Venäjä on pystyttänyt valtaamiinsa ukrainalaiskaupunkeihin seulontakeskusten verkoston. Seulontakeskusten tarkoitus on erotella ihmiset, joiden annetaan poistua kaupungista, heistä, jotka Venäjä kokee uhkaaviksi.
Amnestyn International Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että asiasta tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Hän kuitenkin toteaa, että venäläisiä seulontakeskuksia on todistetusti olemassa.
– Aika vähän tiedetään, mitä niissä tapahtuu. Venäjän valtaamille alueille on lähes mahdotonta päästä, eivätkä paikalliset toimijat uskalla puhua niistä, Johansson sanoo.
Lue myös: CNN: Venäjä nöyryyttää ja pahoinpitelee ukrainalaisia siviilejä pelätyissä keskuksissa – ilman seulontaa ei ole ulospääsyä
Amnesty on pyrkinyt pääsemään paikalle ja saamaan yhteyden ihmisiin, jotka mahdollisesti tietäisivät, mitä keskuksissa tapahtuu. Toistaiseksi yritykset ovat olleet turhia, kukaan ei halua puhua.
Kansainvälisellä Punaisen Ristin komitealla pitäisi aina olla pääsy pidätyskeskuksiin sotatilanteessa molemmin puolin.
– Teoriassa ne voivat olla ihan vaan järjestelyleirejä. Käytännössä voi olla, että ne ovat jotain muuta, Johansson sanoo.
Siviilit eivät pysty vaikuttamaan pakopaikkaan
Ukrainalaiset siviilit eivät ole juurikaan voineet vaikuttaa siihen, mihin he pakenevat. Amnestyn tietojen mukaan siviileille vaihtoehtoja on parhaimmillaan kolme.
– Joko siirryt Venäjän valtaamille alueille, Venäjälle tai sitten jäät paikallesi.
Sotavankien kohtalo epävarma
Azovstalin tehdasalueen viimeisetkin sotilaat antautuivat eilen Mariupollissa.
Antautuneiden sotilaiden määrästä on erilaisia tietoja, mutta heitä on noin 1000–2000. Sotilaat ovat nyt Venäjän sotavankeja.
– Varmasti tiedetään, että Punaisen Ristin komitean työntekijät ovat päässeet heitä tapaamaan ja ovat ottaneet heiltä ylös osoite- ja henkilötiedot. Sitä, saavatko haavoittuneet tarvitsemaansa hoitoa, ei tiedetä, MTV Uutiset Liven haastattelussa vieraillut Johansson kertoo.
Lue myös: Nataliian aviomies vietti Azovstalin tehtaalla viikkoja – perjantaina hän joutui antautumaan: "Häntä odottaa kapteenina vankeudessa kova kidutus"
Mediahuomio saattaa auttaa vankeja
Kansainvälisten sopimusten mukaan sotavankeja pitää kohdella kunniallisesti. Heitä ei esimerkiksi saa pakottaa tekemään mitään, mitä he eivät halua. Heille pitäisi myös tarjota heidän tarvitsemaansa hoitoa ja antaa ottaa yhteys läheisiinsä.
– Venäjän puolella nimenomaan Azovstalin sotilaat ovat se ryhmä, jota on demonisoitu. On sanottu, että nämä ovat nyt niitä natseja, joita vastaan taistellaan, Amnestyn Frank Johansson toteaa.
Amnesty julkaisi viikon lopulla tiedotteen, jossa korostettiin, että riippumatta henkilöiden poliittisista mielipiteistä heitä tulee kohdella sotavangeille asetettujen sääntöjen mukaan. Johansson uskoo, että tapauksen saama suuri mediahuomio saattaa auttaa sotavankeja.