Väkivalta ja uhkailu eivät ole poikkeuksellisia asioita koulumaailmassa. Oppilaiden vanhemmat ovat uhkailleet joka neljättä alakoulun opettajaa, selviää MTV Uutisten opettajakyselystä.
Oppilaiden väkivaltaisen riehumisen kohteeksi taas kertoo joutuneensa joka kolmas alakoulun opettaja. Helsingin Suutarilassa leikkauspäätökset näkyvät.
– Erityisesti koulunkäyntiresursseja vähennettiin, melkein puoleen taisi riippuen koulun koosta ne resurssit mennä. Ne oppilaat, jotka tarvitsevat sitä tukea, eivät saa sitä tukea. Se näkyy oppimenestyksessä, rauhattomuutena, toteaa Kari Töyrylä, Suutarilan alakoulun rehtori.
Erityisluokan opettaja Leena Sipilä on paljon tunteja yksin. Hän on huolissaan henkilöstövajeesta.
– Olen yksin sen takia, että niitä resursseja ei tällä hetkellä ole. Erityisluokissa pitäisi olla koko ajan oppilaiden ollessa paikalla ainakin kaksi aikuista. Sillä turvattaisiin lasten ja henkilökunnan turvallisuus, Sipilä huomauttaa.
Toisen henkilön puute näkyy tunneilla.
– On paljon tilanteita, kun ei ehdi soittamaan. Silloin kutsun puhelimen pikanäppäimellä esimiehen auttamaan.
"Oppilaan isä esitteli puukkoa"
Oppilaiden vanhemmat ovat uhkailleet joka neljättä alakoulun opettajaa, selviää MTV Uutisten opettajakyselystä. Sipilä on yksi uhkaillun kohteiksi joutuneista.
– Se oli tavallinen oppilasneuvottelu huoltajan kanssa, Sipilä aloittaa.
Paitsi, että ei ihan tavallinen.
– Perheellä oli jonkunlainen aavistus siitä, mitä tuleman pitää. Kun olin saanut esitettyä asiani, niin isä nosti hatun pois puukon päältä. Hän esitteli puukkoa ja siinä vaiheessa minulla vähän sumeni. Yritin mahdollisimman hienovaraisesti keskeyttää neuvottelun niin, ettei huoltajat huomaa, että nyt ollaan menty rajan yli.
– Se oli hämmentävä ja ehkä pelottavakin tilanne, mutta ymmärsin, että en saa näyttää hämmennystäni, vaan pysyä mahdollisimman rauhallisena. Olin ymmärtänyt laittaa tuolit sellaiseen asentoon, että minulla on ovi selän takana, jos jotain käy. Eli olin varuillani.
Pelkääminen ei auta
Miten asia käytiin läpi työyhteisössä?
– Asiaa ei käsitelty oikein mitenkään. Esimieheni oli virkavapaalla ja työyhteisössä sitä ei käsitelty mitenkään. Kotona puhuin siitä moneen kertaan ja työparin kanssa käytiin läpi. Oppilaan isän kanssa asia jäi sikseen.
Tilanne opetti.
– Pelätä ei kannata, mutta se toi varovaisuutta tosi paljon lisää. Selusta pitää varmistaa ja ennakoida, pohtii Sipilä.
Tarinalla on onnellinen loppu. Koulu sai annettua tukea kyseiselle oppilaalle. Myös vanhemmat olivat tyytyväisiä tukitoimiin.