”Ammun sut haulikolla” – oppilaiden lisäksi vanhemmatkin uhkailevat opettajia

2:28img
Julkaistu 29.04.2015 18:50
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Opettajia uhkailevat oppilaiden lisäksi myös vanhemmat. MTV Uutisten opettajakyselystä selviää, että oppilaiden vanhemmat ovat uhkailleet joka neljättä alakoulun opettajaa.

Oppilaiden väkivaltaisen riehumisen kohteeksi taas kertoo joutuneensa joka kolmas alakoulun opettaja.

– Eräs poika sanoi, että ampuisi minut haulikolla, kun olin käskenyt häntä korjaamaan aiheuttamiaan tihutöitä.

– Oppilas on sanonut suutuspäissään: "Mä tapan sinut" ja toinen: "Tulen ja poltan sun talosi."

– Oppilas sylki päälleni, oppilas puri minua, potki, huusi ja nimitteli huoraksi ja äidin nussijaksi jne.

Me kysyimme ja opettajat vastasivat. Tuloksista hehkuu kuva kuormittavasta työstä. Huolta kannetaan kuitenkin eritoten oppilaiden voinnista.

– Olen työskennellyt aikaisemmin erityisluokanopettajan vakanssilla ja siinä yksikössä väkivallan mahdollisuus oli päivittäistä....Yksikön lapset olivat niin kipeitä ja paljon kokeineita, että tilanne ei tuntunut edes ihmeelliseltä. Mieluumminkin voisi sanoa, että hyvä kun reagoivat jollakin tavalla - vaikka toiseen koskeminen ei olekaan se oikea tapa.

– Väkivaltaisesti käyttäytyvä pienryhmän oppilas näyttää aina olevan "koulukuntoinen".

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n mukaan valtaosa väkivaltatilanteista tai sillä uhkailusta liittyy tavalla tai toisella erityisoppilaisiin.

– Erityisluokanopettajana työskentelen lasten kanssa, jotka eivät aina osaa verbaalisesti ilmaista pahaa mieltänsä tms. ja hyökkäävät fyysisesti tai henkisesti. Tilanteen ovat sellaisia, että koulun on vietävä haastavan oppilaan asiaa eteenpäin esimerkiksi sosiaalipalveluihin, sairaalaan, eikä se miellytä huoltajaa.

– Huonosti käyttäytyvä oppilas uhkailee, kun hänen käyttäytymistään rajoitetaan. Tapahtuu vain niiden oppilaiden kohdalla, joiden taustalta löytyy pitkäaikaisia ongelmia.

"Vanhempi kävi kimppuun"

Liki joka neljäs opettaja kertoo, että häntä on uhkailtu oppilaan vanhemman taholta. Aina teko ei jää uhkailun tasolle.

– Oppilaan vanhempi kävi kimppuun ja kaatoi maahan, koska hän ei ollut tyytyväinen koulun tapaan ratkaista lasten välistä kiusaamistilannetta, missä hänen lapsensa oli osapuolena. Seurauksena viikon sairausloma kivun vuoksi. Kuudesluokkalainen poikaoppilas on heittänyt käytävässä kengällä, mikä ei osunut. Syynä impulsiivista käyttäytymistä pettymistä aiheutuneesta tilanteesta. Oppilas saanut elämänsä kuntoon myöhemmin ja käynyt tapaamassa koululla myöhemmin.

Opettajien jaksaminen näkyy myös oppilaissa.

Kun auktoriteetti ei riitä

Sukupuolella tuntuu olevan myös merkitystä.

– Usein ongelmat johtuvat siitä, ettei naispuoleisella opettajalla riitä auktoriteetti oppilaaseen ja hän pyytää apua.

Samoin käsiteltävällä oppiaineella voi olla vaikutusta siihen, kuinka tilanteet syntyvät.

– Taideaineissa sanomattomat tunteet nousevat joillakin voimakkaina pintaan ja silloin voi tulla tappouhkauksia.

Luonnollista on puolen valinta. Vanhemman on helppo mennä lapsen puolelleen koulun ja kodin välisessä konfliktitilanteessa.

– Vanhemmat uskovat lastaan ja hyökkäävät sanallisesti opettajan kimppuun: "Olet liian ankara, olet puolueellinen, meidän lapsen ottanut silmätikuksi, en voi uskoa tätä omasta lapsestani, lapseni ei ole voinut tehdä tuota. Joskus vanhemmat sanovat lapselleen, että ei sinun tarvitse sitä opettajaa uskoa tai vanhempi kieltää tulemasta esimerkiksi tukiopetukseen tai kasvatuskeskusteluun sanoen että meidän "lapsi ei sitä tarvitse".

Lainaukset ovat kyselyaineiston nimettömästi annetuista avovastauksista. Kyselyyn vastasi 650 opettajaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa