Hallitus päättää keskiviikkona ravintolarajoitusten muutoksista. Merkittäviä höllennyksiä joudutaan odottamaan näillä näkymin kesäkuulle monissa maakunnissa, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.
Eteläisimmissä Suomessa joudutaan vielä odottamaan sitä, että ravintolaan pääsee myöhäiseen ilta-aikaan. Hallitukselta ei ole tulossa suuria ja nopeita höllennyksiä etenkään leviämisvaiheen alueille, joita ovat yhä erityisesti Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.
Tarkoituksena kuitenkin on, että jo tämän viikon lopulla höllennyksiä tehdään varovaisesti aukioloaikoihin ja asiakasmääriin, kun tautitilanne on kehittynyt suotuisasti. Ruokaravintoloiden on nykyisin suljettava ovensa pahimmilla tautialueilla kello 19.
Lue myös: MTV Uutisten tiedot: Ravintoloiden asiakasmääriin höllennyksiä koronan leviämisvaiheen alueilla – tällaisia muutokset ovat
Ravintola-ala on painottanut toistuvasti, että kannattava liiketoiminta edellyttäisi useita tunteja myöhäisempiä aukioloaikoja.
Ravintolarajoituksista päättäminen on jälleen kerran ollut hallituksen sisällä eripuraista. Kiistaa on ollut erityisesti ruokaravintoloiden sekä terassien aukioloajoista ja asiakaspaikoista.
Varovaisesta linjasta kertoo se, että rajoituksia harkitaan taas uudelleen viikon tai parin kuluttua.
Ravintola-ala odottaa kuumeisesti ja turhautuneena rajoitusten poistumista, kun koronatilanne on mennyt jo viikkoja parempaan suuntaan. Alan yrittäjät ovat keskittyneet erityisesti suuriin kaupunkeihin ja etenkin pääkaupunkiseudulle.
– Mikään niistä edellytyksistä, joilla hallitus voisi perustella asiakaspaikkojen merkittävää rajoittamista, anniskelun lopettamista klo 17 ja ruokaravintoloiden sulkemista klo 19, ei ole enää olemassa, matkailu- ja ravintola-alan edunvalvoja Mara ry:n puheenjohtaja Aki Käyhkö vaati hiljattain tiedotteessa.
– Esimerkiksi HUS-alueella ilmaantuvuusluku oli 121,4 tämän vuoden ensimmäisenä päivänä. Silloin ruokaravintolat saivat ottaa sisään asiakkaita enintään 75 prosenttia enimmäisasiakasmäärästä, anniskella klo 22 asti ja ravintolat piti sulkea klo 23, Käyhkö jatkoi.
Ilmaantuvuusluvut ovat jatkaneet laskuaan monilla alueilla ja pinta-alassa mitattuna suurin osa Suomesta on THL:n lukujen mukaan alle 50:n ilmaantuvuusluvun.
Ongelmissa ovat lähinnä edellä mainitut Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Päijät-Häme.
Exit-suunnitelma puhuu kesäkuusta
Hallituksen huhtikuussa hyväksymässä exit-suunnitelmassa nostetaan höllennysten ehdoksi juuri 50:n ilmaantuvuusluvun alitus ja vakaa epidemian laskusuunta. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän sataa tuhatta asukasta kohden kahden viikon aikana.
– Vakaalla alueellisella epidemiatilanteella tarkoitetaan hybridistrategian kriteereiden mukaisesti tilannetta, jossa tartuntojen 14 vuorokauden ilmaantuvuus alueella on laskenut vakaasti vähintään kahden viikon ajaksi alle tason 50 (ilmaantuvuusluku) tai alle 25 ja tartuntaketjut ovat hyvin hallinnassa, suunnitelmassa linjataan.
Monilla alueilla ollaan jo ainakin lähellä näitä kriteereitä ja lisäksi jo noin kaksi miljoonaa suomalaista on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.
Samaan aikaan epidemian luontainen kausivaihtelu auttaa tautitilanteeseen, kun sää lämpenee.
Hallituksen linjaa voi hyvin pitää erittäin varovaisena, koska merkittäviä höllennyksiä ei ole vielä kuulunut. Ravintolayrittäjien tuska on varmasti suuri, kun purkupäätöksiä joutuu yhä odottamaan ja hyviä myyntipäiviä lipuu ohi.
Moni pitää hallituksen linjaa jo kovana, raastavana ja yltiövarovaisena.
Rajoitusten osittaisella jatkamisella halutaan kuitenkin varmistaa, ettei tautitilanne taas pahene paikallisten tartuntaryppäiden kautta. Terveysturvallisuus painaa vaakakupissa yhä enemmän kuin ravintoloiden tuska.
Ravintola-alalla rajoitukset koetaan ymmärrettävästi epäoikeudenmukaisiksi, koska suurin osa ruokaravintoloista on hoitanut terveysvelvoitteet hyvin. Tartuntoja ei ole ollut niissä paljon.
Ravintoloiden ja tapahtumien vapauttaminen rajoituksista lisäisi kuitenkin ihmisten liikkumista ja kontakteja jonkin verran, ja tämän takia hallitus ei ole vielä rohjennut suuria höllennyksiä tehdä.
Hallituksen exit-suunnitelman mukaan ravintolarajoituksiin olisikin kunnolla luvassa höllennyksiä vasta kesäkuun puolella.
Normaalia aikaa kesäkuulle ennakoi myös ravintolakonserni Noho Partners tiistaina julkistetussa osavuosikatsauksessaan. Joitakin höllennyksiä odotetaan toki jo tälle viikolle.
– Arviomme mukaan rajoitukset tulevat lievenemään 13.5. alkaen pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja myös asteittain pääkaupunkiseudulla. Odotamme liiketoiminnan normalisoituvan kesäkuun aikana ja suhtaudumme tulevaan kesään varovaisen optimistisesti tautitilanteen parantuessa ja rokotusohjelman edetessä, toimitusjohtaja Aku Vikström kirjoittaa katsauksessa.
Noho Partnersilla on yli 200 ravintolaa. Yhtiö teki tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana noin 10 miljoonan euron tappion koronarajoitusten takia.
Pitkän odotuksen jälkeen ravintoloille ja niiden työntekijöille on kesällä näillä näkymin koittamassa parempia aikoja.
– Kotitaloudet ovat keskittyneet viime aikoina kuluttamisen sijaan säästämään ja säästämisaste on noussut poikkeuksellisen korkeaksi. Vaikka ulkomaanmatkailu vähitellen elpyy, suurin osa suomalaisista päätyy todennäköisimmin lomailemaan kesällä kotimaassa ja käyttämään kotimaisia palveluita, Vikström muistuttaa.
Väkeä on siis ravintoloihin odotettavissa, kunhan hallitus uskaltaa kansan niihin päästää.