MTV Uutisten kysely: Yli kolmannes vastanneista kansanedustajista kokenut uhkailua tällä vaalikaudella, vaikuttanut osan työntekoon – "Lapseni on uhattu tappaa"

2:02imgMTV Uutisten kysely: Yli kolmannes kyselyyn vastanneista kansanedustajista kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.
Julkaistu 15.01.2021 16:09(Päivitetty 15.01.2021 16:46)
Toimittajan kuva

Ossi Rajala

ossi.rajala@mtv.fi

@OssiRajala

MTV Uutiset teetti kyselyn kansanedustajille siitä, joutuvatko he työssään uhkailun kohteeksi. Hieman yli kolmannes vastanneista kansanedustajista eli 38 prosenttia oli kokenut uhkailua tällä vaalikaudella.

Yleisimmin uhkailua tapahtuu sosiaalisessa mediassa, mutta kansanedustajat saavat myös sähköpostin välityksellä paljon uhkauksia.

Kahdeksan kansanedustajaa oli kohdannut uhkailijan kasvokkain ja seitsemän puhelimitse.

Kyselyyn vastasi 105 kansanedustajaa eli hieman yli puolet 200 kansanedustajasta.

Kansanedustajien kokemat uhkaukset ovat pahimmillaan raakoja ja rajuja. Neljä kansanedustajaa kertoo, että myös heidän perheenjäseniinsä on kohdistunut uhkailua.

Kyselyssä on tarjottu mahdollisuus vastata anonyymisti, jotta uhkailusta kertominen ei pahenna tilannetta.

– Lapseni on uhattu tappaa. Olen naiskansanedustaja ja asun pienellä paikkakunnalla, siksi en halua tästä asiasta kertoa omilla kasvoilla ja nimellä, sillä pelkään, että lapsiani kiusattaisiin tästä asiasta tai että se uhkaaja saisi sytykkeitä tästä julkisuudesta, eräs vastaajista kertoo.

– Tällä vaalikaudella, juuri ennen joulua, tuli postitse uhkaus väkivallan teosta, josta tein rikosilmoituksen poliisille. Vuosien varrella on tullut monenlaisia uhkauksia postitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä, sekä suoria että epäsuoria tappouhkauksia. Muun muassa: "on puukko valmiina sinua varten, jos tulet kadulla vastaan" tai on uhattu raiskata lapseni tai puolisoni, toinen kansanedustaja kirjoittaa.

Uhkailua on monenlaista ja kaikkea ei ole koettu vakavaksi.

– Kasvokkain tai puhelimitse uhkailua tehneet henkilöt ovat olleet usein ilmeisesti alkoholin vaikutuksen alaisia, mutta myös selvinpäin olleita. Mitään vakavaa uhkailua ei ole ollut, yksi kansanedustaja kertoo.

63 prosenttia vastanneista kansanedustajista ei ole kokenut uhkailua, joten suurin osa on kyselyn perusteella tällä vaalikaudella välttynyt siltä.

Maahanmuutto, ilmasto ja Veikkaus tulistuttavat

Kansanedustajien vastauksissa uhkailuherkiksi aiheiksi nousevat esimerkiksi maahanmuutto, ilmastokysymykset sekä Veikkauksen toiminta.

Myös sukupuoleen liittyvää uhkailua on ollut.

– Kohtaamani uhkailu kietoutuu voimakkaasti sukupuoleen ja seksuaalisuuteen, mikä on tutkitustikin yleistä naisten kohdalla. Tyypillisimpiä ovat uhkaukset seksuaalisesta väkivallasta tai taposta, kansanedustaja kirjoittaa.

Uhkailua kokeneista 40 kansanedustajasta 30 kertoo uhkailun olleen satunnaista. Viikoittain uhkailua on kokenut kaksi kansanedustajaa ja kuukausittain kuusi.

Uhkailun uhreiksi vaikuttavat joutuvan kaikkien puolueiden kansanedustajat. Keskustalaisten vastaajien joukossa uhkailun kohteita oli suhteellisesti eniten. Keskustan 20 vastanneesta kansanedustajasta 11 oli kokenut uhkailua eli 55 prosenttia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä vastaus saatiin 19 kansanedustajalta ja heistä yhdeksää oli uhkailtu.

Vastanneista Sdp:n, vasemmistoliiton ja Rkp:n kansanedustajista noin joka kolmas oli joutunut uhkailun kohteeksi.

Kokoomuslaisista ja kristillisdemokraateista joka neljättä oli uhkailtu ja vihreistä yhtä kuudesta vastanneesta kansanedustajasta.

Useat vastaajat kertovat ilmoittaneensa uhkailijoista poliisille.

Muutamiin uhkailu on vaikuttanut

Uhkailua kokeneista kansanedustajista suurin osa sanoo, ettei uhkailulla ole ollut vaikutusta kansanedustajan työhön.

Seitsemän kansanedustajaa kuitenkin ilmoittaa, että vaikutusta on ollut. Nämä kansanedustajat varovat enemmän, mitä julkisuudessa sanovat.

– Olen havainnut, että olen alkanut miettimään, mistä asioista otan julkisesti kantaa. Eli pohdin, jaksanko kantaa mahdolliset seuraamukset eli uhkailun tai mallittamisen, kansanedustaja vastaa.

– En tohdi ottaa välttämättä maaseudun näkökulmaa ilmastonmuutoksen ratkaisuista esille, etteivät ilmastoaktivistit pillastu. Se tarkoittaa, että ääriliikkeiden "totuus" jää helpommin voimaan. En myös viitsi keskustella maahanmuuttoasioista, koska niiden pohdinta saa aikaan valtavan moskaryöpyn, kun kaikki maahanmuuttajat niputetaan samaan, toinen kansanedustaja ilmoittaa.

Näin uhkailu on vaikuttanut muutamiin kansanedustajiin siten, että he ovat itse rajoittaneet sanomisiaan ja kadottaneet myös motivaatiota työhönsä.

– Motivaatio työhön ja jatkamiseen on kadonnut. En voi suositella tätä kenellekään, joka on tehnyt työuraa politiikan ulkopuolella, yhdessä vastauksessa todetaan.

Kyselyn teetti MTV Uutisten toimeksiannosta Corefiner Oy.

Juttua korjattu kello 16.46. Korjattu uhkailua kokeneiden kansanedustajien määräksi 40. Aiempi, väärä luku oli 38.

Katso myös: MTV Uutisten saama video näyttää Juha Sipilään kohdistuneen hyökkäyksen

2:10img

Tuoreimmat aiheesta

Eduskunta