Hallitus on yhä eripurainen koronahöllennysten kohdistamisesta – tautitilanteen paraneminen tuo helpotuksia muutamille alueille

5:59imgRavintolarajoituksia on hieman höllennetty kevään aikana, kun koronatilanne on parantunut.
Julkaistu 02.06.2021 15:23
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

Hallitus yrittää MTV Uutisten tietojen mukaan sopia höllennyksistä erityisesti ravintoloille, mutta suuria helpotuksia leviämisalueilla ei ole tulossa. Näillä näkymin Etelä-Karjala ja Länsi-Pohja siirtyvät perustasolle, mikä pidentää aukioloaikoja näillä alueilla. Varsinais-Suomen odotetaan siirtyvän leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen, mikä tuo mukanaan myös höllennyksiä.

Hallituksessa vallitsee MTV Uutisten tietojen mukaan yhteisymmärrys siitä, että koronarajoituksia voidaan höllentää, kun tautitilanne nyt paranee. Tartunnat ovat laskussa.

Erimielisyyttä on kuitenkin siitä, missä ja kuinka nopeasti höllennyksiä tehdään. MTV Uutisten tietojen mukaan vihreät ja Vasemmistoliitto ovat halunneet kulttuuri- ja tapahtuma-aloille höllennyksiä samassa tahdissa ravintoloiden kanssa.

Tarkoituksena olisi välttää kevään aikana syntyneet ristiriitaiset tilanteet, joissa esimerkiksi ravintolan terassilla voi olla kaikki asiakaspaikat käytössä, mutta jalkapallokatsomoon ei juuri voi ottaa ihmisiä.

Hallituksen sisällä on ollut puhetta, että myös leviämisalueilla ainakin ruokaravintoloiden aukioloaikaa voitaisiin pidentää nykyisestä (kello 20).

Aiemmin näistä aikeista on kertonut myös Helsingin Sanomat ja Iltasanomat.

Kaikki hallituspuolueet eivät ole kuitenkaan valmiita vapauttamaan erityisesti sisätilatapahtumia, koska pandemia ei ole vielä ohi. Näin ristiriitainen tilanne säilyy vielä jonkin aikaa.

Lue myös: Jättilistaus! Tällaisia koronarajoituksia on nyt voimassa – katso ohjeistukset ja suositukset eri puolilla Suomea

Virkamiesvalmistelussa on parhaillaan selvitys rajoitusten avaamisen yhdenvertaisuudesta, mutta tämä selvitys ei valmistu vielä tällä viikolla. Näin suuria muutoksia joudutaan hallituksen puolelta vielä odottamaan.

Odotukset jonkinlaisen sopuratkaisun syntymiselle vielä tällä viikolla ovat heikot.

Niin kulttuuri-, tapahtuma- ja ravintola-alat ovat penänneet hallitukselta helpotuksia rajoituksiin, koska tartuntamäärät ovat laskussa.

Näille aloille erityisesti Uudenmaan avautuminen olisi tärkeintä, mutta nykyisellä kehityksellä Uusimaa voi olla vielä vielä viikon tai pari leviämisvaiheessa.

Alueluokituksiin vaikuttavat esimerkiksi tartuntamäärät suhteessa väestöön sekä positiivisten koronatestien osuus kokonaistestimäärästä.

Nykyisten suositusten mukaan leviämisvaiheen alueella yleisötilaisuuksiin voi osallistua enintään 10 henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa.

Ulkona yleisötilat olisi jaettava lohkoihin.

Tautitilanne helpottuu

Nopein reitti koronarajoitusten höllentymiselle on monilla alueilla se, että tautitilanne helpottuu ja alueiden tasoluokitus sen mukana.

Hallitus saa todennäköisesti vielä keskiviikkona THL:n antaman luokittelun siitä, miten alueet jakautuvat perus-, kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueiksi.

Etelä-Karjalan ja Länsi-Pohjan odotetaan siirtyvän kiihtymisvaiheesta perustasolle ja Varsinais-Suomen leviämisvaiheesta kiihtymistasolle.

Hallituksen odotetaan vahvistavan muutokset ravintolarajoituksiin näille alueille torstaina. Harkinnassa on myös tanssi- ja laulukiellosta luopuminen perustason alueilla.

Kiihtymisalueen ravintolat saavat olla avoinna kello 23:een ja anniskella niissä saa kello 22:een asti.

Leviämisvaiheessa ruokaravintoloiden on lopetettava anniskelu kello 19 mennessä ja ravintolat on suljettava kello 20. Anniskeluun eli alkoholijuomien tarjoiluun keskittyville ravintoloille vastaavat ajat ovat kello 18 ja kello 19.

Perustasolla ravitsemisliikkeet ovat voineet olla auki kello 5–01 ja anniskelu on sallittu kello 9–24. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa kello 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.

Sisätiloissa ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset