Ilmaistyön pyytäjät piinaavat niin viihdealan konkareita, eläinlääkäreitä kuin juristejakin. – Oikiksessa pitäisi olla erikseen kurssi, miten tuttuja vältellään, naurahtaa juristi Katariina Ruuskanen.
"Sinä kun tykkäät laulella, niin vetäses joku biisi". "Olis yks nopea lakikysymys". "Voisitko vilkasta nopeasti koirani ihottumaa". Nämä pyynnöt ja monet muut ovat käyneet tutuiksi MTV Uutisten haastattelemille eri ammattialojen edustajille. Juristi, eläinlääkäri, sosiaalisen median vaikuttaja ja esiintyvä artisti kertovat, miten yleistä ilmaistyön pyytäminen on.
Tamperelainen eläinlääkäri Kati Lehtimäki julkaisi viime viikolla Twitterissä napakan kirjoituksen.
– En tee some-eläinlääkärintöitä eli minulla ei ole vastaanottoa täällä Twitterissä. En tee töitä ilmaiseksi. Jo Suomen eläinsuojelulakikin velvoittaa, että eläimelle hankitaan apua tarvittaessa. Ota heti suoraan yhteyttä klinikalle / päivystävään eläinlääkäriin.
Kati Lehtimäki kertoo MTV Uutisille, että vuorokausi ennen twiittiä, oli hänen Twitter-tililleen tullut viesti, joka sisälsi kuvan koiran vatsasta.
– Kuva oli otettu koiran mahan alta ja sen yhteydessä tiedusteltiin, että miten sitä pitää hoitaa.
Kysymys mykisti Lehtimäen toviksi.
– Yllätyin yhteydenottotavasta ja mietin, reagoinko viestiin ollenkaan. Ihmettelen todella sitä, että kysymys tuli sosiaalisessa mediassa.
– Jos lemmikin omistaja tuudittautuu odottamaan, että somessa saa hoito-ohjeita jopa eläinlääkäriltä, voi eläin kärsiä odottaessa vastausta. Onneksi Suomen lääkelaki kieltää lääkkeen määräämisen näkemättä eläintä.
Lue myös: Voiko koira kuolla vanhuuteen rauhassa kotonaan? Nämä ovat ennusmerkkejä lähestyvästä lopusta
Kutsumusammatti kun on
Kati Lehtimäki piti vuosia sitten hetken aikaa etävastaanottoja, mutta niille on olemassa tietyt raamit ja ohjeistukset, joita tulee noudattaa.
– Työ tehdään työajalla, siinä on tietyt kellonajat ja saan siitä korvauksen, josta maksan verot ja muut asiaan kuuluvat kulut, Lehtimäki kertoo.
Hänen mukaansa moni eläinlääkäri varmasti jakaa sen kokemuksen, että niin paljon saisi ilmaiseksi tehdä työtä, kun vaan jaksaisi.
– Se juontaa varmasti juurensa ajatukseen, että eläinlääkäri on kutsumusammatissa ja tekee työtään rakkaudestaan eläimiin.
Lehtimäki ymmärtää, että eläinlääkärin kulu voi tuntua isolta menoerältä, etenkin jos jatkotutkimuksia vaaditaan enemmän. Kyseessä on kuitenkin valinta, jonka lemmikin omistaja on tehnyt ottaessaan eläimen.
– Eläimen pitäminen maksaa. Ihan niin kuin autonkin pitämisessä on kuluja. Eläimen kanssa pitää varautua erilaisiin, yllättäviin kuluihin. Niitä on muitakin, kuin eläinlääkärikulut.
Joskus rivien välistä vihjataan, että esimerkiksi koiranäyttelyyn voisi tulla eläinlääkäriksi ilmaiseksi. Olettamus ilmaistyön tekemisestä on Lehtimäelle jatkuva ihmetyksen aihe. Kaduilla hän ei ala lemmikkejä tutkimaan, vaan ohjaa ottamaan yhteyttä eläinlääkäriin.
– Jos minua lähestytään henkilökohtaisessa somessa kysymällä apua eläimeen liittyen, poistan viestin, enkä reagoi. Kiiretilanteissa netistä on kyllä löydettävissä puhelinnumero, josta tavoittaa päivystävän eläinlääkärin.
Lue myös: Tietyt merkit koirassa kielivät kivusta – ethän pistä vanhuuden piikkiin?
Ain laulain ilmaistyötä tee
Esiintyvät artistit ovat myös heitä, joita kovin mielellään pyydetään vähän lauleskelemaan ja vetäisemään pari biisiä. Jos suvussa sattuu olemaan tangokuningatar ja pitkän uran tehnyt artisti, ei pyynnöiltä voi välttyä. Vuoden 2002 tangokuningatar Johanna Pakonen kertoo, että uran alussa ilmaiskeikkoja pyydettiin enemmän.
– Esimerkiksi kaukaisemmat sukulaiset pyysivät puuhamiehinä olleiden lähisukulaisten kautta heittämään ilmaiskeikan jonnekin juhliin.
Vuosien saatossa Pakosenkin tuttavat oppivat, että hyväntekeväisyyskeikat ovat asia erikseen.
Laulajan ammatista ehkä ajatellaan, että eihän se ole kuin laulaa luikauttaa vaan.
– Koitapa putkimies tilata lauantaina ilmaiseksi, Pakonen vertaa.
Pakosen keikkabussi kahdeksan orkesterin jäsenen kanssa ei liikahda pihasta, jos keikan kiinteitä kulujakaan ei saada palkkiolla katettua.
– Olen vastuussa bändin jäsenistä ja heidän toimeentulostaan. Kyllä tässä 30 vuoden aikana on ehkä saavuttanut jo sellaisen statuksen, että keikkapalkkioita ei tarvitse enää perustella.
Ykkösrivin artistit Suomessa osaavat Pakosen mukaan hinnoitella itsensä oikein ja vaatia myös keikkapalkkioista osan etukäteen.
– Omaa ammattia ja uraa pitää arvostaa. Kaikkia keikkoja ei onneksi tarvitse vastaanottaa.
Pakosen mukaan yksityiskeikan pyytäjät ovat joskus ehdottaneet keikkapalkkiosta alennusta, kun ”eihän se ole kuin pari biisiä”.
– Mutta meillä menee sama aika, vedettiin sitten kaksi biisiä tai koko setti. Samat matkakulut, sound check, roudaus ja kamojen purku, Pakonen luettelee.
Lue myös: Kinutaanko ilmaisia hotelliöitä? Näin somevaikuttajien yhteistyöt yritysten kanssa syntyvät
Jyrkkä ei karaokelle
Hyväntekeväisyyskeikat ovat asia erikseen, ja niitä Pakonen onkin tehnyt uransa aikana lukuisia.
– Jos haluan ilmaiseksi mennä vanhainkotiin ilahduttamaan vanhuksia, ei se korvaus ole niin tärkeässä roolissa.
Viime lauantaina Pakonen kävi kitaristi-duokumppaninsa isää muistamassa tämän 80-vuotisjuhlissa.
– Ennen illan keikkaa piipahdettiin laulamassa yhdessä synttärisankarin kanssa.
Pakosen mielestä ystävät voisivat pyytää laulamaan enemmänkin, mutta koska he ovat ystäviä, eivät he sitä taida tehdä.
– He saattavat kohteliaisuuttaan pyytää jonkun toisen artistin sinne, että saan itse juhlia, vaikka mielelläni laulaisin vaikkapa hyvien ystävieni häissä.
Yhdestä asiasta Johanna Pakonen kuitenkin kieltäytyy myös kaveriporukassa. Karaokea hän ei laula.
– En edes omia biisejäni, ne saattavat olla missä tahansa sävellajissa, Pakonen nauraa.
Lue myös: Avoimesti korona-ajan talousahdingostaan puhunut Johanna Pakonen sai toisen työn: ”Ei tätä kuoppaa vuodessa korjata”
Yksi pikainen lakivastaus, kiitos!
Taksvärkkinä saisivat työtään tehdä mielin määrin myös juristit. ”Hei, mulla olisi ihan vaan pikainen lakikysymys”, tätä ja monia muita pyyntöjä on juristi Katariina Ruuskanenkin ehtinyt urallaan kuulla.
Suositun Somelaw -yrityksen perustaja Ruuskanen valmistui Itä-Suomen yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2021. Tutkintoa edelsi kymmenen vuoden kokemus lakialan juridisista tehtävistä.
– Lakipuolellahan meillä vitsailtiin, että oikiksessa pitäisi olla erikseen kurssi: Miten tuttuja vältellään, Ruuskanen nauraa.
– Paljon tulee myös lakikysymyksiä somessa yksityisviestillä.
Ongelma on Ruuskasen mukaan siinä, että koska kyseessä on lakiasia, ei vastaus juuri koskaan ole kyllä tai ei.
– En uskaltaisi ikinä antaa neuvoja saman tien perehtymättä asiaan, se olisi vastuutonta, Ruuskanen tietää.
Uransa alussa Ruuskanen saattoi konsultoida ilmaiseksi tuttuja tunninkin ajan, ja puhelun lopuksi vitsailla, että lasku tulee perässä.
– Enää en vitsaile, nyt se oikeasti tulee perässä, tosin sitä ennen tehdään toimeksiantosopimus.
Ruuskasen mukaan on vaatinut tietoista opettelua, että vapaa-ajalla ei toimi lakitietotoimistona tutuille.
– Se on oman asiantuntevuuden ja alan arvostamista, että työlläni on joku arvo.
Lakimiehen palkkioita pidetään yleisesti ottaen suurina, mutta Ruuskasen mukaan niihin liittyy myös vääriä uskomuksia. Turhasta ei makseta ikinä.
– Ajatellaan että jos kysyn neuvoa, veloitetaan heti palkkio, mutta ainakaan meillä alkukartoitus ei maksa mitään.
Alkukartoituksen ideana on juurikin arvioida asiakkaalle, kannattaako varata ihan aika, että asiaan voi perehtyä kunnolla.
– Jos neuvon puolihuolimattomasti hyvää hyvyyttäni, voi tulla virheitä ja saatan tuottaa kysyjälle ikäviä seuraamuksia. Haluan perehtyä asiakkaan ongelmiin oikeasti, en kymmenen minuutin pikapuhelussa.
Lue myös: Oikeustieteen opiskelija jäi kiinni kokeessa lunttaamisesta – espanjalaisprofessori paljasti ovelan kynähuijauksen
Mainostilaa sukkaparia vastaan
Sosiaalisen median vaikuttajat jos ketkä tietävät, miten apinoita koijataan. Kantapään kautta tämän on oppinut tapahtuma-alan yrittäjä ja sosiaalisen median vaikuttaja Sointu Borg.
Borg kertoo uransa aikana menettäneen kymmeniä tuhansia euroja ilmaistyön takia. Nuorena ja naiivina Borg ei ymmärtänyt alan pelisääntöjä.
– Viihdealan kirous on kaveripalvelusten pyytäjät. Aina halutaan myös tinkiä, oli se sitten muusikko tai ammattipuhuja, niin tulee näitä samassa tarhassa vuonna -97 olleita, että tuletko tekemään ilmaiseksi.
Nykyisin Borg veloittaa yleensä etukäteen osan palkkiosta. Kaveritkaan eivät pyydä ilmaiseksi mihinkään.
– Jos olet oikeasti kaveri, haluat että saan leivän pöytään. Välillä tyrmistyn silti pyynnöistä, vaikka se tuskin on pahuutta, vaan ymmärtämättömyyttä.
Somevaikuttajat saavat Borgin mukaan usein pyyntöjä markkinoida jotain yritystä tuotelahjoja vastaan.
– Voitko olla mainoskasvo sun pärställä ja brändillä tätä sukkaparia vastaan, Borg kertoo esimerkin.
Yritysten tulisi Borgin mukaan tajuta, että brändimielikuvaa rakennetaan myös sinne somevaikuttajien suuntaan.
– Suomi on pieni maa, sukkapalkalla mainostilaa etsivät jäävät nopeasti ilman vaikuttajien mainostilaa.
– Joskus loukkaannun totaalisen pelisilmän puuttumisesta. Jos hinta on jo lyöty lukkoon, aletaan tinkaamaan.
– Tuotelahjatkin katsotaan tuloiksi, ei kukaan ammatikseen somea tekevä tee pääsylippuja vastaan mitään. Markalla saat markan auton, Borg vertaa.
Viime kesänä Borgin host-yrityksen asiakas yritti jälkikäteen saada hinnan alennusta keksimällä reklamaatioita, jotka eivät olleet todellisia.
– Maksan täyden palkan työntekijöilleni, joten ne hatusta revityt reklamaatiot menevät minun pussistani.
Se hyvä puoli julkisuudessa Sointu Borgin mukaan on, että enää täysin maksamatta ei enää jätetä. Olisi myös hyvä kysyä, että jos ilmaistyön teettäjän mukaan hän ei ole minkään arvoinen, miksi edes pyytää keikalle?
– PR-tapahtumissa on myös pyydetty, että voisikos kauttani saada jonkun muusikkotutun ilmaiskeikalle. Mieluummin hyppään Itämereen, kun omalla pärställäni menen sellaista keneltäkään ammattilaiselta kysymään.
Lue myös: Sointu Borgin ja Topi-veljen lapsuuskuva ihastuttaa: "Te kaksi muutatte maailmaa"
Katso myös: Sointu Borg ja Topi-veli yhteishaastattelussa
15:21