Vantaalaisen koulun kiusaamistapaukset, joista osa on johtanut jopa poliisitutkintaan, ovat puhuttaneet sosiaalisessa mediassa. Vanhemmat ovat huolissaan, että kiusaamiseen ei ole puututtu asiaan kuuluvalla vakavuudella. Koulun rehtori myöntää poliisitutkinnan MTV Uutisten haastattelussa, mutta kiistää, etteikö kiusaamiseen olisi puututtu koulussa.
Keskustelu sai alkunsa, kun sosiaalisessa mediassa julkaistiin väite, että koulussa olisi sattunut kiusaamistapaus, johon ei oltu puututtu, vaikka monia lasten vanhempia oli ollut paikalla. Väitetty tapaus oli sattunut ennen koulun alkua.
Lopulta yksi paikalla olleista vanhemmista oli puuttunut tilanteeseen ja kiusaaminen oli saatu loppumaan.
Someavauksen kommenttikenttä täyttyi pian surullisista, vihaisista ja huolestuneista kommenteista.
Vanhempien ja heidän lapsensa kokemukset ovat karua kuultavaa
MTV Uutiset haastatteli kahta vanhempaa lastensa koulunkäynnistä koulussa. He pysyvät nimettöminä muun muassa sen vuoksi, että aihe on somessa kuumentanut monen tunteita.
Vanhemman mukaan tällä viikolla tapahtui jälleen erään lapsen kiusaamistilanne.
– Lasta oli potkittu ja hiekkaa oli heitetty lapsen silmiin. Kiusaajat olivat tehneet ainakin sen, enempää en tiedä. Kiusaajia oli ollut useampia, toinen vanhemmista kommentoi.
Koulun pihalla oli ollut useampia vanhempia, mutta vain yksi vanhempi oli mennyt väliin. Tapaus oli sattunut ennen koulun alkua.
– Rehtori ei reagoinut omankaan lapsenkaan kiusaamisen kohdalla mitenkään. Opettajat ovat kyllä ammattitaitoisia, mutta opettajan keinot puuttua on aika minimaaliset nykyään. Oppilasta ei saa poistaa luokasta eikä oppilaaseen saa koskea. Kiusaajat saavat rellestää rauhassa. Mutta pitäisi puhua aiheesta enemmän: jos kiusaajankaan vanhempi ei tiedä aiheesta, asiaan ei voi puuttua.
Todellisuudesssa opetushallituksen lakimiehen Laura Francken mukaan lain nojalla opettajat saisivat poistaa häiritsevän tai vaarallisen oppilaan luokasta kurinpidon keinona, selviää Opetushallituksen artikkelissa. Käytännön keinojen toteutumisessa lienee koulu- ja opettajakohtaisia eroja.
Kouluissa on eroja siinäkin, miten kiusaamiseen puututaan. Sen toinen vanhemmista on nähnyt muuttojen myötä. Keskustelulla ja opettajien ja rehtorin puuttumisella on merkitystä. Rehtorin toiminta on saanut kritiikkiä myös opettajakunnasta.
Kun henkilökunta on jatkuvasti hereillä, kiusaamista voidaan eri tavalla ehkäistä.
– Jos ajatellaan, että kiusaamista on kaikkialla, joten ei siihen puuttuminen auta, se tuo sellaista viestiä lapselle, että kiusaamista saa tehdä vapaasti, vanhempi pohtii.
Väkivallan ilmapiiri oli päivittäin läsnä: lapsi ahdistui ja yritti olla näkymätön
Toinen vanhemmista kertoo, että koulussa on silminnähtävä pelon ja väkivallan ilmapiiri.
– Lapseni oli koulussa vuosia. Hän koki väkivallan uhkaa sekä luokissa että välitunneilla vuosia. Huomautimme asiasta useita kertoja rehtorille ja opettajille, mutta asian väitettiin ratkenneen.
Vanhempi kertoo, että lapsen luokassa oli erillisiä sermejä, jotta levottomia oppilaita pystyttiin eristämään muista. Vanhemman mukana levottomat lapset olisivat tarvinneet erillistä tukiopetusta, mutta sellaista ei ollut tarjolla.
Nyt vanhemman lapsi on vaihtanut koulua ja lapsi on tietotaidoiltaan muita uudessa koulussa jäljessä, koska hän ei vantaalaiskoulun melussa pystynyt keskittymään. Koulun ilmapiirin ongelmat heijastuvat pitkäaikaisesti oppilaiden oppimiseen.
– Hän sanoi, että ”on oltava ihan hiljaa, jotta pärjää”. Silloin lapsi pystyi jotenkin pärjäämään koulussa.
Vanhempi sanoo myös, ettei koulusta tule kotiin tietoa Wilman kautta.
Vanhemman mukaan ongelma ei kata Vantaata yleisesti
Tällä hetkellä toisen vanhemman lapsi tarvitsee koulunkäynnissä erityistä tukea ja on muuttunut hiljaisemmaksi.
– Tämä ei ole mikään paikallinen Vantaan ongelma. Meillä on kokemusta toisenlaisesta koulusta, jossa asioihin puututaan ihan eri tavalla.
Vanhempi sanoo, ettei väkivalta kohdistunut suoraan heidän lapseensa. Väkivallan pelko oli kuitenkin uhkaava tunne. Vanhempi arvelee, että koska Vantaalla kerääntyy hyvin erilaisista taustoista tulevia perheitä, oppilaat tarvitsivat enemmän tukea.
– Opettajat eivät saaneet luotua minkäänlaista työrauhaa tähän kouluun, vanhempi kokoaa huolestuneesti.
Koulun rehtori: "Kaikki mitä tapahtuu, selvitetään"
MTV Uutiset tavoitti kyseisen koulun rehtorin kysyäkseen, miten koulu reagoi kiusaamistapaukseen.
Rehtori on tietoinen someavauksesta, mutta sanoo, ettei hänelle ole tullut huoltajien tai oppilaiden yhteydenottoja tai kyselyitä Facebookissa kerrotusta oppilaiden päällekäymisestä. Rehtorin selvitettyä asiaa koulun opettajilta, eivät hekään olleet kuulleet mahdollisista tapahtumista.
– Lapset yleensä kertovat herkästi asioista. Meillä on linjaukset kiusaamisen suhteen: Kaikki mitä koulussa lasten välillä tapahtuu, selvitetään. Lapsia jututetaan ja huoltajat otetaan tarvittaessa mukaan, rehtori sanoo.
Onko koulussanne paljon kiusaamistapauksia?
– Suhteessa oppilasmäärään kiusaamisia on saman verran kuin muissakin kouluissa. Jokainen kiusaamistapaus on kuitenkin liikaa. Asioihin puututaan heti, kun ne saadaan koulun tietoon.
Onko teillä tullut esiin niinkin rajuja kiusaamistapauksia, että ne ovat johtaneet poliisitutkintaan?
– Joskus on ollut vakavia väkivaltatilanteita. Tällaisissa tilanteissa meillä on velvollisuus ilmoittaa asiasta poliisille, ja niin olemme toimineetkin.
Rehtori sanoo, että heillä on saatu kiusaamistapauksia myös loppumaan.
– Yksittäiset kommentit eivät aina luo kokonaiskuvaa tilanteesta, vaan asia on selvitettävä kaikkia osapuolia kuunnellen. Tapausten selvittäminen vaatii työtä, mutta se on johtanut myös niiden loppumiseen.
Toinen koulun vanhemmista sanoo, että hän ei voisi sulkea silmiään kiusaamiselta. Kiusaamisen puuttumisessa ratkaisee paljon lasten lähellä olevien aikuisten asenne.
– En kestä nähdä sellaista, että johonkuhun lapseen sattuu.
Video: Huomenta Suomessa pohdittiin sitä, miten ja miksi koulu muuttuu.
8:28
Lähde: Opetushallituksen verkkouutinen
Korjaus 9.10.2019 klo 8.31:
Juttuun tarkennettu opettajan kurinpitokeinon selvennys. Opetushallituksen lakimiehen mukaan opettaja saa tarvittaessa poistaa oppilaan luokasta, vaikka toisen vanhemman kokemus opettajien kurinpitokeinoista oli se, ettei oppilaita nykyään saisi poistaa luokasta.