Entinen pääministeri Sanna Marin on kommentoinut viestipalvelu X:ssä Kauppalehden analyysiä hänen yrityksenä liiketoiminnasta. Analyytikko nosti esiin muun muassa verotarkastuksen mahdollisuuden.
Päivityksessään Marin kertoo nostavansa palkan yrityksestä ansiotulona, ei muuntaen sitä pääomatuloksi osinkojen kautta.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
– Maksan asianmukaista ansiotuloveroa, ja eläkemaksuja tuloihini perustuen ylärajan mukaisesti. Tämän ulkopuolella yhtiöstä nostetaan osinkoja erikseen arvioitava määrä ja tästä maksetaan veroa Suomen voimassa olevan verolainsäädännön mukaisesti, hän kirjoittaa.
– Näkemykseni Suomen verojärjestelmän muuttamiseksi oikeudenmukaisemmaksi ovat ennallaan kuten muukin arvo- ja aatemaailmani vaikka teen kansainvälistä työtä ja minulla on yritys.
Marin pyörittää MA/PI Oy- yritystä yhdessä entisen erityisavustajansa Tuulia Pitkäsen kanssa.
Lue myös: Orpon lomakohu sai Pöllöraadin vauhtiin: "Eihän kukaan meistä saa vapaata töistä sillä perusteella"
Tällaisia havaintoja analyytikko teki
Kauppalehden analyytikko Ari Rajala kirjoitti tänään julkaistussa lehden artikkelissa, että entisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) yrityksen maksamien verojen perusteella voisi päätellä, että edustuskulut nostavat yhtiön veroprosenttia.
Yhtiön tilinpäätös julkaistiin viime viikolla ja siinä kerrottiin, että voittoa tuli viime vuoden puolikkaalla 386 721 euroa, josta yhtiö maksoi veroa 83 679 euroa.
Veroprosentti oli 21,6 prosenttia. Yhteisöveron taso on 20 prosenttia, Rajala kirjoittaa.
– Jos Marinin firmassa ei olisi edustuskuluja, niin veroprosentti olisi se 20. Korkeampi veroaste viittaa siihen, että siellä on ollut vähennyskelvottomia kuluja, Rajala sanoo.
Aihetta kenties verotarkastukselle
Rajala palaa analyysissään myös Marinin yrityksen viime joulukuisiin itsenäisyyspäivän vastaanoton Kämp-hotellijatkoihin. Koska mukana oli Marinin julkisuudesta tuttuja ystäviä, joten Rajalan mukaan verotarkastukselle voisi olla aihetta.
– Verottaja voisi tulkita, ettei ystävien kestitseminen kuulu firmalle, jolloin sinun olisi pitänyt nostaa palkkaa firmasta ja maksaa kulut henkilökohtaisesti. Käsittääkseni tähän siis sisältyy veroriski, hän arvioi Kauppalehdessä.
Marinin yhtiölle on merkitty liiketoiminnan muita kuluja yhteensä vajaat 130 000 euroa.
Rajala kommentoi Marinin optimoineen osingon niin, että sitä jaetaan edullisella 7,5 prosentin verolla.
Katso myös video: Mitä merkitystä Suomelle on, että Marin on mukana nimekkäässä joukossa?
0:24