Venäjä on pakkosiirtänyt siviilejä rajan toiselle puolen – suodatusleirit päättävät ukrainalaisten kohtalon: "Kremlissä haetaan työkaluja neuvostoajalta"
Merkittävä joukko ukrainalaisia on joutunut jättämään kotinsa vastentahtoisesti. Osa miehitetyillä alueilla asuneista on lähtenyt omatoimisesti muualle, toisten kohtalo taas on selvinnyt venäläisillä suodatusleireillä.
Ukrainan sodan alkamisen jälkeen tuhansia ukrainalaisia on siirtynyt Venäjän puolelle joko vapaaehtoisesti tai Venäjän pakkosiirtäminä.
Väestönsiirrot miehitetyiltä alueilta ovat kansainvälisen lain vastaisia, mutta raporttien mukaan pakkosiirtämistä Venäjän miehittämiltä alueilta on tapahtunut.
Esimerkiksi YK:n Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield on arvioinut, että jopa 1,6 miljoonaa ukrainalaista olisi joutunut tällaisten toimien kohteiksi.
Venäjä itse on kiistänyt väitteet jyrkästi, mutta Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith uskoo, että pakkosiirtoja on tapahtunut eikä vaihtoehtoja ukrainalaisille ole juuri annettu.
– Osan kohdalla on varmasti ollut sitä sodan tuomaa kauhua: talo on hajonnut pommituksissa tai ei ole ollut muuta paikkaa minne mennä. Iso osa on kuitenkin selkeästi ollut niin, että vaihtoehtoa heille ei ole annettu venäläisten puolelta ja pitkälti näitä siirtoja on olleet myös sotilaat valvomassa, Smith toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Suodatusleireillä erotellaan, ketkä siirretään Venäjälle
Ennen pakkosiirtoa Venäjälle ukrainalaisten on kerrottu joutuvan venäläisten pitämille niin kutsutuille suodatusleireille.
Tämän prosessin tarkoituksena on suodattaa pois henkilöt, joiden uskotaan taistelleen Ukrainan armeijassa tai kannattavan Ukrainaa sodassa.
– Suodatusleireillä erotellaan mahdolliset siirtolaiset Venäjälle ja yritetään poistaa joukosta ne, joiden uskotaan olevan vihollisen leirissä. Tällaisten vihollisen joukkoon kuuluvien määränpää on usein vankiloissa tai vankileireillä. On kuultu myös raportteja valeteloituksista ja vahvistamattomia väitteitä vihollisiksi luokiteltujen teloituksista, toteaa Venäjän rangaistuslaitoksiin perehtynyt professori Judith Pallot Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.
Suodatusleirien kautta turvallisuuspalvelun hyväksymät ukrainalaiset jatkavat matkaansa Venäjälle. Määränpäähän voi vaikuttaa esimerkiksi se, onko tulijalla sukulaisia maassa.
Suurimman osan kohdalla näin ei ole, joten heidän matkansa jatkuu vastaanottokeskuksiin.
– Suodatusprosessi on oikeastaan hyvin sukupuolittunut. Yleensä miehet erotetaan suodatusvaiheessa, sillä he ovat todennäköisemmin palvelleet Ukrainan armeijassa. Pääasiassa naiset, lapset ja vanhukset jatkavat matkaansa, Pallot toteaa.
Oppia otettu Neuvostoajoista
Suodatusleirit eivät ole Venäjälle mitään uusia toimia.
Venäjä käytti samanlaisia keinoja jo Josif Stalinin valtakaudella toisen maailmansodan lopussa sekä kahdessa Tšetšenian sodassa vuosien 1994 ja 2009 välillä.
– Vaikuttaisi, että Kremlissä haetaan työkaluja Neuvostoajalta. Pakkosiirrot, suodatusleirit, vankileirit, kansalaisuuden antaminen – ne ovat kaikki sellaisia asioita, jotka tulevat Neuvostoliiton ajalta mieleen. Vaikuttaa siltä, että tämä on ihan selkeästi politiikka, joka heillä on, Hybridiosaamiskeskuksen Smith toteaa.
Smith kuitenkin arvioi, ettei Venäjällä ole ehkä tällä kertaa ollut aivan tarkkaa suunnitelmaa miehitettyjen alueiden jatkosta.
– Vaikuttaa siltä, että Venäjällä ei ole ollut suunnitelmaa sille, mitä tehdä, kun alueet on miehitetty. On aika haasteellista pitää itseänsä siellä alueella, jolloin yritetään hajottaa erityisesti sitä osaa, joka on venäläisiä vastaan.
Onko ukrainalaisten mahdollista palata kotimaahansa pakkosiirtojen jälkeen, entä voivatko kansainväliset toimijat puuttua tilanteeseen mitenkään? Katso koko Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smithin haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta!
Uusimmat
-
12:22
Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa
-
12:19
SVT: Kymmenvuotias poika hukkui vesipuistossa – sivullisten käytös järkytti
-
12:19
Vilma Nissinen vahvin loppukirissä – Suomen kärkihiihtäjät sivussa
-
12:03
Epäilty rattijuoppo kaahasi jalkakäytävälle Puolassa – törmäys puuhun pelasti jalankulkijat
-
12:01
Syy makeanhimolle saattoi löytyä
-
11:56
Marko Keränen paljastaa TTK-tanssisalin tunnelmia finaalin kynnyksellä: "Kulkee täällä koko ajan puolialasti"
-
11:55
Valtteri Bottas kommentoi Mercedes-puheita – yllättävä sivallus Red Bullin suuntaan
-
11:37
Helena Petäistön kolumni: Barnier’n ja Le Penin draamassa muhivat konkurssi ja kuolema ranskalaisittain
-
11:19
Media: Trumpin salamurhaa yrittänyt mies värväsi afgaanisotilaita Ukrainaan
-
11:14
"Homma meni aivan vi**iksi" – Ott Tänak tylynä, tallikaverille lohduttava tieto
-
11:13
4-vuotiaalta lapselta hellyttävä viesti – ME-nainen Maria piti sanat mielessä ja veti kovan tuloksen: "Nämä ovat tähtihetkiä"
-
11:05
MM-ralli 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
10:45
Salkkarit-tähti Hanna Kinnunen jakoi 20 vuotta vanhan kuvan: "Kaikkea on kuultu"
-
10:35
EK ja kehitysjärjestöt: Bakun ilmastokokouksen tulokset laihoja, työn jatkuttava muilla foorumeilla
-
10:28
Ruotsin terveysvirasto huolestui: Lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit leviämässä ryminällä
-
10:25
Suomessa valkeni poikkeuksellinen sunnuntai – vasta kolmas kerta historiassa
-
09:55
F1-kausi 2024: MM-pisteet ja tulokset
-
09:53
Sami Pajari pääsi tuulettamaan WRC2-mestaruutta – vuolaat kiitokset maalissa: "Teimme tämän yhdessä"
-
09:47
Max Verstappen on maailmanmestari! MTV seurasi ratkaisevaa F1-näytöstä
-
09:45
Makutestissä pakastealtaan piparitaikinat: Klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia
-
Lataa lisää