Ruokalähettiyhtiö Woltin perustajiin kuuluvan Juhani Mykkäsen viime vuoden veronalaiset pääomatulot olivat runsaat 12 miljoonaa euroa, josta hän maksoi veroja noin neljä miljoonaa euroa.
Mykkänen sanoo, että miljoonien eurojen tilisiirron tekeminen verottajalle oli jännä hetki.
– Kirjauduin verkkopankkiin, laitoin sinne tilinumeron ja monta kertaa tavasin, että on oikea summa. Että nelosella alkaa ja on oikea määrä numeroita, hän kertoo STT:lle.
Sitten hän painoi nappia ja miljoonat siirtyivät verottajan tilille.
– Tuntui aika hurjalta, koska eivät ne tilisiirrot verkkopankissa yleensä ihan tuommoisia summia ole. Ainakaan eivät ole minun elämässäni olleet.
0:54
Lue myös: Suomen kovimmat tulot Wolt-perustajalla – muita kovatuloisia metsämies, pelikehittäjät ja ohjelmistoperustajat
Veroseuraamukset heti
Mykkäsen pääomatulojen taustalla on Woltin myynti yhdysvaltalaiselle Doordashille. Yrityskauppa julkistettiin marraskuussa 2021, jolloin sen arvoksi kerrottiin seitsemän miljardia euroa.
Viranomaishyväksyntöjen saamisessa kesti puoli vuotta, minkä jälkeen kauppa vahvistui toukokuun lopulla 2022. Sillä välin Doordashin osakekurssi oli ehtinyt laskea niin, että kauppahinta pieneni lopulta noin 2,8 miljardiin euroon.
Kauppahinta maksettiin Mykkäselle ja muille Woltin osakkeenomistajille Doordashin osakkeilla. Verottajan kannalta ratkaisevaa oli Doordashin osakekurssi toukokuun lopussa 2022. Tuolloin kurssi oli 77 dollaria, ja sen perusteella verottaja määräsi pääomatuloveroa maksettavaksi.
Vaikka yrityskauppa maksettiin osakevaihdolla, sen veroseuraamukset toteutuivat heti, koska Doordash on EU:n ulkopuolinen yhtiö.
Lue myös: Woltin perustaja harmistui ministerin väitteistä MTV:n kolumnissa: "Arvostan Li Anderssonia todella paljon, mutta keskustelua ruokaläheteistä on käytävä faktapohjalta"
Osakkeita piti myydä
Mykkänen kertoo, että kaupan vahvistumisen jälkeen hänellä oli tiedossa, että hänen pitää joka tapauksessa maksaa verovuoden aikana neljä miljoonaa euroa pääomatuloveroa.
– Tuli vastaan tilanne, että pitää myydä näitä (Doordashin) osakkeita, jotta voin maksaa sen veron.
Mykkäsen mukaan hänellä oli tavallaan kaksi vaihtoehtoa. Hän olisi voinut jäädä seuraamaan, miten Doordashin osakekurssi kehittyy. Jos kurssi olisi lähtenyt nousuun, hän olisi voinut myydä vähemmän osakkeita kattaakseen verot. Toisaalta kurssilasku olisi tarkoittanut, että osakkeita olisi joutunut myymään enemmän.
Mykkänen valitsi varmemman vaihtoehdon.
– Totesin, että en halua joutua tilanteeseen, jossa joudun jännittämään sitä veroseuraamuksesta selviämistä, jolloin totesin, että on järkevintä hyvin pian kaupan vahvistumisen jälkeen myydä sen verran osakkeita, että pystyn kattamaan veroseuraamukset.
Merkittävä osa Woltin osakkeenomistajista toimi Mykkäsen mukaan samoin.
Hän kertoo, että valtaosa niistä Doordashin osakkeista, joita hän voisi myydä, on hänellä edelleen hallussaan.
Lue myös: Tulokuninkaaksi noussut Miki Kuusi kohautti suomalaisia puheillaan jo vuonna 2012 – "Me tarvitaan lisää rohkeutta"
"Eihän kenenkään työpanos ole noin arvokas"
Woltin perustivat vuonna 2014 Mikko "Miki" Kuusi, Juhani Mykkänen, Elias Aalto, Mika Matikainen, Oskari Pétas ja Lauri Andler.
Woltin perustajista kaksi on yhä yrityksessä töissä, eli Mykkänen ja toimitusjohtaja Miki Kuusi. Mykkänen (s. 1984) vastaa Woltilla erityisesti sisäisestä kulttuurista.
Mykkänen sanoo, että yleensä hän ei välttämättä lähtisi avaamaan omia tulotietojaan. Hänen mukaansa nyt on kuitenkin "veropäivän avoimuuden hengessä" hyvä hetki puhua.
Mykkäsen mielestä Suomen verojärjestelmä on "suorastaan nerokas systeemi".
Hän korostaa, että ihmisillä on hyvin erilaisia lähtökohtia. Jotkut oppivat nopeasti uusia asioita, toisilla taas on oppimisvaikeuksia. Joku lähtee mukaan yritykseen, joka pärjää hyvin, siinä missä toisen yritys ajautuu vaikeuksiin.
Mykkäsen mukaan hänelle on osunut "aivan liioitellun suuri onnenpotku" verrattuna hänen omaan työpanokseensa.
– Eihän kenenkään työpanos ole noin arvokas.
Lue myös: Lausunnot ruokalähettien työsuhteista yllättivät Woltin perustajaosakkaan: "Aiemmin viranomainen on ollut juuri toista mieltä"
Verot huonosti brändätty
Tällaisessa tilanteessa verotus takaa Mykkäsen mukaan sen, että omalle kohdalle osunut onni koituu samalla myös yhteiseksi hyväksi, kun veroeuroja maksetaan yhteiseen kassaan.
– Mielestäni verotusjärjestelmän nerokkuus on juuri siinä, että meillä on tällainen yhteiskassa. Mielestäni pitäisi puhua yhteiskassasta eikä veroista.
Mykkänen sanoo, että verot on vähän huonosti brändätty. Hänen mukaansa kyse on siitä, että yhteiskunnan toimintaa rahoitetaan yhteisellä kassalla, johon jokaisen pitää osallistua.
– Idea on, että ihmiset osallistuvat kassaan eri vuosina silloisten valmiuksiensa mukaan. Se tasapainottaa yhteiseksi eduksi sitä, kenelle käy minäkin vuonna taloudellisesti hyvin.
Woltin arvion mukaan Doordash-kaupan kokonaisverovaikutus Suomelle olisi noin 400 miljoonaa euroa. Osa veroista ei kuitenkaan ole tullut vielä maksuun, ja arvio voi tulevaisuudessa muuttua Doordashin osakekurssin kehityksen perusteella.
6:32