensa asiasta ensimmäistä kertaa pari päivää sitten. 

– Kyllä tämä kuulostaa siltä, että siinä ei arvosteta varhaiskasvatuksen laatua yhtään, jos sinne ihan pystymetsästä otetaan väkeä. Kyllä sen pitää olla koulutettua väkeä, mitä varhaiskasvatukseen palkataan.

"Kaaokseen tämä tulee menemään"

Salo kertoo Superin seuraavan tilannetta tarkasti. Osaamattomien lastenhoitajien ja suurten ryhmäkokojen yhdistelmässä piilee hänen mukaansa potentiaalinen vaara.

– Kaaokseen tämä tulee menemään, jos täysin kouluttamattomia ihmisiä on varhaiskasvatustyössä mukana. Ei pikaperehdytyksellä varhaiskasvatukseen työvoimaa saada, hän toteaa.

Sivula kertoo, että neljän päivän pikaperehdytetyt henkilöt tekevät päiväkoteihin ainoastaan keikkatöitä.

Lopullinen vastuu on päiväkodeilla

Siihen, että annetaanko näiden henkilöiden olla yksin vastuussa lapsista, ei Seuressa osattu vastata.

– Lopullinen vastuu on päiväkodeilla. He tietävät minkälaisen putken kautta nämä ihmiset ovat töihin tulleet, se on päiväkodin päätös antavatko he keikkatyöläisten toimia lasten kanssa yksin.

Sivula huomauttaa, että pääkaupunkiseudulla päiväkodit ovat tilanneet Seurelta yli 90 000 tunnin edestä työvuoroja. Tämä tarkoittaa yli 350 ihmisen työpanosta.

– Pula on huutava ja asiaa yritetään ratkoa monella tavalla. Tämä pikaperehdytys on ollut monelle sisääntuloväylä alalle.

Rikosrekisteriä ei tarkisteta

Superin kehittämisjohtaja Salon mukaan kouluttamattomien lastenhoitajien käyttö päiväkodeissa on lapsiperheiden ja lasten aliarvioimista. Koulutettuakin väkeä löytyisi.

– Meillä on esimerkiksi paljon lähihoitajia, jotka ovat erikoistuneet lasten ja nuorten kasvatukseen. Heillä on monipuolinen ja riittävä koulutus tehtävään.

Yhtenä ongelmana kouluttamattomuuden lisäksi Salo pitää keikkatyöläisten taustojen tutkimista, tai oikeastaan sen täyttä puuttumista.

– Alle kolmen kuukauden työsuhteissa ei tutkita hakijan rikostaustaa. Tässä on hyvin iso riski, joka voi vaarantaa varhaiskasvatuksen laadun ja pahimmillaan lasten turvallisuuden.

Sivula huomauttaa, että rikostaustaa ei lain mukaan edes saa tutkia alle kolmen kuukauden työsuhteissa.

– Tämän pitäisi tietenkin muuttua. Jos yksittäisistä keikoista tulee kolme kuukautta täyteen, pyydämme työntekijöiltä rikosrekisterin toimittamista, mutta ei rikostaustan tarkistuksen puuttuminen tietenkään hyvä asia ole.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa