– Useamman kerran on käynyt niin, että entiset kollegat kääntyvät kannoillaan, kun näkevät minut kassan takana. Tai sitten he tulevat keskustelemaan todella vaivautuneesti ja lähtevät äkkiä pois. He osoittavat pienillä teoillaan, etten ole enää merkityksellinen ihminen.
Video yllä: Amerikkalaisnäyttelijä Geoffrey Owens kertoo kohusta
Anna on työskennellyt helsinkiläisessä liikkeessä myyjänä nyt kolmisen vuotta. Viime viikolla julkaistu uutinen entisen The Cosby Show -tähti Geoffrey Owensin nykyisen työpaikan vähättelystä iski suoraan hänen sydämeensä.
– Olen kuullut, että yksikin henkilö, jota olin ystävänäni pitänyt, on ilkkunut selkäni takana, että tuskin tuo enää myyjästä muuksi nousee.
Ennen myyntityötä Anna teki 14 vuoden ajan uraa media-alalla. Hän pääsi näkemään paikkoja ja tapaamaan ihmisiä useissa eri rooleissa.
Media-alan vaikeina vuosina monet firmat joutuivat käynnistämään yt-neuvottelut, joiden seurauksena myös Anna menetti työnsä.
– Entisten kollegoiden käytös tuntuu todella surulliselta ja loukkaavalta, kun enhän minä ihmisenä ole muuttunut miksikään.
Ex-näyttelijän tarina käynnisti keskustelun
Entinen The Cosby Show -tähti Geoffrey Owens joutui viime viikolla yllättäen valokeilaan, kun Fox News ja The Daily Mail -sivustot julkaisivat miehestä kuvia työskentelemässä Trader Joe's ruokakaupassa.
Kuvat herättivät nopeasti myötätuntoa miehelle ja kritiikkiä ihmisille, jotka nauroivat Owensin tavalliselle työlle.
CNN-kanavan haastattelussa Owens kertoo, etteivät arvostelijat ymmärrä hittisarja The Cosby Show’n loppuneen 26 vuotta sitten.
– Ihmiset olettavat minun tienaavan samalla tavalla, vaikken enää näy yhtä paljoa televisiossa, hän sanoi.
– Meistä on kiinnostavaa nähdä jonkun tipahtavan korkealta.
"Kiitollinen, että on töitä"
Näyttelijän kokemukset ja erityisesti ns. alempipalkkaisten työiden arvostus puhuttivat myös Suomessa. Yksi aktiivisesti keskusteluun osallistuneista on Anna, joka sanoo allekirjoittavansa täysin näyttelijän ajatukset.
Hänen mukaansa niin kutsuttua "job shaming"-ilmiötä on myös Suomessa, myös pienemmässä mittakaavassa.
– Itse olen vain kiitollinen siitä, että minulla on töitä. Myyntityö on myös tullut itselleni juuri oikeaan elämänvaiheeseen. Olen tätä kautta tutustunut moniin kiinnostaviin henkilöihin ja nauttinut asiakaspalvelusta.
Entisten kollegoiden lisäksi myös aivan tuntemattomat asiakkaat saattavat kohdella myyjää "kuin vähän jotain yksinkertaista tyyppiä".
– Olen kohdannut monta kertaa sellaista asennetta, että sinä et sitten ole päässyt elämässäsi mihinkään muuhun hommaan kuin tähän. Vaikka en ikäni puolesta kohdannut varsinaista tytöttelyä niin alentuvaa suhtautumista kyllä.
– Toisaalta oli jännittävää huomata, miten tiettyjen asiakkaiden suhtautuminen minuun muuttui, kun he kuulivat, mitä kaikkea olen elämässäni tehnyt ja missä rooleissa olen toiminut.
Annaa harmittaa myös se, että moni tuttava valittaa työstään, vaikka kaikki kuulostaisi olevan hyvin. Tai jos ei ole, niin asialle voisi tehdä jotain.
– Ehkä samaan asiaan liittyy se, ettei osata arvostaa toistenkaan työpaikkoja.
Supertähdilläkin oma taustansa
Annan mukaan poikkeuksen suhtautumisessa tekevät useat luovan alan ihmiset, kuten näyttelijät, artistit ja kirjailijat, jotka tekevät työtään intohimolla eikä laskujen maksaminen ole aina itsestäänselvää.
– He ehkä ymmärtävät, että on erilaisia hommia, joita pääsee tekemään ja joita joutuu tekemään eri elämänvaiheissa.
Monet artistit ovat kertoneet työkokemuksistaan myös julkisesti.
Esimerkiksi Me Naiset kertoo, että huippusuosittu laulaja Alma veti ensimmäisen kokopitkän keikkansa Flow-festivaaleilla Helsingissä kesällä 2016. Edellisenä kesänä hän siivosi tapahtumassa vessoja.
Artisti Stig ehti ennen uransa nousukiitoa siivota hyvän tovin metroasemia ja kouluja. Siivoojan vetimissä mies sai kulkea rauhassa yllättävän pitkään.
Myös laulaja Erin Anttila teki perusmyyjän työtä vaatekaupassa ennen kuin hänen soolouransa lähti liitoon.
– Koskaan et voi tietää, kuka seuraava supertähti sinua kassalla tai baarissa palvelee tai miten korkeasti koulutettu lääkäri työpöytääsi siivoaa.
Ankkuri elämään
Anna muistuttaa, että toinen puoli asiaan on se, että matalapalkkaista duunia tekevällä voi olla todella rankkoja kokemuksia taustalla.
– Se työ voi olla hänen ankkurinsa elämään. Kaikkia olisi syytä kohdella ystävällisesti. Mielestäni se kertoo jotain ihmisen omasta hyvinvoinnista ja itseluottamuksesta, jos ei koe asiakseen lytätä toisia.
– Mitä laajempi ystäväpiiri ihmisellä on, sitä mielenkiintoisempaa elämää hän todennäköisesti viettää.
Onko sinulla kokemuksia siitä, että lähipiirisi käytös sinua kohtaan olisi muuttunut työpaikan vaihdoksen myötä? Millaisia hyviä tai huonoja kokemuksia sinulla on työpaikan vaihtamisesta ja pienemmän palkasta? Ota yhteys jutun kirjoittajaan!