Suomalaisen metsästäjän viime viikolla Virossa ampuma sakaali herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa. Vastustajat pitävät kaatoa epäreiluna, viattoman luontokappaleen kiusaamisena. Osa puolustajista kokee tulokaslajin uhkana.
Jouni Holopainen kaatoi pihalleen eksyneen eläimen Viron Saarenmaalla viime keskiviikkona.
Osan vuotta Saarenmaalla viettävä Holopainen kertoi kuvitelleensa saaneensa tähtäimiinsä komean ketun. Lähempi tarkastelu ja metsästyskavereiden konsultointi kuitenkin paljasti, että kyseessä ei ollut kettu, vaan sakaali.
Balkanin niemimaalta kohti Pohjois-Eurooppaa levittäytyvästä koiransukuisesta sakaalista on tehty viime aikoina havaintoja Virossa ja Tanskassa saakka.
Holopaisen mukaan eläimen leviämistä pohjoiseen tulisi hillitä.
– Se on sellainen peto, että se ei tänne ylös kuulu. Se syö kauriin vasat sekä linnunpoikaset ja munatkin. Se on ylimääräinen samalla tavalla kuin supi, joka ei kuulu Suomen luontoon.
Etelästä leviävä sakaali voi kantaa raivotautia
Holopainen epäilee, että sakaali saattaa levitessään syrjäyttää valtaamiensa alueiden alkuperäisiä eläinlajeja. Miehen mukaan huolta tulisi kantaa myös sakaalien mahdollisesti levittämistä taudeista.
Hän pelkää, että ne saattavat kantaa raivotautia.
Luonnonvarakeskuksen mukaan kettu on ollut raivotaudin eli rabieksen tärkein levittäjä Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Myös supikoiran tiedetään levittävän tautia.
Pienpetoihin ja raivotautiin erikoistunut tutkija Kaarina Kauhala pitää mahdollisena, että ketun ja supikoiran kanssa samaan nisäkäsheimoon kuuluva sakaali voisi levittää rabiesta.
Hän kertoo, että rabiesta on liikkeellä Euroopan itäisimmissä maissa sekä Balkanilla, mistä pohjoista kohti leviävät sakaalit ovat todennäköisesti peräisin.
– Jos sakaaleja on siellä, missä on rabiesepidemia, niin toki ne voivat tautia levittää siinä missä sudet, ketut ja supikoiratkin. Virossa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä rabiesta, Kauhala kertoo.
Viimeksi maassa kirjattiin rabiestapaus vuonna 2011. Kyse oli yksittäisestä tautiin sairastuneesta villieläimestä. Vuoden 2011 jälkeen raivotautia ei ole Virossa havaittu.
Vielä kymmenen vuotta sitten maassa merkittiin 114 tapausta, joista valtaosassa tauti oli löydetty villieläimestä.
Viron ympäristöviranomaiset ottavat viime viikolla kaadetusta sakaalista näytteitä ja pyrkivät selvittämään, onko eläin lisääntynyt, ja että kantaako yksilö tauteja.
Sakaali herättää tunteita
Viime viikolla julkaistu tarina Holopaisen kaatamasta sakaalista kirvoitti liudan kommentteja MTV Uutisten Facebook-sivulla.
Metsästäjän tähtäimiin jäänyt eläin sai osakseen paljon myötätuntoa, mutta myös tulokaslajin hävitystä kannattavat ilmaisivat mielipiteensä.
Alla otteita uutisesta tehdyn Facebook-julkaisun kommenttiketjusta.
Nyt ei tule rispektiä suurelle metsästäjälle. Pyssy naulaan ja nurkkaan seisomaan. Että kun löytyi harvinainen eläin niin ensimmäinen ajatus oli ampua se? Metsästys pitäisi kieltää kokonaan. Eläinten tappaminen omaksi iloksi on eettisesti kestämätöntä. Yök kun Inhoan näitä kuvia, tuun vihasi tälläsistä uutisista. Ukko luulee olevansa miesten mies. |
Miks ihmiset luette tämmösiä uutisia jos tulee niin paha mieli kun eläin on tapettu? Miten pystytty elämään kun esim. lihakarjaa tapetaan joka päivä. Mutta ettehän sitä tiiä ku siitä ei uutisoida. Aina se itku alkaa :D Hyvä että näitä karsitaan! Todistettavasti näitä on tavattu kymmenkunta ja niistäkin 3-4 ammuttu. Jotenka ei vaikuttaisi hirveän isolta ongelmalta tämä shakaali ilmiö. Taitavat nauraa viisaammat tälle uutiselle. |
Holopainen suhtautuu pääosin negatiivissävytteiseen kommentointiin tyynen rauhallisesti.
– Ei siinä mitään, se on hyvä että ihmiset ottavat kantaa. Jokaisella on omat näkemyksensä.
23.2. päivitettyyn uutiseen korjattu kohdat, jossa sakaali kuvailtiin vieraslajiksi. Kyseessä ei ole vieraslaji, eli ihmisen mukana levinnyt laji, vaan tulokaslaji, joka on levittäytynyt uusille alueille omin neuvoin.